Istanbul Airport [IST] – Στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Η επίσκεψη στο καινούριο Istanbul Airport είναι μια ταξιδιωτική εμπειρία από μόνη της. Ένα τεράστιο έργο, του οποίου το μέγεθος αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη στιγμή που θα προσγειωθείς, καθώς θα περνάνε τα λεπτά και το αεροδρόμιο θα τροχοδρομεί συνεχώς για να προσεγγίσει την πύλη αποβίβασης.

Το υπερσύγχρονο στολίδι των Τούρκων έλυσε το πρόβλημα του τεράστιου αριθμού επιβατών που αντιμετώπιζε το προηγούμενο αεροδρόμιο της πόλης, το Ataturk Airport. Το νέο Istanbul Airport, μπορεί βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τα κεντρικά σημεία της πόλης αλλά έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει μέχρι και 200 εκατομμύρια ταξιδιώτες, εάν αυτό χρειαστεί.

Istanbul Airport
Στο εσωτερικό του Istanbul Airport.

Έχοντας βρεθεί εκεί τέσσερις φορές μέχρι τώρα, για τα ταξίδια στην Αττάλεια και, προφανώς, στην Κωνσταντινούπολη, έχω καταφέρει να δημιουργήσω μια συγκεκριμένη εικόνα για το συγκεκριμένο αεροδρόμιο.

Αρχικά, σε επίπεδο εμφάνισης, το Istanbul Airport ξεχωρίζει. Σου βγάζει μια πολυτέλεια, με παροχές που μπορεί να θεωρηθούν ακόμα και υπερβολικές από κάποιους. Από τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί, μέχρι και τη διακόσμηση των χώρων του αεροδρομίου. Ακόμη και κάποια από τα Food Corners είναι σε περίοπτη θέση, σε υπερηψωμένο μέρος με χαλαρή ατμόσφαιρα, έχοντας θέα τον κάτω όροφο.

αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης
Πηγαίνοντας προς την πύλη σας, υπάρχει πάντα κάτι να σας κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Αυτό όμως που μου έκανε αρνητική εντύπωση ήταν η αρκετά μεγάλη αναμονή κατά το security control. Κάτι που αν αναλογιστούμε τον μεγάλο αριθμό διαδρόμων και μηχανημάτων ελέγχου, δε θα έπρεπε να αποτελεί πρόβλημα. Ίσως όμως η διαδικασία να “κολλούσε” στους υπαλλήλους που βρίσκονταν στον έλεγχο και καθυστερήσουν αρκετά. Κάτι που εξηγείται βέβαια αν σκεφτούμε το φόβο που έχει η Τουρκία με την τρομοκρατία, το οποίο επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι είναι από τις χώρες που χρειάζεται διπλός έλεγχος πριν την επιβίβαση, αφού περνάς και από έναν πιο “χαλαρό” έλεγχο με την είσοδο στο αεροδρόμιο.

Το Istanbul Airport θα παρέχει επίσης αρκετές επιλογές στους επισκέπτες του για να περάσουν τις ώρες αναμονής τους ευχάριστα. Με πάρα πολλά εμπορικά καταστήματα διαθέσιμα, τα περισσότερα εξ’ αυτών βέβαια να απευθύνονται σε βαριά πορτοφόλια καθώς είναι ονόματα μεγάλων οίκων μόδας. Γενικά όμως, ακόμη και στα καταστήματα που φέρουν τον τίτλο “Duty Free” οι τιμές είναι τρομερά αυξημένες, συγκριτικά με το κόστος των ίδιων προϊόντων σε καταστήματα εκτός αεροδρομίου. Αυτό βέβαια ισχύει κυρίως στο International Terminal, καθώς δεν είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το terminal για τις πτήσεις εσωτερικού (Domestic Terminal), όπου η κατάσταση ίσως να είναι διαφορετική.

Σε κάποιες περιοχές του Istanbul Airport θα συναντήσετε διακόσμηση που δε θα περίμενες να δεις σε αεροδρόμιο, αφήνοντας μια θετική εντύπωση στους επισκέπτες.

Όπως και να έχει, η επίσκεψη στο νέο Istanbul Airport είναι μια όμορφη εμπειρία, ακόμη κι αν δεν έχετε πρόσβαση σε κάποιο VIP/CIP lounge. Και το βέβαιο είναι ότι όσο δίνονται προς χρήση και τα τελευταία κομμάτια του έργου, οι επισκέπτες του θα είναι όλο και πιο εντυπωσιασμένοι κατά το πέρασμά τους από αυτό!

You may also like...

1 Response

  1. […] έχοντας μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη και το αεροδρόμιό της κυριολεκτικά σε ένα παγκόσμιο σταυροδρόμι, τηρώντας […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *