Αλικάντε – Ένα υβριδικό διαμαντάκι της Ισπανίας

Μετά την επίσκεψη στη Λισαβόνα, η επιστροφή στην ιβηρική χερσόνησο προέκυψε με ένα ταξίδι στα νοτιοανατολικά της Ισπανίας και συγκεκριμένα στην πόλη του Αλικάντε. Συγκεκριμένα, στο Αλικάντε έτυχε να βρεθώ δύο φορές μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, μία φορά το Φεβρουάριο του 2023 και μετά ξανά τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον παραθαλάσσιο χαρακτήρα της περιοχής, θεωρώ ότι γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η επίσκεψη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολύ προτιμότερη καθώς μπορείτε να ευχαριστηθείτε όλες τις ομορφιές που υπάρχουν στην περιοχή!

Τα τρένα στην Ισπανία είναι ένας γρήγορος και άνετος τρόπος να καλύψετε μεγάλες αποστάσεις, όπως το Μαδρίτη – Αλικάντε.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την άφιξη στο Αλικάντε. Από Ελλάδα, μπορούμε να πετάξουμε για Μαδρίτη και από εκεί είτε να πάρουμε ακόμα μία πτήση (συνήθως με την Air Europa) είτε να μεταβούμε από το αεροδρόμιο στο σταθμό των τρένων και από εκεί να επιλέξουμε ένα από τα δρομολόγια προς Αλικάντε. Το σιδηδρομικό δίκτυο της Ισπανίας είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένο και οι συρμοί σε άριστη κατάσταση, προσφέροντας και την επιλογή ταχύτατων τρένων. Έχοντας επιλέξει τη συγκεκριμένη εναλλακτική, καλύψαμε την απόσταση μεταξύ Μαδρίτης και Αλικάντε σε μόλις δυόμιση ώρες, με το τρένο να αναπτύσσει ταχύτητες μεγαλύτερες από τα 300 χλμ/ώρα. Μάλιστα το πλεονέκτημα του να διαλέξει κάποιος το τρένο είναι ότι με το που θα κατέβει στον τελικό προορισμό, θα βρεθεί ουσιαστικά μέσα στην πόλη, λίγα μόλις μέτρα μακριά από τα πιο κεντρικά σημεία, χωρίς να χρειάζεται να σπαταλήσει περισσότερο χρόνο αλλά και χρήμα όπως θα έπρεπε να γίνει αν έφτανε στο πιο κοντινό αεροδρόμιο της περιοχής, το Miguel Hernandez, που ουσιαστικά εξυπηρετεί όχι μόνο το Αλικάντε αλλά και το Έλτσε.

Το Αλικάντε

Το Αλικάντε από ψηλά.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, το Αλικάντε βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Ισπανίας και ανήκει στην επαρχία της Valencia, η οποία απέχει λιγότερο από δύο ώρες οδικώς. Ο χαρακτηρισμός “υβριδικό” στον τίτλο της συγκεκριμένης ανάρτησης βασίζεται στο γεγονός ότι το Αλικάντε δεν αποτελεί ένα κατ’ εξοχήν τουριστικό θέρετρο. Ουσιαστικά είναι μία συνηθισμένη πόλη με σταθερό πληθυσμό περίπου 350.000 κατοίκων που μένουν και εργάζονται μόνιμα εκεί. Η διαφορά είναι ότι η πόλη εκμεταλλευέται άψογα και τον παραθαλάσσιο χαρακτήρα της καθώς αποτελεί πόλο έλξης μεγάλου αριθμού τουριστών κάθε χρόνο, κυρίως από το Ηνωμένο Βασιλείο.

Φοίνικες και Αλικάντε είναι έννοιες ταυτόσημες.

Με το που κάνει κάποιος τα πρώτα του βήματα στο Alicante, ειδικά αν αυτά είναι κοντά στην παραλία, θα παρατηρήσει τους πολλούς φοίνικες που έχουν φυτευτεί στην πόλη, προσδίδοντας μία εξωτική αίσθηση. Η αλήθεια είναι πως μέσα στην πόλη του Alicante δε θα σου λείψει τίποτα καθώς υπάρχουν όλες οι ευκολίες που θα έβρισκες σε μία μεγάλη πόλη. Μεγάλη αγορά με πολλά επώνυμα και μη εμπορικά καταστήματα, πάρα πολλές επιλογές εστίασης, αλλά και κάποια σημεία ενδιαφέροντος που μπορείς να επισκεφτείς όταν δε θα χαλαρώνετε στην παραλία της περιοχής.

Η μαρίνα του Αλικάντε είναι γεμάτη πολυτελή σκάφη, κάποια από τα οποία διατίθενται και για ενοικίαση.

Ξεκινώντας από την παραθαλάσσια πλευρά του Αλικάντε, όπου βρίσκεται και ο τερματικός σταθμός των λεωφορείων, θα δείτε την πανέμορφη μαρίνα της πόλης που κατακλύζεται από θαλαμηγούς κάθε μεγέθους. Μάλιστα, κάποιες από αυτά τα σκάφη είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση από παρέες που θέλουν να ζήσουν την εμπειρία μιας τέτοιας απόδρασης.

Η παραλία και η μαρίνα του Αλικάντε όπως φαίνονται από το κάστρο της πόλης.

Λίγα μέτρα πιο κάτω, ξεκινάει η παραλία του Αλικάντε όπου θα συναντήσετε μεγάλο αριθμό τουριστών να απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα της περιοχής. Η αλήθεια είναι πως και τις δύο φορές που έτυχε να επισκεφτώ το Alicante, τα νερά ήταν κάπως κυμματώδη, αλλά αυτό δε φαίνεται να πτοεί τους τουρίστες. Άλλωστε η θέα του κάστρου που βρίσκεται στην κορυφή του απέναντι λόφου είναι τόσο όμορφη που τα κύμματα και άλλοι παράγοντες, όπως η κίνηση στη λεωφόρο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην παραλία, δε φαίνεται να δημιουργούν το παραμικρό πρόβλημα.

Το “Passeig Esplanada d’Espanya” αργά το βράδυ, πιο ήσυχο από κάθε άλλη στιγμή της ημέρας.

Παράλληλα με τη μαρίνα, θα συναντήσετε έναν πανέμορφο πεζόδρομο, γνωστό και ως “Passeig Esplanada d’Espanya”, ο οποίος αποτελεί ίσως την πιο πολυσύχναστη περιοχή της πόλης. Ο συγκεκριμένος πεζόδρομος διακοσμείται από πανέμορφους φοίνικες που δημιουργούν ένα κεντρικό μονοπάτι, χαρίζοντας έτσι μια εξωτική ατμόσφαιρα που σίγουρα δε θυμίζει σε τίποτα μια μεγάλη πόλη, καθώς η όλη περιοχή προσφέρει μία τρομερή αίσθηση χαλάρωσης μαζί με μια ευκαιρία διαφυγής από την ένταση της καθημερινότητας. Βέβαια, οι κερδισμένοι αυτής της τοποθεσίας είναι τα καταστήματα εστίασης που βρίσκονται πάνω στον πεζόδρομο, στα οποία όμως θα γίνει ειδική αναφορά λίγο αργότερα, στην ενότητα του φαγητού.

Το κτίριο του δημαρχείου του Αλικάντε.

Προχωρώντας ένα ακόμη τετράγωνο πιο μακριά από την ακτή, διασχίζοντας κάθετα το Passeig Esplanada d’Espanya, θα πέσετε πάνω στο δημαρχείο του Αλικάντε, ένα κτίριο που προσελκύει τα βλέμματα. Όποιος βρεθεί στο μεγάλο χώρο μπροστά από το δημαρχείο, αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι οι δρόμοι που βρίσκονται τριγύρω περισσότερο θυμίζουν σοκάκια παραδοσιακών συνοικιών παρά μιας μεγάλης πόλης. Και όντως, η παρατήρηση αυτή είναι βάσιμη καθώς η περιοχή αυτή, γύρω από το κάστρο, στους πρόποδες του λόφου όπου ορθώνεται, χαρακτηρίζεται ως η παλιά πόλη του Αλικάντε.

Η Βασιλική της Santa Maria, μία εκκλησία με ιδιαίτερη ιστορία για την πόλη του Αλικάντε

Όπως κοιτάς το δημαρχείο, στρίβεις δεξιά και περπατώντας προς το κάστρο, θα συναντήσεις τη Βασιλική της Santa Maria. Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε τον 14ο αιώνα και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου η εκκλησία υπέστη σοβαρές ζημιές κυρίως από τους εναέριους βομβαρδισμούς, αλλά γλίτωσε την ολοκληρωτική καταστροφή και χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη πυρομαχικών μέχρι και το τέλος του πολέμου. Μετά τον πόλεμο το κτίσμα παραμελήθηκε μέχρι να παρθεί η απόφαση να ανακατασκευασθεί και να του δοθεί η μορφή που βλέπουμε μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, το 2007, μετά από αίτημα της πόλης του Αλικάντε προς την Ιερά Έδρα, δόθηκε στην εκκλησία ο τίτλος της “Βασιλικής”. Η είσοδος στη συγκεκριμένη εκκλησία επιτρέπεται έναντι ενός αντιτίμου των 6 ευρώ και συμπεριλαμβάνει και τη χρήση ηχητικού οδηγού (audio tour guide).

Σε περίπτωση που επιλέξετε να επισκεφτείτε το κάστρο περπατώντας το μονοπάτι του βουνού Benacantil, η θέα θα σας αποζημειώσει από τα πρώτα κιόλας μέτρα.

Σχεδόν απέναντι από την εκκλησία της Santa Maria, βρίσκεται το μονοπάτι προς το κάστρο της πόλης που υψώνεται στο βουνό Benacantil, το οποίο στην πραγματικότητα είναι ένας ψηλός λόφος με ύψος 166 μέτρων. Το Κάστρο της Santa Bárbara (Castell de Santa Bàrbara) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μεσαιωνικά φρούρια της Ισπανίας, προσφέροντας υπέροχη θέα στον κόλπο του Αλικάντε. Διαθέτει τρεις διαφορετικές περιφράξεις από τρεις διαφορετικές περιόδους. Συγκεκριμένα, ο ανώτερος περίβολος, “La Torreta”, είναι εκεί όπου οι επισκέπτες θα βρουν το φρούριο και τα αρχαιότερα λείψανα του φρουρίου, τα οποία χρονολογούνται κυρίως από τον 14ο αιώνα. Ο μεσαίος περίβολος φιλοξενεί τα σημαντικότερα κτίρια, τα οποία χτίστηκαν τον 16ο αιώνα και, τέλος, ο κατώτερος περίβολος χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Η είσοδος στο κάστρο είναι δωρεάν σε περίπτωση που επιλέξετε να ανεβείτε από το ανηφορικό μονοπάτι με τα πόδια και θα χρειαστείτε περίπου ένα μισάωρο. Σε περίπτωση που δεν είστε διατεθειμένοι να υποβάλλεται τον εαυτό σας σε μια τέτοια διαδικασία, ακριβώς απέναντι από την παραλία του Αλικάντε υπάρχει η είσοδος για το ασανσέρ που οδηγεί κατευθείαν στην κορυφή του λόφου με κόστος περίπου 2.50 ευρώ. Μέσα στα τείχη του κάστρου υπάρχουν αναψυκτήρια όπου μπορείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τη θέα της πόλης.

Το… “στρουμφοχωριό” του Αλικάντε, ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της περιοχής.

Φεύγοντας από το κάστρο και επιστρέφοντας στην πιο κεντρική περιοχή της πόλης, αξίζει να περάσετε μια βόλτα από το… μανιταρόδρομο. Ένας επιχειρηματικό τρικ του δήμου της περιοχής ώστε να προσφέρει μια οικονομική ανάσα στις επιχειρήσεις της συγκεκριμένης γειτονιάς. Από ένα απλό στενό χωρίς κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία μικρή απομίμηση του… στρουμφοχωριού. Έτσι, ένας αδιάφορος δρόμος έχει μετατραπεί σε τουριστική ατραξιόν με μία τόσο απλή προσθήκη, κάτι που σίγουρα έχουν εκτιμήσει οι καταστηματάρχες της περιοχής.

Στο μουσείο του Fogueres Festival.

Ένα πολύ χαρακτηριστικό έθιμο στο Alicante είναι οι φανοί του Αγίου Ιωάννη (στα ισπανικά Hogueras de San Juan ή Fogueres de Sant Joan στη βαλενσιάνικη διάλεκτο) όπου οι δρόμοι γεμίζουν με κόσμο αλλά και άρματα που αναπαριστούν τυπικές στιγμές της περιοχής και όχι μόνο. Η συγκεκριμένη γιορτή λαμβάνει χώρα στις 19-24 Ιουνίου κάθε χρόνου και είναι ο πιο δημοφιλής εορτασμός της περιοχής με πολλούς τουρίστες να προτιμούν να επισκεφτούν την πόλη του Αλικάντε κατά τη διάρκειά της. Όσα άρματα γλιτώσουν από τις φωτιές των κατοίκων εκείνες τις μέρες φιλοξενούνται αργότερα στο αντίστοιχο μουσείο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Φαγητό

Στο Αλικάντε ανοίγει η όρεξη απλά και μόνο κοιτώντας τις βιτρίνες των καταστημάτων.

Η αλήθεια είναι πως στην Ισπανία δε γίνεται να μείνεις νηστικός. Βασικά, όχι μόνο δε θα μείνεις νηστικός, αλλά θα ψάχνεις τρόπο και χώρο για να δοκιμάσεις όσα περισσότερα εδέσματα μπορείς καθώς πάντα θα ξεπροβάλλει ένας γευστικός πειρασμός. Από μαγαζιά που φτιάχνουν αργεντίνικες και διάφορες άλλες λατινο-λιχουδιές, μέχρι και τα κλασικά must-try ισπανικά πιάτα, το Alicante προσφέρει αναρίθμητες επιλογές για κάθε γούστο. Φυσικά, από τη στιγμή που πλέον προσελκύει έναν τόσο μεγάλο αριθμό τουριστών, δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι εύκολες λύσεις, όπως γνωστές αλυσίδες εστίασης και fast food που προσφέρουν μια γρήγορη και οικονομική εναλλακτική. Μάλιστα, προκαλεί εντύπωση το ότι στο Alicante μπορεί κάποιος να βρει και franchises που δεν υπάρχουν ακόμα και σε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις.

Στην κεντρική αγορά του Αλικάντε θα βρείτε όλα τα πεντανόστιμα ισπανικά εδέσματα.

Κάνοντας τη βόλτα σας στον κεντρικό δρόμο της πόλης, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν αρκετά καταστήματα απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τα παραδοσιακά τους αλλαντικά. Για μια πιο πλήρη εμπειρία και ποικιλία όμως, μπορείτε να επισκεφτείτε την κεντρική αγορά της πόλης μέσα στην οποία θα βρείτε πραγματικά τα πάντα, ακόμη και πεντανόστιμα φρούτα.

H πεντανόστιμη κρύα σούπα Salmorejo, που προέρχεται κανονικά από την Cordoba, είναι ένα από τα ισπανικά πιάτα που θα μαγέψουν τον ουρανίσκο σας.

Μία πολύ ωραία επιλογή για μεσημεριανό αλλά και για βραδινό ήταν το Monumental Restaurant, στο οποίο θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια όμορφη ατμόσφαιρα καθώς η διακόσμηση του χώρου είναι ιδιαίτερα όμορφη, κάτι το οποίο συνδυάζεται άψογα με τα πιάτα που σερβίρονται. Στο συγκεκριμένο εστιατόριο μπορείτε επίσης να επιλέξετε το μενού ημέρας, μια επιλογή που θα σας βγάλει από τυχόν διλήμματα και, συνήθως, αποτελεί μια πιο οικονομική λύση.

Η paella αποτελεί ένα πιάτο που πρέπει οπωσδήπτε να δοκιμάσει όποιος επισκέπτεται την Ισπανία και το Alicante έχει μέρη που τη σερβίρουν εξαιρετικά.

Για το δείπνο, η επιλογή του Picaro 1999, που βρίσκεται σε πολύ κεντρικό σημείο, μας δικαίωσε καθώς σέρβιρε πεντανόστιμα μεσεογειακά πιάτα σε ένα περιβάλλον που σίγουρα ξεχωρίζει. Σε περίπτωση που βρεθείτε στο συγκεκριμένο εστιατόριο, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε την πεντανόστιμη paella που μπορείτε να παραγγείλετε, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, με θαλασσινά αλλά και με κρέας. Στο Picaro θα βρείτε και έναν ικανοποιητικό αριθμό κρασιών, κυρίως ισπανικών, για να συνοδεύσετε το γεύμα σας.

Το Οικονομικό

To εντυπωσιακό κτίριο του επαρχιακού δικαστηρίου στο Αλικάντε.

Η Ισπανία δεν είναι και η πιο οικονομική χώρα που μπορείς να επισκεφτείς αλλά ούτε και η ακριβότερη. Μπορεί κάποια είδη να είναι πιο ακριβά συγκριτικά με τις τιμές που συναντάμε στην Ελλάδα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι και στα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται πιο βόρεια στο χάρτη και αμοίβονται με μισθούς που καμία σχέση δεν έχουν με αυτούς που συναντάμε στις μεσογειακές χώρες.

“La Mariposa”, δημιουργημένο από τον Manolo Valdés, έναν από τους πιο αναγνωρισμένους σύγχρονους Ισπανούς καλλιτέχνες.

Γενικά, το Αλικάντε φαίνεται να μην έχει και τις καλύτερες value for money επιλογές όσον αφορά τη διαμονή, αλλά αυτό μπορεί να εξηγηθεί κατά κάποιον τρόπο καθώς δεν αποτελεί ένα κατ’ εξοχήν τουριστικό θέρετρο. Καλό θα ήταν να κάνετε την κράτησή σας όσο το δυνατόν νωρίτερα, ειδικά αν τύχει να επισκεφτείτε την περιοχή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή τις ημέρες που γίνονται οι εκδηλώσεις για το Fogueres.

Μία ματιά προς την ανατολική πλευρά από πολλά σημεία της πόλης είναι αρκετή για να θαυμάσεις το γαλάζιο της θάλασσας που αγκαλιάζει το Αλικάντε.

Το φαγητό είναι λίγο πιο ακριβό, αλλά σε λογικά πλαίσια, και -όπως προαναφέρθηκε- υπάρχουν οι πιο γρήγορες και οικονομικές επιλογές. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως αν επιλέξετε κάποιο από τα εστιατόρια στο Passeig Esplanada d’Espanya τότε να αναμένετε τιμές αρκετά πιο πάνω από αυτές που θα συναντούσατε σε ένα άλλο εστιατόριο της πόλης, κάτι που είναι λογικό αν αναλογιστούμε πως η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη του Alicante.

Το “Casa Carbonell” που άνηκε στον επιχειρηματία υφαντουργίας Enrique Carbonell και ήθελε να δημιουργήσει ένα οικοδόμημα εντυπωσιακότερο από όλα τα άλλα στην περιοχή.

Γενικά η περιοχή θα σας προσφέρει πολλές επιλογές, οπότε δε θα αισθανθείτε ότι είστε υποχρεωμένοι να ξοδέψετε ένα αρκετά σημαντικό χρηματικό ποσό σε περίπτωση που δεν το επιθυμείτε. Σίγουρα, με λίγη υπομονή και με μια καλή έρευνα πριν την τελική σας επιλογή θα μπορέσετε να βρείτε λύσεις με αρκετά μικρότερο κόστος από κάποιες άλλες.

Επιστρέφοντας

Η Plaza de la Montaneta, μία από τις κεντρικές πλατείες του Αλικάντε, όπου βρίσκεται και η εκκλησία Nuestra Senora de Gracia.

Παίρνοντας την πτήση της επιστροφής, το Αλικάντε ήταν ένας από τους προορισμούς με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο. Ο ιδιαίτερος συνδυασμός των ανέσεων μιας μεγάλης πόλης αλλά και της χαλαρότητας ενός τουριστικού προορισμού καθιστούν το Αλικάντε μια πολύ δυνατή επιλογή στη λίστα με τους προορισμούς που θα μπορούσε κάποιος να επισκεφθεί τους θερινούς μήνες.

Τέλος, η σχετικά μικρή απόσταση από άλλες περιοχές όπως το Έλτσε, η Μούρθια αλλά και η Βαλένθια καθιστούν το Αλικάντε μια καλή επιλογή από το οποίο θα σας δοθούν και πολλές ευκαιρίες εξόρμησης σε άλλες εξίσου μεγάλες ή και σημαντικότερες πόλεις της συγκεκριμένης περιοχής της χώρας. Όπως και να έχει, το Αλικάντε είναι όντως μια πόλη που έχει μάθει να τρέχει με γρήγορους ρυθμούς όμως έχει το τεράστιο πλεονέκτημα να μπορεί να προσφέρει πολύτιμες στιγμές χαλάρωσης όσο κάποιος πλησιάζει προς την πλευρά της θάλασσας. Για το λόγο αυτό, αν ποτέ βρεθείτε στο Alicante, μη χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε όλα αυτά που προσφέρει στους επισκέπτες του και όχι μόνο!

Φωτογραφίες

« of 2 »

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *