Μια βόλτα στην παραμυθένια Κρακοβία

Η Κρακοβία, εκτός από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας μετά την πρωτεύουσα Βαρσοβία, αποτελεί μία από τις παλιότερες και πιο όμορφες πόλεις της χώρας. Και μετά από την ευκαιρία που είχα να περάσω μια μέρα στους δρόμους της, μπορώ να πω ότι είναι επίσης και από τις πιο όμορφες επιλογές που μπορεί κάποιος να διαλέξει και, μάλιστα, με αρκετές ευκαιρίες για αρκετά φθηνά αεροπορικά εισιτήρια κατά τη διάρκεια του έτους, λόγω των αρκετών προσφορών, κυρίως από τις low-cost αεροπορικές. Προσωπικά, είχα λίγο χρόνο να εξερευνήσω την πόλη, καθώς συνδύασα την επίσκεψή μου με την επιστροφή μου από το Przemyśl County, αλλά και πάλι λίγες ώρες αρκούν για να αντιληφθεί κάποιος την ομορφιά που κρύβει αυτή η πόλη.

Η Κρακοβία

Κρακοβία Panorama
Ο ποταμός Βιστούλας, όπως φαίνεται από την περιοχή της Βάβελ.

Η πόλη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά, καλλιτεχνικά αλλά και τουριστικά κέντρα της χώρας. Άλλωστε, η Κρακοβία ήταν η πρωτεύουσα του πολωνικού κράτους για πάνω από μισό αιώνα (1038 – 1569 μ.Χ.) και το 1978 εντάχθηκε στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Και ακόμα και μία σύντομη βόλτα αρκεί να καταλάβει κάποιος το λόγο που συνέβη αυτό.

Ο καθεδρικός της Κρακοβίας στο συγκρότημα της Βάβελ.

Ένα από τα μέρη που δε γίνεται να μην επισκεφτείς είναι το συγκρότημα της Βάβελ. Χτισμένο δίπλα στην αριστερή όχθη του ποταμού Βιστούλα, αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα το οποίο αποτελείται από οχυρώσεις και κτήρια ιδιαίτερης σημασίας για τους Πολωνούς. Μεταξύ άλλων εκεί θα μπορέσετε να θαυμάσετε τον καθερδρικό της Κρακοβίας που είναι η βασιλική των Αγίων Στάνισλαβ και Βάκλαβ, το βασιλικό κάστρο και η ροτόντα της Παρθένου Μαρίας. Το σημείο αποτελούσε την επίσημη έδρα των μοναρχών όταν η Κρακοβία ήταν η πρωτεύουσα της χώρας και συγκεκριμένα ο καθεδρικός ήταν ο τόπος στέψης αλλά και ταφής των βασιλέων, αποτελώντας έτσι και το μαυσωλείο τους.

Krakow Wawel Dragon
Ο δράκος της Βάβελ, σημείο φωτογραφιών για τους τουρίστες και όχι μόνο.

Ακριβώς κάτω από το οχυρό της Βάβελ, δίπλα στην όχθη του ποταμού Βιστούλα, βρίσκεται ο περίφημος δράκος της Κρακοβίας, ο οποίος εκπνέει αληθινή φλόγα κάθε πέντε λεπτά, με αποτέλεσμα να προσελκύει μεγάλο αριθμό ατόμων για να τραβήξουν φωτογραφίες και βίντεο. Ο Δράκος του Βάβελ έχει τις ρίζες του στην πολωνική μυθολογία και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πόλη.

Η βασιλικής της Παναγίας
Η βασιλική της Παναγίας μαγνητίζει όλα τα βλέμματα στην παλιά πόλη της Κρακοβίας.

Φεύγοντας από τη Βάβελ, μπορείτε να περπατήσετε προς την παλιά πόλη της Κρακοβίας. Στο δρόμο σας θα βρείτε πανέμορφα κτήρια ιδιαίτερης σημασίας για την πόλη αλλά και διάφορα εμπορικά καταστήματα. Φτάνοντας στην πανέμορφη Rynek Glowny, η οποία είναι η κεντρική πλατεία της Κρακοβίας, θα ξεχωρίσετε την πανέμορφη βασιλική της Παναγίας, ύψους 84 μέτρων. Το ίδιο εντυπωσιακό και το Sukiennice, ή αλλιώς την Αίθουσα Υφασμάτων της Κρακοβίας, ένα από τα πιο εικονικά κτήρια της περιοχής και σήμα κατατεθέν της κεντρικής πλατείας της αγοράς και της παλιάς πόλης, το οποίο πλέον λειτουργεί κυρίως ως μουσείο.

Sukiennice αίθουσα υφασμάτων
Το Sukiennice, ή αλλιώς η Αίθουσα Υφασμάτων στην κεντρική πλατεία της Κρακοβίας.

Σε όλο το μήκος της κεντρικής πλατείας θα βρείτε πανέμορφα μέρη για να χαλαρώσετε, πίνοντας ή τρώγοντας κάτι ενώ υπάρχουν και πολλά τουριστικά αλλά και εμπορικά καταστήματα. Γενικά στη συγκεκριμένη περιοχή θα συναντήσετε πάρα πολλούς τουρίστες και είναι φοβερά multicultural. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η παλιά πόλη αποκτά μια επιπλέον ομορφιά το βράδυ, όταν όλα τα κτήρια φωτίζονται με τέτοιο τρόπο, αναδεικνύοντας σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την ιδιαίτερη ομορφιά της περιοχής.

Άμαξες αλόγων στην Κρακοβία
Οι άμαξες – ταξί αποτελούν ένα ιδιαίτερο αλλά αμφιλεγόμενο θέαμα στην Κρακοβία.

Εκτός των άλλων, ένα ακόμη αρκετά ιδιαίτερο θέαμα στους πλακόστρωτους δρόμους της Κρακοβίας είναι και η ύπαρξη αλόγων που σέρνουν άμαξες που στην ουσία είναι τουριστικά ταξί. Η ομορφιά των αλόγων μπορεί να δίνει έναν ξεχωριστό αέρα στην περιοχή της παλιάς πόλης, σίγουρα όμως μπορεί να γίνει αρκετά κουραστικό για τα συγκεκριμένα ζώα που είναι όλη μέρα στους δρόμους κουβαλώντας τις άμαξες και να χαρίσουν αρκετά ευρώ στους ιδιοκτήτες τους. Αυτή η όψη δημιουργεί μια γλυκόπικρη αίσθηση, αλλά υπάρχει πάντα η ελπίδα ότι τα άλογα χρήζουν εξαιρετικής περιποίησης και φροντίδας από τους ιδιοκτήτες τους, αφού όντως η εικόνα τους είναι πανέμορφη και δείχνουν πολύ προσεγμένα.

Συναγωγή Tempel Kazimierz
Το κτήριο της συναγωγής Tempel στην περιοχή του Kazimierz.

Ένα must μέρος που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος είναι η εβραϊκή συνοικία Kazimierz που βρίσκεται νότια από την παλιά πόλη. Ανάμεσα σ’ ένα μεγάλο αριθμό από καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια μπορείτε επίσης να συναντήσετε πολλές indie γκαλερί, μπουτίκ με vintage αντικείμενα και ρούχα. Η περιοχή που πέρασε από διάφορες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της ιστορίας, είναι πλέον από τις πιο γνωστές εβραϊκές συνοικίες φιλοξενώντας μάλιστα το Φεστιβάλ Εβραϊκής Κουλτούρας κάθε τέλη Ιουνίου, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο εβραϊκό φεστιβάλ στην Ευρώπη και προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο.

Το αλατορυχείο στη Wieliczka
Το αλατωρυχείο της Wieliczka θα μπορούσε να παρομοιαστεί και σαν μία υπόγεια πόλη.

Έχοντας περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή μου, έπρεπε να αποφασίσουμε αν θα επισκεφτούμε το αλατωρυχείο της Wieliczka ή το Auschwitz Camp λίγες ώρες πριν την πτήση της επιστροφής στην Ελλάδα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις καιρικές συνθήκες (έβρεχε από το πρωί) αλλά και την ψυχολογία που θα επηρεαζόταν αρνητικά σε τεράστιο βαθμό με μία επίσκεψη στο Auschwitz, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το αλατωρυχείο στο χωριό Wieliczka, λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την Κρακοβία. Η επίσκεψη στο Auschwitz όμως σίγουρα θα πραγματοποιηθεί με την πρώτη ευκαιρία καθώς σίγουρα δεν αποτελεί μια ψυχαγωγική δραστηριότητα, είναι όμως ένα τεράτιο μάθημα για τις φρικαλεότητες στις οποίες οδηγούνται οι άνθρωποι από τον φανατισμό και την τυφλή υπακοή σε διαταραγμένους ηγέτες.

άγλαμα πάπα Ιωάννη Παύλου Β
Το άγαλμα του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ στο αλατωρυχείο της Wieliczka, κατασκευασμένο από αλάτι.

Το αλατωρυχείο της Wieliczka είναι σίγουρα κάτι που δεν έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις κάθε μέρα. Το συγκεκριμένο μέρος ξεκίνησε τη λειτουργία του από τον 13 αιώνα και λειτουργούσε για την εξόρυξη αλατιού μέχρι και το 2007. Πλέον συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και λειτουργεί ως μουσείο με πολλές ξεναγήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η κλασική ξενάγηση διαρκεί περίπου δυόμιση ώρες αλλά υπάρχει και η πιο περιπετειώδης επιλογή ξενάγησης η οποία βάζει για τα καλά τον επισκέπτη στον τρόπο λειτουργίας του αλατωρυχείου και διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες. Το βάθος του φτάνει τα 327 μέτρα και εκτείνεται συνολικά για περισσότερα από 287 χιλιόμετρα καθιστώντας το σε έναν τεράστιο λαβύρινθο. Προφανώς, η ξενάγηση καλύπτει ένα μικρό τμήμα του, παρουσιάζοντας στους επισκέπτες πολλά αγάλματα αλλά και ναούς μέσα στο αλατωρυχείο που δημιουργήθηκαν από αλάτι και κατασκευάστηκαν από τους εργάτες που δούλευαν σ’ αυτό κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Φαγητό

Judah Street Food Park
To Judah Street Food Park που θα βρείτε στην περιοχή Kazimierz

Έχοντας ξοδέψει συνολικά λιγότερο από μία μέρα στην Κρακοβία, δεν μπορώ να μιλήσω λεπτομερώς για τα πιάτα που μπορείτε να δοκιμάσετε εκεί. Περπατώντας όμως στις περιοχές που ανέφερα παραπάνω είδα αρκετά εστιατόρια, οπότε το σίγουρο είναι ότι θα έχετε πολλές επιλογές από τις οποίες θα μπορείτε να διαλέξετε. Αυτό όμως που μου έκανε πολύ θετική εντύπωση είναι το πολύ νόστιμο street food που μπορεί να βρει κάποιος σ’ αυτή την πόλη και μάλιστα το πόσο οργανωμένα είναι τα food trucks. Συγκεκριμένα, μπορείτε να βρείτε μαζεμένες αρκετές “καντίνες” που πουλάνε street food σχηματίζοντας έτσι street food parks όπου μπορείτε να βρείτε γλυκές ή αλμυρές γεύσεις, αλλά και αλκοόλ.

Επιστρέφοντας

Η Κρακοβία, γνωστή και ως η πόλη των βασιλιάδων και των δράκων είναι όντως μια πόλη που φαίνεται να είναι βγαλμένη από παραμύθια. Πανέμορφα κτήρια, κάστρα και μια παλιά πόλη που δε γίνεται να μη σου κάνει εντύπωση. Ένας προορισμός που συνδυάζει πολλά περισσότερα από όμορφα αξιοθέατα και μάλιστα αρκετά εύκολα προσβάσιμος καθώς υπάρχουν πολλές προσφορές στα αεροπορικά που θα μπορούσε κάποιος να εκμεταλλευτεί. Ακόμα και η διαμονή μπορεί να χαρακτηριστεί ως value for money και αν κάνετε τις σωστές επιλογές δε θα απογοητευτείτε. Όπως και να έχει, ακόμα και μια σύντομη επίσκεψη, διάρκειας σχεδόν μίας ημέρας, ήταν αρκετή για να αντιληφθούμε το πόσο όμορφη είναι η Κρακοβία, καθιστώντας επιτακτική μια… επαναληπτική και μεγαλύτερη σε διάρκεια επίσκεψη.

Φωτογραφίες

You may also like...

3 Responses

  1. September 2022

    […] Πολωνία (στο Κιέλτσε, στο Przemyśl County αλλά και στην Κρακοβία) το φαγητό δεν πιστεύω πως θα αποτελέσει ιδιαίτερο […]

  2. September 2022

    […] Πολωνία (στο Κιέλτσε, στο Przemyśl County αλλά και στην Κρακοβία) το φαγητό δεν πιστεύω πως θα αποτελέσει ιδιαίτερο […]

  3. November 2022

    […] μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, τη Βαρσοβία και την Κρακοβία. Αντιθέτως, πετάς μέχρι το Βερολίνο και από εκεί πας σε […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *