Przemyśl County – Εξόρμηση στη νοτιοανατολική Πολωνία

Την Πολωνία θα τη δεις να φιγουράρει πολλές φορές σ’ αυτό το site. Όχι επειδή έχω κάποιο δεσμό με τη συγκεκριμένη χώρα, απλά επειδή τυχαίνει να χρειάζεται να επισκεφτώ διάφορες περιοχές της. Μέσα σ’ αυτές τις… περίεργες επισκέψεις στην κεντρική ευρώπη, συγκαταλέγεται και μια εξόρμηση στην Νοτιοανατολική Πολωνία και συγκεκριμένα στο Dubiecko και στις γύρω περιοχές.

Το Dubiecko μπορείς να πεις ότι βρίσκεται κοντά σε αυτό που λέμε “πινέζα”, καθώς απέχει μόλις 28 χιλιόμετρα από το Przemyśl, που είναι λίγο πριν τα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας. Επίσης, βρίσκεται 36 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το Rzeszów (προφέρεται Ζέσουφ), που είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας.  Θεωρείται κωμόπολη στην επαρχία του Przemyśl, στην περιφέρεια Subcarpathian και έχει πληθυσμό μόλις 1.150 κατοίκων! Η διοικητική επαρχία του Dubiecko, που ονομάζεται Gmina Dubiecko αριθμεί περισσότερους κατοίκους, πλησιάζοντας τους 10.000.

Στην περιοχή μπορεί κανείς να φτάσει πετώντας με προορισμό το αεροδρόμιο του Rzeszów [RZE] ή της Κρακοβίας [KRK]. Στη δική μας περίπτωση προτιμήθηκε η δεύτερη επιλογή, παρόλο που θα έπρεπε να διανύσουμε μεγαλύτερη απόσταση οδικώς, καθώς οι πτήσεις προς το Rzeszów δεν ήταν τόσο βολικές. Άλλωστε, όπως έχω ξαναγράψει, η ενοικίαση αυτοκινήτου στην Πολωνία είναι αρκετά οικονομική και το οδικό δίκτυο προς τον προορισμό μας ήταν, στο μεγαλύτερό του μέρος, αυτοκινητόδρομος, με μόλις τα τελευταία χιλιόμετρα, πλησιάζοντας δηλαδή στο Dubiecko, να θυμίζουν επαρχιακό δρόμο με λακούβες και χωρίς επαρκή φωτισμό.

Το Dubiecko και η ευρύτερη περιοχή

Dubiecko Castle
Το παλιό κτήριο του κάστρου στο Dubiecko με τον άνω των 200 ετών πλάτανο που θεωρείται ότι φέρνει τύχη στους παρευρισκόμενους.

Από την πρώτη περιγραφή του Dubiecko, μπορεί κανείς να καταλάβει ότι σαν προορισμός δεν έχει να προσφέρει και πάρα πολλά. Η ευρύτερη περιοχή όμως έχει αρκετά πράγματα τα οποία θα μπορούσε να επισκεφθεί κανείς. Παρόλ’ αυτά επέλεξα το Dubiecko σαν κεντρικό σημείο αναφοράς για τη συγκεκριμένη ανάρτηση, καθώς εκεί ηταν το μέρος που πέρασα τις περισσότερες διανυκτερεύσεις κατά τη δεύτερή μου επίσκεψη στην Πολωνία.

animals at Dubiecko Castle
Μία από τις πανέμορφες υπάρξεις που μπορείς να συναντήσεις κάνοντας μια βόλτα στον περιβάλλοντα χώρο του κάστρου στο Dubiecko.

Και μιλώντας για διανυκτέρευση, το ξενοδοχείο που μας φιλοξένησε ήταν ουσιαστικά το κάστρο του Dubiecko. Μία έκταση που θα σε κάνει να νιώσεις δέος αλλά και να απορρήσεις για το πόσο όμορφα συντηρημένη ήταν. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα κτήρια αλλά και στον περιβάλλον χώρο όπου ήταν καταπράσινος και φιλοξενούνταν πανέμορφα ζώα, όπως παγώνια, φασιανούς, χήνες και κύκνους. Ένας τόσο ιδιαίτερος χώρος που τη μέρα σε χαλάρωνε απίστευτα και το βράδυ σκεπαζόταν από ένα πέπλο μυστηρίου, κυρίως εξαιτίας της απόλυτης ησυχίας που επικρατούσε.

Τα κανόνια που διακοσμούν τον εξωτερικό χώρο του παλιού κτηρίου όπου βρίσκεται η Reception, το cafe και το εστιατόριο του κάστρου.

Το κάστρο χρονολογείται στα μέσα στου 16ου αιώνα και έχει υποστεί αρκετές ανακαινίσεις και εργασίες συντήρησης από τότε. Πλέον, το παλάτι, γιατί ουσιαστικά για παλάτι πρόκειται, αριθμεί 15 δωμάτια στο παλιό κτήριο, στον καθ’ αυτού χώρο του παλατιού, όπου στεγάζεται και το εστιατόριο, μαζί με την καφετέρια και τη Reception. Στο καινούριο κτήριο που κατασκευάστηκε λίγα μέτρα πιο κάτω, υπάρχουν 25 δωμάτια.

dubiecko castle interior
Μία επίσκεψη στο εσωτερικό του κάστρου σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές.

Κάθε κάμαρα του κάστρου είναι διακοσμημένη με ιδιαίτερο τρόπο με σκοπό να αντικατοπτρίζει την ιστορία του. Με έντονα στοιχεία κυρίως από τον 18ο και 19ο αιώνα, το συγκεκριμένο αξιοθέατο είναι συνδεδεμένο με δύο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες, αυτές των Stanisław Stadnicki και Ignacy Krasicki. Ο πρώτος ήταν γνωστός ταραχοποιός (για το λόγο αυτό του αποδόθηκε και το προσωνύμιο “ο δαίμονας του Łańcut) και έζησε τον 16ο και 17ο αιώνα. Ο δεύτερος έζησε τον 18ο αιώνα και είναι από τις εμβληματικές προσωπικότητες των Πολωνών, καθώς διατέλεσε αρχιεπίσκοπος του Gniezno (επομένως ήταν ο προκαθήμενος της Πολωνίας). Εκτός αυτού, αποτέλεσε τον κορυφαίο Πολωνό ποιητή του διαφωτισμού, το συγγραφέα του πρώτου πολωνικού μυθιστορήματος αλλά ήταν και θεατρικός συγγραφές, εγκυκλοπαιδιστής καθώς και μεταφραστής από τα γαλλικά και τα ελληνικά! Με μία απλή σύγκριση του βίου των δύο εκ των πιο ξακουστών ενοίκων του κάστρου, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί οι τωρινοί ιδιοκτήτες του κάστρου προτιμούν να αναφέρονται μόνο στον Krasicki.

Το ιδιόκτητο μουσείο απολιθωμάτων και πετρωμάτων του Robert Szybiak.

Λίγο πιο πέρα από το κάστρο, βρίσκεται το δεύτερο (και ίσως το τελευταίο) αξιόλογο σημείο ενδιαφέροντος, στο Dubiecko. Ο λόγος για ένα ιδιόκτητο μουσείο απολιθωμάτων και πετρωμάτων που φιλοξενεί ευρήματα από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, Robert Szybiak. Το μουσείο μπορεί να είναι αρκετά μικρό σε μέγεθος (φιλοξενείται στο υπόγειο της οικείας του ιδιοκτήτη) αλλά τα ευρήματα που εκτίθενται μέσα σ’ αυτό είναι αρκετά. Κάποια εξ’ αυτών, σύμφωνα με τον Szybiak, εχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς δείχνουν, για παράδειγμα, το τελευταίο γεύμα ενός μεγάλου ψαριού που μόλις έχει φάει ένα μικρότερο, αλλά και το μοναδικό απολίθωμα του είδους Jamna Szybiaki, ένα από τα παλαιότερα δείγματα σπουργιτιών και το πρώτο που βρέθηκε από το συγκεκριμένο είδος και γι’ αυτό πήρε και το όνομά του από τον ιδιοκτήτη του μουσείου που το ανακάλυψε.

 Jamna Szybiaki
Το είδος σπουργιτιού ,Jamna Szybiaki, ίσως το πιο σημαντικό έκθεμα στο ιδιόκτητο μουσείο του Dubiecko.

Και με το συγκεκριμένο μουσείο, τελειώνουν τα πολύ λίγα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος που πρόκειται να επισκεπτεί το Dubiecko. Παρόλ’ αυτά, λίγα χιλιόμετρα πιο ανατολικά, πλησιάζοντας στο Przemyśl και τα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας, μπορείτε να επισκεφτείτε ακόμη ένα πανέμορφο κληροδότημα του παρελθόντος.

Krasiczyn castle
Το κάστρο του Krasiczyn, ένα πανέμορφο αξιοθέατο κοντά στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας.

Ο λόγος για το κάστρο του Krasiczyn του οποίου η καταστασκευή ξεκίνησε το 1580. Ο ιδρυτής ήταν ο Stanisław Krasicki και ο αρχικός σκοπός για την κατασκευή του ήταν η άμυνα και η περιφρούρηση της περιοχής. Το συγκεκριμένο κάστρο συνδυάζει απίστευτη αρχιτεκτονική και διακόσμηση στο εσωτερικό και εξωτερικό του. Μετά το θάνατο του Krasicki, το κάστρο πέρασε από πολλές οικογένειες μέχρι που κατέληξε στην ιδιοκτησία της πολιτείας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Krasiczyn castle
Το κάστρο του Krasiczyn και το πάρκο του όπως φαίνεται από ψηλά.

Στις μέρες μας, και αυτό το κάστρο λειτουργεί σαν ξενοδοχείο και εστιατόριο, ενώ διοργανώνονται και ξεναγήσεις, ακόμα και στα αγγλικά, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να μάθουν αναλυτικές λεπτομέρειες και να δουν τους περισσότερους από τους χώρους του αξιοθέατου, αρκετοί από τους οποίους είναι διακοσμημένοι με τα αυθεντικά αντικείμενα των παλιότερων ενοίκων.

Φαγητό

Το πρώτο πιάτο στο κάστρο του Dubiecko.

Έχω ξαναγράψει για το φαγητό στην Πολωνία, αυτή τη φορά όμως θα αναφερθώ ξεχωριστά στα πιάτα που είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω στα δύο παραπάνω αξιοθέατα, το κάστρο του Dubiecko και του Krasiczyn. Από τη στιγμή που η διαμονή σ’ αυτά τα μέρη είναι κάτι που προφανώς διαφέρει, είναι λογικό να υπάρχουν οι ίδιες προσδοκίες και για τη γαστρονομική εμπειρία.

Το ορεκτικό στο κάστρο του Dubiecko.

Στο εστιατόριο που στεγάζεται στο κάστρο του Dubiecko οι διαθέσιμες επιλογές ήταν πιο gourmet και ήταν μια αρκετά ευχάριστη γευστική εμπειρία. Tο μενού συνδύαζε ελάφι για πρώτο πιάτο, φιλεταρισμένο ψάρι για κυρίως και μία αποδομημένη μηλόπιτα με παγωτό για επιδόρπιο, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες που είχα μέχρι τότε για τα γλυκά που μπορεί να γευτεί κάποιος στην Πολωνία.

main course
Το κυρίως πιάτο στο κάστρο του Krasiczyn.

Από την άλλη, το κάστρο του Krasiczyn δε μου άφησε και τόσο θετικές εντυπώσεις, με το πρώτο πιάτο να είναι η κλασική πολωνική παντζαρόσουπα, που έχει ιδιαίτερα έντονη γεύση για τα γούστα μου. Το κυρίως πιάτο αποτελούταν από κρέας συνοδευόμενο από κάτι σαν πλιγούρι, του οποίου η γεύση και η υφή πάλι δε με ξετρέλανε.

Το γλυκό στο κάστρο του Krasiczyn.

Τέλος, το επιδόρπιο ήταν ένα τσιζκέικ που αρχικά ήταν ο λόγος που σχηματίστηκε ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μου, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα όμως επιβεβαίωσα για μια ακόμη φορά ότι πρέπει να υπάρχει ένα προβληματάκι με τον ορισμό του “γλυκού” στην κεντρική Ευρώπη.

Επιστρέφοντας

Φεύγοντας από το Dubiecko και την ευρύτερη περιοχή Przemyśl, συνδύασα την επίσκεψή μου στην ανατολική Πολωνία με μια στάση στην Κρακοβία για την οποία θα ακολουθήσει διαφορετική ανάρτηση γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να συγκριθεί σαν προορισμός με το Przemyśl.

Όσον αφορά την νοτιοανατολική Πολωνία τα συμπεράσματα είναι τα εξής: σίγουρα δεν αξίζει να την επισκεφτεί κανείς σαν κύριο προορισμό. Αλλά αν σας βγάλει για τον οποιοδήποτε λόγο ο δρόμος σας προς τα εκεί, τότε αξίζει να κάνετε κάποιες στάσεις για να δείτε τα πανέμορφα κάστρα τους και άλλα σημεία ενδιαφέροντος που μπορεί να υπάρχουν στις τριγύρω περιοχές.

Φωτογραφίες

You may also like...

4 Responses

  1. August 2022

    […] την πόλη, καθώς συνδύασα την επίσκεψή μου με την επιστροφή μου από το Przemyśl County, αλλά και πάλι λίγες ώρες αρκούν για να αντιληφθεί […]

  2. September 2022

    […] επισκέψεις μου στην Πολωνία (στο Κιέλτσε, στο Przemyśl County αλλά και στην Κρακοβία) το φαγητό δεν πιστεύω πως θα […]

  3. September 2022

    […] επισκέψεις μου στην Πολωνία (στο Κιέλτσε, στο Przemyśl County αλλά και στην Κρακοβία) το φαγητό δεν πιστεύω πως θα […]

  4. November 2022

    […] μπορεί να μου προσφέρει απολύτως τίποτα. Κάτι σαν την επίσκεψή μου στο Dubiecko δηλαδή. Παρόλ’ αυτά, μετά από κάποιες αναζητήσεις […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *