Μπολόνια – Στην πόλη των καλοφαγάδων

Η πρώτη μου επίσκεψη στη γειτονική Ιταλία έτυχε να είναι στην Μπολόνια, μία πόλη που γνωρίζουμε για τη σχέση της με το φαγητό, με την υπέροχη Μπολονέζ να έρχεται πρώτη στο μυαλό μας, το πανέμορφο κέντρο της με τα επιβλητικά κτίρια και τις εντυπωσιακές καμάρες πάνω από τα πεζοδρόμια.

Η πλατεία της Μπολόνια από ψηλά
Η Piazza Maggiore από ψηλά.

Η πόλη που είναι γνωστή και ως “the fat city”, είναι η μεγαλύτερη και μια από τις πιο εντυπωσιακές της περιοχής Emilia-Romagna στην Ιταλία. Έρχεται έβδομη σε πληθυσμό σε ολόκληρη την Ιταλία και φιλοξενεί περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους. Την ατμόσφαιρα της πόλης ομορφαίνει ακόμα περισσότερο η παρουσία μεγάλου αριθμού φοιτητών που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της περιοχής.

Τα τρένα στη γειτονική χώρα είναι μια εμπειρία από μόνα τους

Στην Bologna επιλέξαμε να φτάσουμε με έναν πιο ανορθόδοξο τρόπο παρόλο που υπάρχουν πτήσεις προς το αεροδρόμιο της πόλης, είτε απευθείας με τη Ryanair είτε με ανταπόκριση μέσω Αθήνας με την Aegean. Αντί αυτών των επιλογών, προτιμήσαμε να πετάξουμε απ’ ευθείας για Ρώμη μέσω Θεσσαλονίκης και από εκεί να πάρουμε το τρένο, το οποίο είναι μια εμπειρία από μόνο του καθώς αν επιλέξετε την υπερταχεία θα δείτε το κοντέρ να πλησιάζει τα 300 χλμ/ώρα. Για την ιστορία, η διαδρομή Ρώμη – Μπολόνια με το συγκεκριμένο τραίνο διαρκεί κάτι λιγότερο από δυόμιση ώρες, σε σύγκριση με άλλες, πιο οικονομικές, επιλογές που μπορεί να χρειαστούν περίπου τη διπλάσια ώρα.

Η Μπολόνια

Οι δύο πύργοι, σήμα κατατεθέν της Μπολόνια.

Η ομορφιά της Μπολόνια βρίσκεται συγκεντρωμένη κυρίως στο κέντρο της πόλης. Με μια βόλτα μπορείς να γυρίσεις και να δεις τα κυριότερα αξιοθέατα, ξεκινώντας από τους δύο πιο ξακουστούς πύργους της, γνωστούς και ως Πύργoς Asineli (ο ψηλότερος) και Πύργος Garisenda (ο πιο κοντός). Βρίσκονται στη διασταύρωση των δρόμων που οδηγούν στις πέντε πύλες του παλιού τοίχους και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επισκεφτεί το εσωτερικό τους, φτάνοντας μέχρι και την κορυφή έναντι ενός μικρού αντιτίμου.

Η συγκοινωνία είναι αρκετά καλή και είναι η προτιμότερη λύση για πρόσβαση στο κέντρο της πόλης.

Όσον αφορά το πώς θα φτάσετε εκεί, η συγκοινωνία στην Bologna είναι καλή και γενικά μπορείς εύκολα να βρεις τον τρόπο να μετακινηθείς από το ένα σημείο της πόλης στο άλλο. Το Google Maps λειτουργεί αρκετά καλά ακόμα και με τα λεωφορεία καθώς παρέχει live πληροφορίες για τα δρομολόγια και τον εκτιμώμενο χρόνο άφιξης ενός συγκεκριμένου δρομολογίου σε μία στάση. Η επιλογή της ενοικίασης αμαξιού δεν προτείνεται καθώς, όπως στις περισσότερες ιταλικές πόλεις με αντίστοιχο ιστορικό κέντρο, θα είναι δύσκολο να βρείτε μια θέση πάρκινγκ κοντά στο κέντρο. Γενικά, η ενοικίαση αυτοκινήτου θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή για όποιον σκοπεύει να μετακινείται κυρίως μακριά από το την περιοχή του κέντρου.

Η “καμάρα των ψιθύρων” κερδίζει τις εντυπώσεις με το “μυστικό” αλλά και την εμφάνισή της.

Πηγαίνοντας προς τα πιο σπουδαία σημεία της πόλης, θα περάσετε από μία πανέμορφη καμάρα, την οποία πήρα την πρωτοβουλία και ονόμασα “καμάρα των ψιθύρων”. Αρχικά φαίνεται ότι βρίσκεστε κάτω από ένα πανέμορφο κτίσμα αλλά αξίζει να αφιερώσετε δύο λεπτά για να ανακαλύψετε το μυστικό της. Ζητήστε από κάποιο άτομο να πάει στο χιαστί τόξο από αυτό που βρίσκεστε εσείς και να ψιθυρίσει κάτι εκεί κοντά όσο εσείς έχετε πλησιάσει το αυτί σας στην πλευρά που ήδη βρίσκεστε. Κάνοντάς το αυτό αφήστε τους περαστικούς να κοιτάνε απορημένοι μέχρι να το δοκιμάσουν και οι ίδιοι!

Περπατώντας προς την Piazza Maggiore, όπου θα συναντήσετε και την “καμάρα των ψιθύρων”.

Συνεχίζοντας το περπάτημα θα βρεθείτε στην κεντρική πλατεία, την Piazza Maggiore, ένα από τα πιο όμορφα και επιβλητικά σημεία της πόλης και ταυτόχρονα τόπος συνάντησης πολλών κατοίκων, συνήθως νεαρής ηλικίας που κάθονται με τις παρέες τους στα σκαλιά της Βασιλικής του Αγίου Πετρόνιου. Μία πανέμορφη πλατεία που περιβάλλεται από κτίσματα με το ένα να είναι πιο εντυπωσιακό από το άλλο. Η σημερινή εμφάνιση της Piazza Maggiore προέρχεται από τον 15ο αιώνα αν και η ιστορία της ξεκινάει περίπου τρεις αιώνες νωρίτερα. Από το σημείο της συγκεκριμένης πλατείας έχετε επίσης πρόσβαση στα πιο ξακουστά αξιοθέατα της Μπολόνια.

Η βασιλική του Αγίου Πετρονίου που ξεχωρίζει μέσα στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Η Βασιλική του Αγίου Πετρονίου είναι το πρώτο πανέμορφο κτίσμα που θα αντικρίσεις στην Piazza Maggiore και θεωρείται ένα από τα στολίδια της πόλης. Βρίσκεται σε περίοπτη θέση προς τιμήν του πολιούχου της πόλης, Άγιο Πετρόνιο. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1390 και από τότε έμεινε ουσιαστικά ανολοκλήρωτη με τις όποιες προσπάθειες που έγιναν ανά τα χρόνια να μην καταφέρνουν να ευδοκιμήσουν για διάφορους λόγους.

Ο πύργος του ρολογιού (Torre dell’ Orologio) που κοσμεί το Palazzo d’ Accursio.

Γυρνώντας το βλέμμα σας δεξιά θα δείτε τον Πύργο του Ρολογιού (Torre dell’ Orologio) ο οποίος αποτελεί μέρος του Palazzo d’ Accursio. Το συγκεκριμένο -πρώην- παλάτι αποτελεί το κέντρο εξουσίας της Μπολόνια από την περίοδο του Μεσαίωνα καθώς μέχρι και σήμερα στεγάζει διοικητικές υπηρεσίες της πόλης αλλά αποτελεί και μουσείο.

Το άγαλμα του Ποσειδώνα προσελκύει πλήθος κόσμου για χαλάρωση στα σκαλιά ή μια αναμνηστική φωτογραφία.

Κάνοντας λίγα ακόμη βήματα προς τη βορειοδυτική γωνία της Πιάτσα Ματζόρε θα συναντήσετε την “Πλατεία του Ποσειδώνα” (Piazza del Nettuno) με το περίφημο συντριβάνι του Θεού της Θάλασσας. Στο σημείο εκείνο θα βρείτε πλήθος κόσμου να φωτογραφίζεται αλλά και να ψάχνει να βρει τη… “μυστική” γωνία από την οποία το συγκεκριμένο άγαλμα φαίνεται λίγο πιο… πονηρό, απ’ ότι ίσως είχε αρχικά στο μυαλό του ο γλύπτης Giambologna όταν το κατασκεύαζε το 1563-1566.

Η βιβλιοθήκη Salaborsa.

Παραδίπλα θα βρείτε και την Biblioteca Salaborsa, μια από τις σπουδαιότερες βιβλιοθήκες της πόλης. Στεγασμένη σε έναν κομψό, ευάερο και ιστορικό χώρο, με αρχαία ερείπια να είναι ορατά κάτω από το δάπεδο, αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες αλλά και μόνιμους κατοίκους της πόλης.

Το Archiginasio της Μπολόνια, ένα κτίριο με ιδιαίτερη ιστορία.

Από την αντίθετη πλευρά, κατευθυνόμενοι δηλαδή προς τους δύο πύργους, θα συναντήσετε ακόμη ένα ενδιαφέρον κτίσμα της πόλης, την Biblioteca Comunale dell’ Archiginnasio. Το Archiginnasio της Μπολόνια, στο οποίο μπορεί κανείς να βρει μία ακόμη βιβλιοθήκη αλλά και ένα αμφιθέατρο ανατομίας στεγάζεται στο κτίριο του 16ου αιώνα μέσα στο οποίο υπάρχουν νωπογραφίες και αρκετά οικόημα. Στο παρελθόν αποτελούσε το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου της Μπολόνια.

Το Μουσείο της Ducati δε θα απογοητεύσει τους λάτρεις των μηχανών.

Για τους λάτρεις της ταχύτητας, υπάρχει η επιλογή να επισκεφτούν το μουσείο της Ducati όπου μπορούν να δουν την πορεία και την εξέλιξη της εταιρείας αλλά και των μηχανών της ανά τα χρόνια, από το ξεκίνημα μέχρι και σήμερα.

Στο Ferruccio Lamborghini Museum

Για όσους προτιμούν την αυτοκίνηση, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη υπάρχει και το μουσείο του Ferruccio Lamborghini όπου εκτίθενται τα μοντέλα της πασίγνωστης εταιρείας και οι θαυμαστές της έχουν την ευκαιρία να τα απολαύσουν από κοντά.

Φαγητό

Bologna χωρίς πιατέλες γεμάτες πεντανόστιμα ζυμαρικά μπροστά σου απλά δεν υφίσταται.

Τι να πρωτογράψει κανείς για το φαγητό σ’ αυτή την πόλη. Αυτό που πρέπει να σημειώσω είναι ότι δυστυχώς δεν κατάφερα να το ευχαριστηθώ όπως έπρεπε και θα ήθελα λόγω μιας απρόσμενης περιπέτειας υγείας που αντιμετώπισα κατά την επίσκεψή μου. Για το λόγο αυτό, μέχρι να έχω την ευκαιρία να επανορθώσω, μένω στα λίγα που κατάφερα να δοκιμάσω αλλά και στα σχόλια των συνταξιδιωτών μου.

Αν υπάρχει ακόμη χώρος μετά τα πεντανόστιμα εδέσματα, τα γλυκά έρχονται να απογειώσουν τη γαστρονομική μαγεία.

Περπατώντας στο κέντρο και συγκεκριμένα στην Piazza Maggiore, αν ξεγλιστρήσεις σε κάποια από τα στενά που την περικυκλώνουν θα βρεις τεράστιο αριθμό μαγαζιών που σερβίρουν τοπικές σπεσιαλιτέ. Από υπέροχα κρασιά, τυριά, αλλαντικά και -φυσικά- ζυμαρικά μέχρι και καταστήματα όπου μπορείς απλά να κάτσεις και να απολαύσεις τον καφέ σου.

Δε γίνεται να πας Ιταλία και να μην απολαύσεις ένα πεντανόστιμο Gelato.

Επίσης, κάθε δέκα βήματα που θα κάνετε στο κέντρο θα συναντάτε μαγαζιά με την τόσο λαχταριστή λέξη “Gelato” απ’ έξω στα οποία οφείλεται να μπείτε και να ζήσετε αυτή τη γευστική εμπειρία. Συμβουλή μου να τολμήσετε και να δοκιμάσετε γεύσεις που δεν υπάρχει περίπτωση να γευθείτε στην Ελλάδα γιατί οι Ιταλοί ξέρουν πραγματικά πολύ καλά τι κάνουν με το παγωτό τους. Ή ακόμη καλύτερα, με το… gelato τους!

Καταστήματα που πουλάνε τοπικά προϊόντα θα βρεις σε κάθε πλευρά του κέντρου της πόλης.

Στην Μπολόνια το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα πεινάσεις. Και όχι μόνο δε θα πεινάσεις αλλά θα πάρεις ένα σωρό από τα καλούδια τους για το σπίτι από τις υπέροχες αγορές που βρίσκονται κι αυτές στο κέντρο της πόλης και μπορείς να βρεις ό,τι σου κάνει όρεξη.

Η ιταλική κουζίνα σε κάνει να μην ξέρεις τι να επιλέξεις για να δοκιμάσεις.

Τα μαγαζιά της εστίασης είναι ασφυκτικά γεμάτα και το ταπεραμέντο που επικρατεί είναι άκρως… ιταλικό. Μία ατμόσφαιρα γεμάτη ζωντάνια, με άτομα που τους αρέσει να χαλαρώνουν με καλή παρέα, ένα ποτήρι κρασί και τοπικές νοστιμιές αλλά και με φινέτσα, καθώς το ιταλικό γούστο αποτυπώνεται, όπως ήταν αναμενόμενο, στην ενδυμασία της πλειοψηφίας του πληθυσμού, ακόμη και των πολλών φοιτητών που έχουν εναρμονιστεί με το κλίμα.

Το οικονομικό

Κάθε βήμα στην Μπολόνια κάνει όλο και πιο έντονη την Gothic διάθεση που δημιουργεί η πόλη από την πρώτη στιγμή.

Η Μπολόνια όσον αφορά το κόστος της εστίασης δε μας έκανε κάποια αρνητική εντύπωση καθώς οι τιμές κυμαίνονται στα γνωστά για τα πορτοφόλια μας επίπεδα. Παρόλ’ αυτά υπάρχουν κάποιες συμβουλές που καλό θα ήταν να έχετε κατά νου πριν από μια ενδεχόμενη επίσκεψη.

Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η ημερομηνία της επίσκεψης καθώς μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις επιλογές διαμονής που θα έχετε. Συγκεκριμένα, πρέπει να αποφύγετε με κάθε τρόπο περιόδους που διοργανώνονται διάφορες εκθέσεις, συναυλίες ή γενικά εκδηλώσεις μαζικού ενδιαφέροντος στην Μπολόνια καθώς το κόστος διαμονής θα εκτοξευθεί.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε και στην αρχή της ανάρτησης υπάρχουν διάφορες επιλογές για να φτάσετε μέχρι την Bologna οπότε τουλάχιστον για το κόστος του ταξιδιού σας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε την πιο συμφέρουσα.

Επιστρέφοντας

Το Palazzo d’ Accursio, δίπλα στο άγαλμα του Ποσειδώνα.

Όσον αφορά την ερώτηση αν αξίζει κάποιος να επισκεφτεί την Bologna, η απάντηση είναι ένα τεράστιο και κατηγορηματικό ΝΑΙ. Συνδυάζει ομορφιά, υπέροχη κουζίνα και μια ατμόσφαιρα τόσο ιδιαίτερη που δε γίνεται να μην εκτιμηθεί. Επίσης, η θέση της πόλης, ανάμεσα σε Φλωρεντία και Βενετία, προσφέρεται και για συνδυαστικές εξορμήσεις με το (γρήγορο) τρένο και σε αυτές τις πανέμορφες πόλεις, ειδικά αν έχετε αρκετές μέρες στη διάθεσή σας. Οπότε αν έχεις κατά νου μία επίσκεψη στη γειτονική Ιταλία, η Bologna πρέπει σίγουρα να είναι ανάμεσα στις επιλογές σου!

Φωτογραφίες

« of 2 »

You may also like...

1 Response

  1. June 2023

    […] να επιβεβαιωθώ καθώς μετά την επίσκεψη στην πανέμορφη Μπολόνια, προέκυψε ένα ταξίδι-αστραπή σε μία από τις κωμόπολεις […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *