Łódź – Στην καρδιά της Πολωνίας

Ο γύρος της Πολωνίας συνεχίζεται και αυτή τη φορά βρεθήκαμε στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Βαρσοβίας. Αριθμεί περισσότερους από 650.000 κατοίκους, αριθμός που φτάνει το 1.100.000 για την ευρύτερη, μητροπολοτική περιοχή. Το Łódź, το οποίο προφέρεται και Λοτζ αλλά ορθότερα ως Ουούτζ, αποτελεί μια πρώην βιομηχανική πόλη που τα τελευταία χρόνια μεταμορφώνεται σε κάτι διαφορετικό, πολύ πιο όμορφο και ενδιαφέρον. Η λέξη Łódź σημαίνει βάρκα και δημιουργεί ακόμα περισσότερες απορίες για την ευρηματικότητα των Πολωνών καθώς η περιοχή δεν έχει καμία επαφή με το υγρό στοιχείο.

modlin airport
Το Modlin της Βαρσοβίας επιλέχθηκε ως το πρώτο σημείο μέχρι την άφιξή μας στο Łódź.

Για την επίσκεψη στο Łódź προτιμήθηκε πτήση προς το δεύτερο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας, το Modlin, και από εκεί έχετε την επιλογή να πάρετε λεωφορείο, τρένο ή να κλείσετε κάποια ιδιωτική εταιρεία μεταφοράς, με πολύ υψηλότερο, βέβαια, κόστος. Στην τελευταία περίπτωση βέβαια κερδίζετε σημαντικά σε χρόνο καθώς θα καλύψετε την απόσταση των περίπου 150 χιλιομέτρων σε περίπου δύο ώρες, τη στιγμή που με τη συγκοινωνία θα χρειαστείτε περίπου 3,5 ώρες. Καλή λύση επίσης αποτελεί και η ενοικίαση αυτοκινήτου, καθώς οι τιμές είναι αρκετά καλές και το οδικό δίκτυο μέχρι τον προορισμό μας εξαιρετικό.

Το Łódź

lodz buildings
Η αρχιτεκτονική των κτηρίων της πόλης δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω το Łódź ήταν μία βιομηχανική πόλη και αυτό το αντιλαμβάνεσαι με το που διανύεις τα πρώτα μέτρα μέσα στην πόλη. Κτήρια με “βαριά” – baroque αρχιτεκτονική, στοιχείο αρκετά σύνηθες για την Πολωνία αλλά και πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις οι οποίες έχουν αξιοποιηθεί με διαφορετικό τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης. Κάνοντας μια βόλτα στην πόλη θα παρατηρήσει κανείς ότι υπάρχουν παντού συνεργεία που ανακατασκευάζουν ήδη υπάρχοντα κτήρια.

νέα κτήρια στο lodz
Η μοντέρνα αρχιτεκτονική συναντάει τη βιομηχανική ατμόσφαιρα

Επίσης, ένα ακόμη χαρακτηριστικό που παρατηρεί κανείς στη συγκεκριμένη πόλη είναι μια προσπάθεια να γίνει όλη η περιοχή πιο πράσινη και φιλική προς το περιβάλλον. Όπως μας ενημέρωσαν κάτοικοι της περιοχής, αυτό έχει αρχίσει να πραγματοποιείται με πιο ταχείς ρυθμούς τα τελευταία πέντε χρόνια. Πλατείες αναπλάθονται, και παλιά εργοστάσια ανακαινίζονται και μετατρέπονται σε ξενοδοχεία, κατοικίες ή και πανέμορφα εμπορικά κέντρα.

Piotrkowska street
Η κεντρική αρτηρία του Łódź, η Piotrkowska που εκτείνεται για 4,2 χιλιόμετρα.

Ένα από τα σημεία που πρέπει κάποιος να επισκεφτεί στο Łódź είναι η κεντρική αρτηρία που ονομάζεται Piotrkowska. Κατά μήκος του δρόμου υπάρχουν πολλά εμπορικά καταστήματα αλλά και καφετέριες, εστιατόρια και πολλά ιστορικά κτήρια. Έχει μήκος περίπου 4,2 χιλιομέτρων και απλώνεται από την πλατεία ελευθερίας (Plac Wolności) μέχρι την πλατεία ανεξαρτησίας (Plac Niepodległości).

off piotrkowska
To OFF Piotrkowska, μια περιοχή με εναλλακτικές επιλογές εστιατορίων και bars.

Περπατώντας κατά μήκος την Piotrkowska, θα συναντήσετε το OFF, μια από τις περιοχές που επανασχεδιάστηκε για να ταιριάζει στο πιο σύγχρονο χαρακτήρα της πόλης. Το παλιό εργοστάσιο μαλλιού που λειτουργούσε μέχρι το 1990 έδωσε τη θέση του σε καντίνες, όμορφα clubs και bars, εστιατόρια αλλά και χώρους εκδηλώσεων όπου φιλοξενούνται αρκετές συναυλίες. Η περιοχή προσελκύει αρκετούς νέους ανθρώπους τις βραδινές ώρες όταν επικρατεί μια όμορφη και χαλαρή ατμόσφαιρα.

Lodz walk of fame
Το Walk of Fame που απλώνεται στην Piotrkowska, γνωστό και ως HollyŁódź.

Συνεχίζοντας τη βόλτα στην Piotrkowska, θα παρατηρήσετε κάτι που σίγουρα θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Ο λόγος για τις πλάκες με τα ονόματα διάσημων ατόμων από το χώρο του κινηματογράφου και του θεάτρου που κατάγονται από το Łódź. Γενικά, η πόλη μπορεί να καμαρώνει για την προσφορά στο συγκεκριμένο χώρο καθώς φιλοξενεί και μία από τις πιο ξακουστές σχολές κινηματογράφου και θεάτρου.

National Film School
Η εθνική σχολή θεάτρου του Łódź.

Γενικά, περπατώντας στους δρόμους του Łódź μπορεί πολύ εύκοκλα να γίνει αντιληπτό ότι οι νέοι άνθρωποι αποτελούν σημαντικό ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της περιοχής. Αυτό δικαιολογείται και από τα πανεπιστήμια που υπάρχουν εκεί καθώς εκτός από τη σχολή θεάτρου, υπάρχει το ομώνυμο πανεπιστήμιο, η Ιατρική σχολή που παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία έτη,η μουσική ακαδημία αλλά και η ακαδημία καλών τεχνών καθώς και η πολυτεχνική σχολή.

manufaktura
Το συγκρότημα Manufaktura: από εργοστάσιο υφασμάτων σε σύγχρονο εμπορικό κέντρο.

Ένα σημείο που πρέπει να επισκεπτείτε αν βρεθείτε ποτέ στο Łódź είναι το συγκρότημα Manufaktura, μία περιοχή όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο εμπορικό αλλά και πολλά εστιατόρια και καφετέριες. Στην ίδια περιοχή μπορείτε να συναντήσετε και διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον περιβάλλον χώρο.

ms2 museum
Το ms2, το δεύτερο κτήριο του μουσείο τεχνών.

Η πόλη προσφέρει επίσης ένα σημαντικό αριθμό μουσείων για να επισκεφτεί κανείς. Το μουσείο τέχνης χωρίζεται σε δύο κτήρια και οι επισκέπτες του μπορούν να δουν διάφορα εκθέματα. Συγκεκριμένα στο κτήριο ms2 του 20ου και 21ου αιώνα. Υπάρχουν επίσης τοπικά μουσεία, αλλά και μουσείο κινηματογράφου, υφασμάτων, αρχαιολογίας και εθνογραφίας, διαδραστικό μουσείο επιστημών και τεχνολογίας, πλανητάριο κ.α. Πολλά από αυτά τα κτήρια στεγάζονται στην περιοχή όπου υπήρχε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της περιοχής και πλέον έχει μετατραπεί σε κέντρο πολιτισμού, με την ονομασία “The City of Culture”.

Lodz zoo
Έξω από το ζωολογικό κήπο του Łódź.

Παρόλο που πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες απόψεις, οφείλω να αναφέρω ότι στο Łódź μπορείτε να βρείτε κι έναν αρκετά μεγάλο ζωολογικό κήπο με πολλά ζώα από κάθε ήπειρο του πλανήτη. Η επίσκεψη εκεί μπορεί να συνδυαστεί με κοινό, εκπτωτικό, εισιτήριο (combo discount ticket) με το θαλάσσιο πάρκο της πόλης.

Maurycy and Hawranek Monument
Maurycy and Hawranek – Ένα από τα μπρούτζινα αγάλματα που συγκροτούν το concept του Fairytale Łódź.

Δίπλα στο ζωολογικό κήπο, θα δείτε κι ένα από τα μπρούτζινα αγάλματα που έχουν δημιουργηθεί για τους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων οι οποίοι είναι εμπνευσμένοι από το se-ma-for studio που βρίσκεται στο Łódź. Περπατώντας στην πόλη θα δείτε κι άλλους χαρακτήρες, δημιουργώντας μ’ αυτόν τον τρόπο μια ωραία εικόνα και μια αίσθηση “κρυμμένου θησαυρού” στους επισκέπτες καθώς ψάχνουν να βρουν όσο το δυνατόν περισσότερα αγάλματα του συγκεκριμένου concept που είναι γνωστό και ως Fairytale Łódź.

lodz botanical garden
Στο βοτανικό κήπο του Łódź.

Για τους λάτρεις της φύσης, μία βόλτα στο βοτανικό κήπο της πόλης είναι σίγουρα κάτι που θα ευχαριστηθούν. Μόλις λίγα μέτρα απέναντι από το ζωολογικό κήπο, εκτείνεται σε 67 εκτάρια γης και φιλοξενεί περίπου 3500 είδη φυτών που εκθέτονται σε εννιά διαφορετικές ενότητες.

Φαγητό

Krupnik Soup
Krupnik – Ακόμα μία σούπα που δοκιμάσαμε στην Πολωνία.

Όπως έχω αναφέρει και σε αναρτήσεις για προηγούμενες επισκέψεις μου στην Πολωνία (στο Κιέλτσε, στο Przemyśl County αλλά και στην Κρακοβία) το φαγητό δεν πιστεύω πως θα αποτελέσει ιδιαίτερο πρόβλημα για κάποιον που θα επισκεφτεί τη χώρα. Όπως σε όλες τις προηγούμενες επισκέψεις μου στην Πολωνία, έτσι κι εδώ υπήρχαν γεύσεις για όλα τα γούστα. Οι σούπες τους και τα κρέατά τους, που τις περισσότερες φορές είναι σε μορφή μπαλοτίνας για κάποιο λόγο, είναι σίγουρα πολύ εύγεστες και θα πρότεινα να τα δώσετε μία ευκαιρία.

Όσον αφορά το μέρος στο οποίο μπορείτε να πάτε για φαγητό, η πιο εύκολη επιλογή είναι η περιοχή της Piotrkowska αλλά και το Manufaktura όπου βρίσκονται μαζεμένα πολλά εστιατόρια, μπυραρίες αλλά και τα κλασικά διεθνή fast-food chains.

Το οικονομικό

Για μια ακόμη φορά, σε άλλη μία πόλη της Πολωνίας επιβεβαίωσα ότι οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα δικά μας στάνταρ, ίσως βέβαια λίγο πιο οικονομικά σε κάποιες περιπτώσεις. Τα ξενοδοχεία τους είναι value for money καθώς είναι πολύ προσεγμένα και οι παρεχόμενες υπηρεσίες παραπάνω από ικανοποιητικές για το κόστος. Οι μετακινήσεις δεν είναι ιδιαίτερα ακριβές, καθώς υπάρχει διαθέσιμη η -σωτήρια- επιλογή του Uber και το κόστος του εισιτηρίου ήταν 4-5 zloty, δηλαδή περίπου ένα ευρώ. Μάλιστα, ήταν πολύ εύκολο να χρησιμοποιήσεις τα λεωφορεία ή το τραμ καθώς ήταν άριστα συγχρονισμένα με την εφαρμογή Google Maps.

Επιστρέφοντας

Πηγαίνοντας πίσω στο Modlin Airport της Βαρσοβίας για την πτήση της επιστροφής προς Θεσσαλονίκη, σκεφτόμουν ότι η Πολωνία μ’ έχει εκπλήξει θετικά μέχρι στιγμής. Σίγουρα το Łódź δε θα ήταν στο bucket list μου όμως στο τέλος της επίσκεψής μου είχα αποκομίσει θετικές εντυπώσεις, κυρίως με το γεγονός της μεταμόρφωσης της πόλης από ένα καθαρά βιομηχανικό μέρος, γεμάτο εργοστάσια σε κάτι πιο σύγχρονο, το οποίο θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των κατοίκων του και θα μπορεί να τους προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής, δημιουργώντας περισσότερους χώρους πρασίνου.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως στο Łódź μπορείς να κάνεις τις διακοπές της ζωής σου. Αν όμως σε βγάλει ποτέ ο δρόμος σου εκεί αξίζει να το εξερευνήσεις για να κατανοήσεις πώς οφείλει μια πόλη να προσαρμόζεται στις αλλαγές που συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως το έκανε η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας από τη στιγμή που μπήκαν στο παιχνίδι της κατασκευής υφασμάτων μεγάλοι παίκτες, συνειδητοποιώντας έτσι πως τα αντίστοιχα εργοστάσιά τους δεν είχαν καμία τύχη.

Φωτογραφίες

« of 2 »

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *