Szczecin – Στην πινέζα της Πολωνίας

Όταν υπηρετούσαμε τη στρατιωτική μας θητεία δεν υπήρχε χειρότερο πράγμα από το να μας στείλουν να υπηρετήσουμε στην πινέζα, δηλαδή πάνω στον Έβρο. Ο όρος “πινέζα” δόθηκε στις ακριτικές περιοχές, καθώς είναι εκείνες πάνω στις οποίες καρφώνονται οι πινέζες, στις γωνίες δηλαδή ενός χάρτη για να τον στερεώσουμε στον τοίχο. Κάπως έτσι βρέθηκα κι εγώ σε μία πινέζα, όχι της Ελλάδας αλλά της Πολωνίας, που ονομάζεται Szczecin.

Το παλιό δημαρχείο του Szczecin και νυν Μουσείο Ιστορίας της πόλης.

Με ονομασία που όποιος την προφέρει σωστά κανονικά πρέπει να παίρνει πενηντάρικο, το Szczecin βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Πολωνίας, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με τη Γερμανία. Πρώην γερμανική πόλη που δόθηκε αργότερα στους Πολωνούς, ήταν ένας προορισμός που επιφύλασσε αρκετές εκπλήξεις. Στο Στσέτσιν (ή Στετίνο σε απλά ελληνικά) δεν ενδείκνυται να φτάσεις μέσω πολωνικού αεροδρομίου λόγω της μεγάλης απόστασης από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, τη Βαρσοβία και την Κρακοβία. Αντιθέτως, πετάς μέχρι το Βερολίνο και από εκεί πας σε ένα από τα Parking lots του αεροδρομίου για να πάρεις ένα από τα δεκάδες Flixbus που φτάνουν εκεί για να μαζέψουν κόσμο και να τον μεταφέρουν σε αμέτρητους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Μετά από 2.5 ώρες και ένα άνετο σχετικά ταξίδι για τα στάνταρ του λεωφορείου, φτάσαμε στον προορισμό μας, κάτι που αντιληφθήκαμε κατευθείαν από το χαρακτηριστικό κρύο που νιώσαμε με το που κατεβήκαμε από το λεωφορείο.

Το Szczecin

Μία από τις καμάρες που θα συναντήσετε όσο εξερευνείτε την πόλη.

Όντας η πρωτεύουσα του βοεβοδάτου της Δυτικής Πομερανίας και με πληθυσμό που αγγίζει τους 400.000 κατοίκους το Szczecin προσφέρει αρκετές επιλογές σε όσους το επισκεφτούν. Μάλιστα, οι περισσότερες από αυτές δεν περνούσαν καν από το μυαλό μου όταν είδα στο χάρτη πού βρίσκεται ο προορισμός μου.

Το Szczecin όπως φαίνεται από το ψηλότερο σημείο του καθεδρικού της πόλης.

Το πρώτο πράγμα που μου έκανε θετική εντύπωση ήταν οι δρόμο που στην πλειοψηφία τους είχαν ιδιαίτερα μεγάλο πλάτος. Όσον αφορά το χρόνο που θα χρειαστείς για να γυρίσεις τα πιο αξιόλογα μέρη της πόλης, αυτός δεν ξεπερνάει τις δύο μέρες. Και μπορώ να πω ότι κάποιος μπορεί να το καταφέρει ακολουθώντας σχετικά χαλαρούς ρυθμούς. Αν έχετε όρεξη για περπάτημα θα ευχαριστηθείτε την περιήγηση στην πόλη αφού μπορείτε πολύ εύκολα να οργανώσετε τη βόλτα σας κατά τέτοιον τρόπο ώστε να πηγαίνετε από το ένα σημείο ενδιαφέροντος στο άλλο. Γενικά, εάν επιλέξετε να μείνετε κοντά σε κάποιο κεντρικό σημείο, η πόλη περπατιέται άνετα και δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείτε ιδιαίτερα τη συγκοινωνία.

Ο καθεδρικός του Szczecin, από του οποίου το ψηλότερο σημείο μπορείτε να απολαύσετε μια υπέροχη θέα της πόλης.

Ξεκινώντας τη βόλτα από το κέντρο της πόλης, μπορείτε να επισκεφτείτε τον καθεδρικό ναό της πόλης, ένα επιβλητικό κτήριο που ξεχωρίζει από απόσταση. Μόλις πλησιάσετε θα δείτε το ψηλότερο σημείο του κτίσματος, σε σχήμα κώνου όπου μπορείτε να ανεβείτε και να απολαύσετε τη θέα, έχοντας όλη την πόλη στο πιάτο σας. Για να μπορέσετε να ανεβείτε σ’ εκείνο το σημείο πληρώνετε ένα αντίτιμο των 15 zloty, αλλά αξίζει καθώς μπορείτε να δείτε τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος του Szczecin και, με τον τρόπο αυτό, να σχεδιάσετε την περιήγησή σας στην πόλη. Το σχέδιο που βλέπουμε σήμερα είναι από τα τέλη του 19ου αιώνα, αφού μια καταιγίδα το 1456 και στη συνέχεια ο Σκάνιος Πόλεμος το 1677 ισοπέδωσαν τα προηγούμενα κτίρια. Ακόμα και η σημερινή εκδοχή υπέστη επίσης σοβαρές ζημιές στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η αποκατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η φιλαρμονική του Szczecin, όπως φαίνεται φωτισμένη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Συνεχίζοντας την περιήγησή μας, θα συναντήσουμε ένα υπέροχο κτήριο, με ιδιαίτερα μοντέρνα αρχιτεκτονική, τη φιλαρμονική του Szczecin. Το συγκεκριμένο έργο κέρδισε το Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2015. Η κεντρική αίθουσα έχει χωρητικότητα 1.000 ατόμων και φιλοξενεί πολλές παραστάσεις από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Στσέτσιν, η οποία ιδρύθηκε το 1948. Το ημιδιαφανές, λευκό γυάλινο κτίριο έχει μια μάζα από οδοντωτές κορυφές που μοιάζουν με αετώματα σπιτιών της πόλης. Όλο το κτίριο έχει μια παγωμένη λάμψη τη νύχτα και έχει ήδη γίνει ένα σύγχρονο σύμβολο για το Szczecin.

Άποψη από την αυλή του κάστρο των Δουκών της Πομερανίας.

Λίγο πιο πέρα, θα συναντήσετε το κάστρο των Δουκών της Πομερανίας. Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα και απέκτησε την υπέροχη αρχιτεκτονική της Ύστερης Αναγέννησης τη δεκαετία του 1570. Μετά την Ειρήνη της Βεστφαλίας αποτέλεσε την έδρα του Σουηδού κυβερνήτη του Szczecin, πριν μετακομίσει η βασίλισσα της Πολωνίας στις αρχές του 18ου αιώνα. Πολλά από τα αναγεννησιακά στοιχεία χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πρωσικής κυριαρχίας τη δεκαετία του 1800, αλλά έχουν πλέον αποκατασταθεί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το εσωτερικό λειτουργεί και ως μουσείο, που σας ξεναγεί στο χαγιάτι και στα ανακαινισμένα κρατικά δωμάτια και διαμερίσματα όπου μπορείτε να δείτε και τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφές κατά την ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο. Στη “Μεγάλη Πινακοθήκη” διοργανώνονται περίπου 40 περιοδικές εκθέσεις κάθε χρόνο, οι οποίες παρουσιάζουν μια άλλη πτυχή της πολυτάραχης ιστορίας του κάστρου και των επιφανών ιδιοκτητών του.

Ο πλακόστρωτος δρόμος της παλιάς πόλης του Στσέτσιν.

Κάτω από το κάστρο των Δουκών θα συναντήσετε την παλιά πόλη του Στσέτσιν. Η παλαιότερη συνοικία της πόλης ισοπεδώθηκε πλήρως κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλιστα, σε αντίθεση με άλλες πόλεις όπως η Βαρσοβία, ή το Πόζναν, δεν υπήρξε άμεση ανοικοδόμηση. Το έργο ανακατασκευής ξεκίνησε μόλις το 1994 και μόνο λίγα μνημεία έχουν ανακατασκευαστεί μέχρι σήμερα, συγκεντρωμένα γύρω από την πλατεία Rynek (Παλιά Αγορά) και χτισμένα σύμφωνα με τα αρχικά τους σχέδια. Ακόμη και αν είναι γνωστό ότι δεν πρόκειται για τα αυθεντικά, η πλακόστρωτη πλατεία αξίζει τουλάχιστον μια επίσκεψη για τα πανέμορφα πολύχρωμα μπαρόκ αρχοντικά της και το ανακατασκευασμένο δημαρχείο, το οποίο διαθέτει μουσείο για την ταραχώδη ιστορία του Szczecin.

Ένα τμήμα από το νέο δημαρχείο του Szczecin.

Περπατώντας προς το βόρειο τμήμα της πόλης, θα συναντήσετε και το καινούριο δημαρχείο του Szczecin, ένα τεράστιο οικοδόμημα που πραγματικά μοιάζει με ένα ακόμη, πιο μοντέρνο αυτή τη φορά, παλάτι. Οπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των Πολωνών, έτσι και οι κάτοικοι του Στσέτσιν αισθάνονται ιδιαίτερα περήφανοι για το κατόρθωμά τους όχι μόνο να ανοικοδομήσουν την πόλη τους μετά από τις τρομερές συμφορές που έζησε η χώρα αλλά και να την εκσυγχρονίσουν, σημειώνοντας μεγάλη ανάπτυξη σε πολλούς τομείς.

Η λίμνη Rusalka, στο πάρκο Kasprowicza.

Αφήνοντας πίσω μας το δημαρχείο φτάνουμε στο κύριο αστικό πάρκο της πόλης, το οποίο ονομάζεται Park Kasprowicza και καλύπτει περισσότερα από 27 εκτάρια, ενώ συνδέεται επίσης με τους γειτονικούς Ροδικούς και Βοτανικούς Κήπους. Φυτεμένο με σπάνια και εξωτικά δέντρα, το πάρκο βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή κοιλάδα με κλίση προς τη λίμνη Rusalka. Το αμφιθέατρο του πάρκου μπορεί να φιλοξενήσει 4.500 άτομα και διοργανώνει συναυλίες το καλοκαίρι, ενώ το πιο επιβλητικό μνημείο υψώνεται σε ύψος άνω των 22 μέτρων και επιστέφεται από τρεις αετούς σε ανάμνηση της αποκατάστασης του Szczecin μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το μνημείο του Kazimierz, στο δρόμο που βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Oder.

Επιστρέφοντας από το πάρκο στο κέντρο της πόλης, μπορείτε να επιλέξετε τη διαδρομή που βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Oder. Η περιοχή είναι πραγματικά όμορφη και μπορείτε να βρείτε και διάφορα μέρη για να απολαύσετε τον καφέ σας ή ακόμη και να φάτε κάτι. Αξίζει να σημειωθεί πως σε κάποιο ύψος του Oder, υπάρχει και ελληνικό ουζερί, όπως θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και στο άλμπουμ φωτογραφιών παρακάτω.

Το Wały Chrobrego, που υψώνεται εντυπωσιακά πάνω από τον ποταμό Όντερ.

20 μέτρα πάνω από τον ποταμό Όντερ υψώνεται το Wały Chrobrego, ένα εντυπωσιακό κτίσμα πάνω σε ανάχωμα που έχει μήκος πάνω από μισό χιλιόμετρο. Ο παραλιακός δρόμος, που σχεδιάστηκε λίγο πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ακολουθεί την παραποτάμια πορεία των μεσαιωνικών οχυρώσεων του Szczecin, οι οποίες κατεδαφίστηκαν τον 18ο αιώνα. Ένα κτίριο που τραβάει τα βλέμματα είναι το Γραφείο του Szczecin Voivodeship, που χτίστηκε σε νεοαναγεννησιακό στυλ για την πρώην Αντιβασιλεία του Stettin το 1911. Όσον αφορά την καταλληλότερη στιγμή για να περιπλανηθείτε στην περιοχή πέριξ του ποταμού Όντερ, αυτή είναι μετά το ηλιοβασίλεμα, όταν η πόλη φωταγωγείται και τα εστιατόρια αλλά και όλη η περιοχή αποκτούν μια ξεχωριστή ομορφιά.

Το κύριο κτήριο του Εθνικού Μουσείου του Στσέτσιν.

Άλλοι προορισμοί που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι το Εθνικό Μουσείο ή το Μουσείο Τεχνολογίας και Μεταφορών του Szczecin. Σε περίπτωση που έχετε περπατήσει αρκετά και θέλετε να δείτε διάφορα σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος της πόλης, μπορείτε να πάρετε ένα vintage τραμ (Tram Line 0) και να εξερευνήσετε πιο ξεκούραστα την υπόλοιπη πόλη.

Φαγητό

Το Στσέτσιν αποτελεί ακόμα μία πολωνική πόλη με πληθώρα επιλογών όσον αφορά το φαγητό.

Όπως έχω ξαναπεί σε προηγούμενες αναρτήσεις μου που σχετίζονται με την Πολωνία, η συγκεκριμένη χώρα μπορεί να μη σου ικανοποιεί τις γευστικές απαιτήσεις με τα γλυκά της, όμως όσον αφορά το φαγητό παρέχει επιλογές που εξυπηρετούν κάθε γούστο. Το Szczecin δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα καθώς υπάρχουν πολλά ωραία μέρη που σερβίρουν ωραία και γευστικά πιάτα. Άλλωστε, μια ματιά στις κριτικές σε σελίδες όπως το Trip Advisor ή μια σχετική αναζήτηση στο Google θα σας πείσει για την ποιότητα των διαθέσιμων επιλογών.

Αξίζει και πρέπει όμως να σημειωθεί ότι όπως και σε άλλες πολωνικές πόλεις, έτσι κι εδώ τα περισσότερα εστιατόρια κλείνουν στις 23:00, αναγκάζοντας τους πιο μεσογειακούς επισκέπτες να αλλάξουν το πρόγραμμα και τις συνήθειές τους,

Το οικονομικό

Το μεγάλο εμπορικό του Szczecin που απέχει μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια από το κέντρο.

Όπως όλες οι προηγούμενες εμπειρίες μου στην Πολωνία, έτσι και η συγκεκριμένη συνοδεύτηκε από την εντύπωση ότι οι τιμές για διαμονή, φαγητό και μετακινήσεις είναι προσιτές, χαμηλότερες από αυτές στην Ελλάδα. Παρόλ’ αυτά μία βόλτα στα καταστήματα, και ειδικά σε αυτά των μεγάλων Franchise που βρίσκονται στα μεγάλα εμπορικά κέντρα θα δημιουργήσουν την αντίθετη εντύπωση. Γενικά, στα είδη ένδυσης αλλά και στα ηλεκτρονικά δεν πρέπει να έχετε μεγάλες προσδοκίες καθώς οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα.

Όσον αφορά όμως τη διαμονή και γενικά την εστίαση, το Στσέτσιν είναι ακόμα μία πολωνική πόλη που σίγουρα δε θα σας απογοητεύσει και θα δικαιώσει και τους πιο απαιτητικούς όσον αφορά τη σχέση απόδοσης-τιμής στα όμορφα και αρκετά προσιτά ξενοδοχεία όπως και στις πολλές και διαφορετικές επιλογές που διαθέτει στο χώρο της εστίασης.

Επιστρέφοντας

Το Szczecin από ψηλά.

Όταν έμαθα ότι θα έπρεπε να επισκεφτώ το Szczecin θεωρούσα ότι πηγαίνω στο πουθενά, δίπλα στα σύνορα Πολωνίας – Γερμανίας, σε μια περιοχή που δε θα μπορεί να μου προσφέρει απολύτως τίποτα. Κάτι σαν την επίσκεψή μου στο Dubiecko δηλαδή. Παρόλ’ αυτά, μετά από κάποιες αναζητήσεις στο ίντερνετ για τον επόμενο προορισμό μου, συνειδητοποίησα ότι το Szczecin δεν είναι χωριό, αλλά μια μεγάλη πόλη, με σημαντικό πληθυσμό, μεταξύ αυτών και αρκετούς φοιτητές που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της πόλης.

Είναι από τους προορισμούς που είσαι αρκετά διστακτικός αρχικά, όμως αποδεικνύεται πως μπορεί να σε αποζημειώσει στη συνέχεια του ταξιδιού. Σίγουρα, δεν είναι ένας τουριστικός προορισμός, αλλά είναι ένα μέρος που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί, αν βρεθεί κάπου κοντά. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο καιρός δεν είναι από τα θετικά του Στσέτσιν και, σε περίπτωση που το επισκεφτείτε, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για θερμοκρασίες πολύ χαμηλότερες από αυτές που θα επικρατούν στη χώρα μας κατά την περίοδο του ταξιδιού σας.

Φωτογραφίες

« of 2 »

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *