Λισαβόνα – Στην πιο “cool” ευρωπαϊκή πρωτεύουσα

Τι να πρωτογράψω γι’ αυτόν τον προορισμό; Πραγματικά, κάθε βήμα που έκανα σ’ αυτή την πόλη συνοδευόταν από ένα αίσθημα θαυμασμού και την απορία “πόση ακόμη ομορφιά μπορεί να υπάρχει εδώ πέρα”. Η Λισαβόνα είναι σίγουρα ένας από τους προορισμούς που κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα και τις υψηλές προσδοκίες που είχα πριν καν αρχίσει αυτό το ταξίδι.

Ξεκινάμε κλασικά από Θεσσαλονίκη [SKG] και μέσω ανταπόκρισης στο Ελευθέριος Βενινέλος [ATH] φτάνουμε στο Humberto Delgado Airport [LIS] της πορτογαλικής πρωτεύουσας. Για τις πτήσεις προς τον προορισμό προτιμήθηκε η Aegean και καλό θα ήταν να έχετε σχεδιάσει πώς θα περάσετε το χρόνο σας πάνω στο αεροπλάνο καθώς θα πρέπει να περιμένετε πάνω από τέσσερις ώρες μέχρι να πατήσετε ξανά έδαφος.

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Λισαβόνα.

Η άφιξή στην Πορτογαλία ήταν σχετικά αργά, κατά τις 11:30 το βράδυ, παρόλ’ αυτά οι δρόμοι δεν είχαν αδειάσει ακόμη, ένα πρώτος καλός οιωνός για τη νυχτερινή ζωή της πόλης ο οποίος θα επιβεβαιωνόταν τις επόμενες μέρες. Ξεκινώντας από το ξενοδοχείο, μπορώ να πω ότι η Πορτογαλία δεν είναι και η πιο φτηνή επιλογή, ούτε όσον αφορά τα αεροπορικά από την Ελλάδα, ούτε για να βρεις ένα ξενοδοχείο που θα ανταποκρίνεται πλήρως στο ποσό που θα έχεις ξοδέψει. Δεν είναι ότι δεν έχει ωραίες επιλογές. Ίσα ίσα. Απλά, ίσως είναι λιγάκι πιο δύσκολο να βρεις τόσο value for money επιλογές, συγκριτικά με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Η Λισαβόνα

hotel view
Η θέα από το δωμάτιο του ξενοδοχείου.

Με το που ανοίγεις τις κουρτίνες για να ξεκινήσει η μέρα, ο τρόπος με τον οποίο απλώνεται η Λισαβόνα μπροστά σου σε γεμίζει ενέργεια και όρεξη να την εξερευνήσεις. Κτήρια πολύχρωμα, με το έντονο κίτρινο χρώμα να κυριαρχεί σε πολλές γειτονιές της πόλης και να φαίνεται υπέροχο κάτω από τον έντονο ήλιο της Πορτογαλίας.

Η πόλη είναι μεγάλη όσον αφορά την έκταση. Και εκτός από αυτό, κάποια σημεία είναι χτισμένα αμφιθεατρικά που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να γυμναστούν τα πόδια σου, ειδικά αν έχεις σκοπό να δεις όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα. Το καλό βέβαια είναι πως στη Λισαβόνα θα συναντήσεις κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα τα οποία μπορείς να νοικιάσεις εύκολα και αρκετά οικονομικά (υπάρχει επιλογή χρέωσης με την ώρα ή μπορείς και να πάρεις ημερήσιο pass) κατεβάζοντας την αντίστοιχη εφαρμογή. Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι ότι το Uber λειτουργεί και μάλιστα είναι αρκετά διαδεδομένο, κάτι φοβερά βολικό για όσους θέλουν να μετακινηθούν, γρήγορα, εύκολα και οικονομικά, γνωρίζοντας από πριν το ακριβές αντίτιμο για τη διαδρομή που ενδιαφέρονται.

Κάτι υπέροχο με τη Λισαβόνα, και γενικά με όλες τις πόλεις που “βρέχονται” από θάλασσα, είναι ότι μπορείς να προσανατολιστείς με αρκετά μεγάλη ευκολία. Και πέρα από αυτό, η αμφιθεατρική δομή σου δίνει την ευκαιρία να τσεκάρεις από ψηλά τα επόμενα σημεία που θες να επισκεφτείς.

Αξιοθέατα

Lisbon panorama 1
Ο παραλιακός δρόμος της Λισαβόνας, στο ύψος της Αψίδας Rua Augusta.

Η πρώτη επίσκεψη ήταν προς την “παραλιακή”, εκεί όπου συχνάζουν πάρα πολλοί ντόπιοι αλλά και επισκέπτες για να χαλαρώσουν στα υπέροχα παγκάκια που προσφέρονται για ατελείωτες ώρες ξάπλας, απολαμβάνοντας παγωμένη μπύρα ή άλλα τοπικά -και μη- κοκτέιλ, δίπλα στο κύμα. Περπατώντας κατά μήκος της παραλίας συναντάς κάτι που δε γίνεται να μη σου τραβήξει την προσοχή. Ο λόγος για την πανέμορφη Αψίδα Rua Augusta, η οποία υψώνεται στην Praça do Comércio και μαζί με το άγαλμα του King Joseph I ακριβώς μπροστά καθιστούν το σημείο ένα από τα πιο όμορφα σε ολόκληρη την πόλη, που σίγουρα αξίζει να επισκεπτείς.

Praça do Comércio
Η αψίδα Rua Augusta και το άγαλμα του King Joseph I στην Praça do Comércio.

Περνώντας την αψίδα και αφήνοντας τη θάλασσα πίσω, φτάνουμε στη γειτονιά Baixa η οποία είναι γεμάτη εστιατόρια αλλά και καφετέριες για να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τα πανέμορφα κτήρια που βρίσκονται τριγύρω. Επίσης, εκεί μπορείς να βρεις και διάφορα μαγαζιά για να κάνεις τα ψώνια σου αλλά και να ψωνίσεις σουβενίρ.

Rua Augusta Arch
Κάτω από την αψίδα Rua Augusta.

Κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι πως ειδικά σε αυτή την περιοχή είναι πολύ έντονο το φαινόμενο να σε πλησιάζουν ύποπτες φάτσες και να σου προσφέρουν -σε δημόσια θέα- ναρκωτικά. Για να κατανοήσει κάποιος το πόσο σύνηθες είναι αυτό το φαινόμενο, μέχρι να βγω από την Baixa είχα αρνηθεί περίπου δέκα φορές όταν άκουγα τη φράση “Hashish, Coke?” μέσα στ’ αυτί μου καθώς περπατούσα. Παρόλ’ αυτά, δεν ένιωθες κάποια έλλειψη ασφάλειας, καθώς όλο αυτό γινόταν μέσα στον κόσμο, σε κεντρικότατο δρόμο, με την αστυνομία να είναι στη γωνία. Ναι, είναι κοινό μυστικό και απ’ ότι μάθαμε δεν τους ακουμπάει κανείς γιατί έχουν πάνω τους μικροποσότητες. Τώρα, τι πραγματικά ισχύει και τι κρύβεται από πίσω δεν μπορούμε να το ξέρουμε, το θέμα πάντως είναι πως κανείς από αυτούς τους τύπους δεν έτυχε να γίνει πιεστικός ή να φτάσει σε σημείο να θεωρηθεί επικίνδυνος για την ασφάλειά μας. Με άλλα λόγια, βαποράκια με τρόπους!

Elevador de Santa Justa
Το Elevador de Santa Justa, μέσα στα στενά της Λισαβόνας.

Ανεβαίνοντας κι άλλο προς τα πάνω την Baixa, στο αριστερό σας χέρι θα δείτε να ξεπροβάλλει το Elevador de Santa Justa. Ναι, μιλάμε για ένα ασανσέρ με πολύ ιδιαίτερη αρχιτεκτονική το οποίο δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα και ο πρωταρχικός σκοπός του ήταν να μεταφέρει κόσμο από την Baixa στην περιοχή Largo do Carmo. Πλέον δε χρησιμοποιείται τόσο για μεταφορικούς λόγους αλλά κυρίως ως τουριστική ατραξιόν, καθώς από εκεί μπορείς να θαυμάσεις την υπέροχη θέα της Λισαβόνας αλλά και μια πανέμορφη μεσαιωνική εκκλησία, βγαλμένη από τη φαντασία, την Carmo Convent που επέζησε από το σεισμό του 1755.

Castelo de São Jorge
Το Castelo de São Jorge, στον υψηλότερο λόφο της Λισαβόνας.

Στη δεξιά μεριά περπατώντας την Baixa προς τα πάνω, προβάλλει επιβλητικά το Κάστρο του São Jorge. Κτισμένο στον ψηλότερο λόφο της πόλης, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες του να απολαύσουν την μαγευτική θέα της πόλης αλλά και του ποταμού Τάγου. Ένα κάστρο του οποίου η ιστορία ξεκινάει ήδη από την εποχή των Βησιγότθων και θα χρειαστείς περίπου ένα δίωρο (και κάτι παραπάνω) για να εξερευνήσεις τους 11 πύργους του αλλά και το μουσείο. Επίσης, εάν αποφασίσεις να το επισκεφθείς με τα πόδια για να απολαύσεις και τη διαδρομή, εφοδιάσου με αρκετό κουράγιο καθώς η διαδρομή είναι αρκετά ανηφορική.

Bairro Alto
Στα στενά του Bairro Alto.

Και μιλώντας για ανηφορικές διαδρομές, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τη γειτονιά του Bairro Alto. Εδώ όπου η μποέμ ατμόσφαιρα κυριαρχεί και τα μπαρ είναι γεμάτα από ντόπιους αλλά και τουρίστες, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο και πολύ ετερογενές μίγμα, ειδικά το βράδυ όταν η κατανάλωση αλκοόλ κορυφώνεται. Και κάπως έτσι, έχοντας φτάσει σ’ αυτά τα πανέμορφα σοκάκια της Λισαβόνας, γίνεται αντιληπτό ότι η επίσκεψή μας στην Πορτογαλία συνέπεσε με την εθνική τους εορτή (Portugal Day), στις 10 Ιουνίου. Με άλλα λόγια, σε κάθε μεγάλη πλατεία της πόλης είχαν διοργανωθεί εκδηλώσεις με live μουσική, street food και πάρα πολύ κέφι και χορό απ’ όλους τους παρευρισκόμενους.

São Pedro de Alcântara party
Ο κόσμος είχε αρχίσει να μαζεύεται από νωρίς στο São Pedro de Alcântara.

Και αυτό ακριβώς γινόταν εκεί που είχαμε βρεθεί. Στα σοκάκια του Bairro Alto υπήρχε κίνηση και μπορούσες να ακούσεις τη μουσική που ερχόταν από τον κήπου του São Pedro de Alcântara. Ένα ακόμη σημείο, παρεμπιπτόντως, από το οποίο μπορείς να θαυμάσεις τη θέα της πανέμορφης Λισαβόνας, έχοντας ακριβώς απέναντί σου και το κάστρο του São Jorge. Εκτός από τη θέα όμως, υπήρχαν και οι πολλές επιλογές street food αλλά και ποτών για να συνοδεύσουν τη μουσική και το χορό, με την τοπ επιλογή να είναι ξεκάθαρα η παραδοσιακή σαγκρία.

Ένα ακόμη πάρτι για το Portugal Day, κοντά στην περιοχή Miradouro da Senhora do Monte.

Τριγυρνώντας σε διάφορες γειτονιές της Λισαβόνας, βρεθήκαμε και στο Miradouro da Senhora do Monte στη συνοικία Alfama. Εκτός από την εκπληκτική θέα, εκεί είχαν οργανωθεί διάφορα πάρτι, με διαφορετικά συγκροτήματα και στυλ μουσικής σε κάθε γωνιά της γειτονιάς, η οποία είχε κυριολεκτικά βουλιάξει από τον κόσμο. Η ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί από Πορτογάλους αλλά και τουρίστες (οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν Άγγλοι) ήταν υπέροχη και ήταν πραγματικά πολύ εύκολο να αισθανθείς το πόσο ιδιαίτερο είναι το Portugal Day για τους κατοίκους της χώρας.

Estatua de S.Vicente
Το άγαλμα του Saint Vicente στην Alfama.

Στην Alfama, μπορείτε επίσης να δείτε και το άγαλμα του Saint Vicente, με τον αντίστοιχο ναό να φαίνεται ακριβώς από πίσω. Γενικά, η Alfama είναι μία από τις περιοχές που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος. Αποτελεί μια από τις παλαιότερες γειτονιές της πόλης, η οποία είναι παλιά Αραβική συνοικία και φιλοξενεί μερικά από τα πιο όμορφα κτήρια της Λισαβόνας, όπως τον καθεδρικό Ναό της Λισαβόνας, το Ναό της Santa Engrácia που έχει μετατρεπεί σε Εθνικό Πάνθεον και βρίσκονται θαμμένοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας, αξιόλογοι Πορτογάλοι συγγραφείς κτλ. Ακριβώς πάνω από την Αλφάμα δεσπόζει, και πάλι, το κάστρο του São Jorge. Στην Alfama μπορείτε να επισκεφτείτε ένα από τα αρκετά εστιατόρια όπου, σε πολλά από αυτά, θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε το χαρακτηριστικό μελαγχολικό είδος μουσικής, γνωστό και ως φάντο (ή φάδο).

Belem Tower
Το εξωτερικό του πύργου της Μπελέμ.

Φεύγουμε από τα στενά σοκάκια της πόλης και πηγαίνουμε σε ένα πανέμορφο μνημείο, στον πύργο της Μπελέμ. Μπορείς να φτάσεις εκεί με τη συγκοινωνία (το οποίο όμως παίρνει αρκετή ώρα) ή και με ταξί. Το υπέροχο αυτό κτίσμα, γνωστό και ως Saint Vincent Tower, είναι ένας οχυρωμένος πύργος στην περιοχή Μπελέμ της Λισαβώνας και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, μαζί με τη Μονή των Ιερονυμιτών που βρίσκεται και αυτή στην ίδια περιοχή. Ο πύργος κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα και είναι αφιερωμένος στις ανακαλύψεις του Βάσκο ντα Γκάμα. Οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν εισιτήριο (το κόστος είναι στα 6 ευρώ) για να επισκεφτούν το εσωτερικό και να δουν τη θέα και από μέσα.

Santa Maria de Belem
Μία από τις πλευρές της Santa Maria de Belem, με τις υπέροχες σκαλιστές λεπτομέρειες.

Κοντά στον πύργο της Μπελέμ υπάρχει και το μοναστήρι των Ιερονυμιτών του οποίου η αρχιτεκτονική είναι μοναδική. Η είσοδος κοστίζει 10 ευρώ. Παραδίπλα, υπάρχει και η πανέμορφη εκκλησία Santa maria de Belem, στην οποία η είσοδος είναι ελεύθερη και ήδη η εξωτερική εμφάνιση σε προϊδεάζει για το πόσο ξεχωριστό θα είναι και το εσωτερικό της. Εκτός από τις εκπληκτικές σκαλιστές λεπτομέρειες που υπάρχουν παντού, μέσα στην εκκλησία θα βρείτε και τον τάφο του Βάσκο ντα Γκάμα.

Μνημείο των ανακαλύψεων
Το μνημείο των ανακαλύψεων, στις εκβολές του ποταμού Τάγου.

Στην περιοχή, μπορείτε να επισκεφθείτε και διάφορα εστιατόρια, κάποια από τα οποία είναι χτισμένα κυριολεκτικά μέσα στο νερό. Στις εκβολές του ποταμού Τάγου βρίσκεται, εκτός από τον πύργο της Μπελέμ, και το μνημείο των ανακαλύψεων. Οι Πορτογάλοι είναι περήφανοι για όλα τα μίλια που έχουν διανύσει στο παρελθόν και όλες τις ανακαλύψεις τους, όπως κι αν προήλθαν αυτές, και δε χάνουν την ευκαιρία να το δείξουν τιμώντας όλους αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους που είχαν ενεργό ρόλο σ’ αυτές, ο καθένας από το δικό του πόστο.

Φαγητό

Pasteis de nata
Pasteis de nata, το πιο διάσημο γλυκό των Πορτογάλων.

Η αλήθεια είναι πως θα μπορούσα να γράψω πολλές σειρές για τις σαρδέλες και τον μπακαλιάρο που μπορείτε να δοκιμάσετε στην Πορτογαλία. Οντως, υπάρχουν παντού εστιατόρια όπου μπορείτε να δοκιμάσετε αυτές τις σπεσιαλιτέ αλλά και τουριστικά μαγαζιά που πουλάνε πολύχρωμες κονσέρβες (!) με σαρδέλες για να τις πάρεις μαζί σου ως ενθύμιο. Αλλά δε θα κάνω ιδιαίτερη μνεία σ’ αυτά. Αντιθέτως, θα αναφερθώ σε ένα γλυκό που έφαγα σε ευρωπαϊκή πόλη και (επιτέλους) ήταν γλυκό, νόστιμο και -τέλος πάντων- όπως θα έπρεπε να είναι ένα γλυκό. Καμία σχέση με την εμπειρία που είχα σε άλλους προορισμούς.

Ο λόγος για το Pasteis de nata, το πιο διάσημο γλυκό της χώρας που δεν είναι τίποτ’ άλλο από λαχταριστή κρέμα αρωματισμένη με βανίλια και ελαφρώς καραμελωμένη επίστρωση μέσα σε μία φωλίτσα από τραγανή σφολιάτα. Το καλύτερο Pasteis de nata θα το βρείτε στο Pasteis de Belem ή στο Fabrica Nata. Βάζεις και μια μπάλα παγωτό από πάνω για να σοκαριστεί ακόμα πιο ευχάριστα ο ουρανίσκος σου και επιτέλους έχεις να λες πως βρήκες ένα ακόμη γλυκό που ξεχωρίζει και όντως αξίζει. Πάντως, το φαγητό δε θα σας δημιουργήσει προβλήματα καθώς υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα.

Το οικονομικό

Γενικά η Λισαβόνα δεν είναι η πόλη που θα σου δημιουργήσει την αίσθηση του να φοβάσαι να μπεις μέσα σε μαγαζιά. Οι τιμές μου φάνηκαν αρκετά προσιτές, αν εξαιρέσεις το κομμάτι με τη διαμονή που ανέφερα αρχικά. Ίσως, βέβαια, αυτό να οφείλεται και στην περίοδο που έγινε η επίσκεψη αλλά και στο ότι η κράτηση δεν είχε γίνει αρκετά νωρίτερα. Στα πολύ θετικά το ότι έχεις την ασφάλεια του ευρώ και την ευκολία για άμεση σύγκριση των τιμών. Το κόστος στις συγκοινωνίες είναι επίσης προσιτό και μεγάλο πλεονέκτημα είναι η ύπαρξη uber αλλά και των ηλεκτρικών πατινιών/ποδηλάτων σε κάθε σημείο της πόλης. Οι τιμές για φαγητό/ποτό ήταν πάνω-κάτω αυτές που έχουμε συνηθίσει και στην Ελλάδα. Αυτό που έκανε εντύπωση ήταν πως ακόμη και στα υπαίθρια πάρτι που είχαν στηθεί στις πλατείες, οι τιμές του αλκοόλ αλλά και των φαγητών ήταν λογικές. Το μόνο που χρειάζεται προσοχή είναι πως στην περιοχή της Alfama, τα μαγαζιά ή και οι καντίνες που πουλούσαν φαγητό ή ποτά δε δέχονταν κάρτες.

Τέλος, για τις επισκέψεις σε μουσεία, μνημεία και λοιπά αξιοθέατα, μπορείτε να προμηθευτείτε για ένα συγκεκριμένο ποσό τη Lisboacard η οποία θα σας επιτρέπει την είσοδο σε αρκετά σημεία ενδιαφέροντος δωρεάν ή με ένα πολύ μικρότερο αντίτιμο από το κανονικό.

Επιστρέφοντας

Η επιστροφή έγινε με πτήσεις της EasyJet, με ανταπόκριση από το αεροδρόμιο του Luton [LLA] στο Λονδίνο. Η Λισαβόνα είχε αφήσει μια τόσο ωραία και ευχάριστη αίσθηση που η διάθεση δε χάλασε ούτε από το γεγονός ότι η πετούσα με EasyJet ούτε από το ότι χάσαμε χρόνο για passport control στο Luton, αποτέλεσμα της πλέον ηλίθιας απόφασης του Brexit. Η Πορτογαλία είναι σίγουρα μια χώρα που πρέπει να μπει στη λίστα των μελλοντικών προορισμών σου. Και η Λισαβόνα είναι σίγουρα στους τοπ προορισμούς της χώρας. Μια πόλη που συνδυάζει φαγητό, διασκέδαση, αξιοθέατα, φοβερό ταπεραμέντο, νερό και υψώματα από τα οποία μπορείς να μαγέψεις όλη αυτή την ομορφιά. Αν θες την άποψή μου, η Λισαβόνα είναι σίγουρα από τις πιο όμορφες και “cool” ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που έχω επισκεφτεί και είναι σίγουρο πως στο μέλλον θα επιστρέψω για να μπορέσω να δω και όσα δεν ευχαριστήθηκα όσο θα ήθελα λόγω έλλειψης χρόνου!

Φωτογραφίες

« of 2 »

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *