roaming

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Roaming

Μία από τις μεγαλύτερες ανασφάλειες που έχουν αρκετά άτομα όταν σχεδιάζουν ένα ταξίδι στο εξωτερικό, εκτός από το συνάλλαγμα, είναι αν και κατά πόσο θα μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους. Τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς, υπήρξε μια τεράστια βελτίωση στο θέμα των χρεώσεων του roaming, καθώς τουλάχιστον στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει καμία επιπλέον χρέωση για τους συνδρομητές με αποτέλεσμα να μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους σα να βρίσκονταν στην Ελλάδα.

Roaming εκτός ΕΕ

Όμως, σε περίπτωση που κάποιος ταξιδεύει σε χώρα που δεν ανήκει στην ΕΕ, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Σίγουρα υπάρχει πάλι κάποια βελτίωση με τις παλιότερες εποχές, όμως οι εταιρείες συνεχίζουν να χρεώνουν αρκετά για να μπορούν οι συνδρομητές να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του προγράμματος που έχουν επιλέξει. Σε αυτή την περίπτωση, οι συνδρομητές συμβολαίων έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι αυτών που έχουν καρτοκινητά ή καρτοσυμβόλαια καθώς, συνήθως, υπάρχει η επιλογή πληρωμής ενός ημερήσιου “πάσου” ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες κανονικά. Το κόστος ποικίλει και κυμαίνεται περίπου από 7 μέχρι 13 ευρώ ανάλογα τη ζώνη στην οποία ανήκει η χώρα που θα επισκεφτείτε.

Επίσης, κάποιες εταιρείες προσφέρουν και πακέτα λεπτών ομιλίας, sms και δεδομένων έναντι ενός συγκεκριμένου ποσού ή και την επιλογή να πληρώνετε ένα έξτρα, σταθερό ποσό κάθε φορά που πραγματοποιείτε ή δέχεστε κάποια κλήση. Αυτό συμφέρει κυρίως άτομα που σχεδιάζουν να πραγματοποιούν δυο-τρεις κλήσεις την ημέρα (ανάλογα πάντα τη ζώνη στην οποία ανήκει ο προορισμούς τους), χωρίς να χρησιμοποιήσουν όμως καθόλου τα δεδομένα τους.

Πώς να γλιτώσω από ανεπιθύμητες χρεώσεις;

Όταν ταξιδεύετε εντός ΕΕ δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να ανησυχείτε για έξτρα χρεώσεις, εκτός βέβαια αν ξεπεράσετε τα όρια χρήσης που έχει ορίσει ο κάθε πάροχος. Το ίδιο όμως δεν ισχύει για τους εκτός ΕΕ προορισμούς. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, καλό θα ήταν να έχετε κάνει μια μικρή “προεργασία” πριν βγείτε από τα εγχώρια σύνορα. Το πιο εύκολο είναι να έχετε μονίμως ενεργοποιημένη τη λειτουργία πτήσης και απλά να χρησιμοποιείτε το WiFi όταν είναι διαθέσιμο σε κάποια τοποθεσία για να έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αυτή η επιλογή όμως καταργεί την δυνατότητα να λάβετε sms, κάτι το οποίο ΔΕ χρεώνεται όταν βρίσκεστε σε περιαγωγή (χρεώνεται μόνο η αποστολή sms), με αποτέλεσμα να δημιουργείται η ανησυχία σε κάποια άτομα καθώς δε θα μπορούσαν να λάβουν ούτε ένα επείγον μήνυμα (sms) σε περίπτωση ανάγκης.

Απενεργοποιώντας λοιπόν τη λειτουργία πτήσης για να μην υπάρχει αυτός ο “αποκλεισμός”, πρέπει να έχετε κατα νου κάποια βασικά πράγματα. Συγκεκριμένα, να θυμάστε πως όσον αφορά τις κλήσεις, χρεώνεστε μόνο όταν απαντάτε σε μια εισερχόμενη κλήση ή αν πραγματοποιείτε εσείς κάποια εξερχόμενη. Οπότε, είναι πολύ εύκολο να αποφύγετε χρεώσεις που προέρχονται από κλήσεις, απλώς αποφεύγοντας να απαντάτε σε εισερχόμενες ή να πραγματοποιείτε εξερχόμενες.

Από την άλλη, τα δεδομένα είναι ο κύριος υπαίτιος των καταλάθος χρεώσεων όταν κάποιος βρίσκεται σε χώρα εκτός ΕΕ. Όταν απενεργοποιείτε τη λειτουργία πτήσης, τα δεδομένα μπορεί να ενεργοποιηθούν αυτομάτως (καθώς μπορεί να ήταν έτσι ρυθμισμένα από πριν) και να αρχίσουν να καταναλώνονται από τις εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο χωρίς να γίνει αντιληπτό. Για το λόγο αυτό, πριν απενεργοποιήσουμε τη λειτουργία πτήσης, μπορούμε να έχουμε ρυθμισμένη τη συσκευή μας να μην επιτρέπει την περιαγωγή δεδομένων. Με άλλα λόγια, κάθε φορά που η συσκευή “αντιλαμβάνεται” ότι βρισκόμαστε σε ξένη χώρα, δε θα επιτρέπει τη σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

Πώς γίνεται η επιλογή ξένου παρόχου;

Με το που φτάσετε στον προορισμό σας δεν είναι απαραίτητο να προβείτε σε κάποια ενέργεια καθώς η συσκευή μετά από κάποια ώρα θα δικτυωθεί αυτόματα στον προτιμότερο ξένο πάροχο. Η κάθε εταιρεία συνεργάζεται με συγκεκριμένες άλλες εταιρείες ανά τον κόσμο και η επιλογή δικτύου γίνεται από τη συσκευή. Παρόλ’ αυτά, αν για κάποιο λόγο υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να απενεργοποιήσετε από τις ρυθμίσεις επιλογής δικτύου κινητής την επιλογή “αυτόματη επιλογή δικτύου” και να επιλέξετε χειροκίνητα το δίκτυο που θέλετε, αφού πρώτα εμφανιστούν τα διαθέσιμα δίκτυα.

Οι χρεώσεις ανά πάροχο

Ο κάθε πάροχος, πέρα από το γενικό κανόνα που υποχρεώνει την ελεύθερη χρήση των υπηρεσιών κινητής στις χώρες-μέλη της ΕΕ, έχει το δικαίωμα να προωθεί διάφορα πακέτα και να χρεώνει κατά βούληση για τη χρήση αυτών, ανάλογα τον προορισμό και τη χρήση που γίνεται από κάθε συνδρομητή. Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με το τι ισχύει για τον κάθε πάροχο μπορείτε να επισκεφτείτε την αντίστοιχη σελίδα του κάθε παρόχου όπου υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *