Low-cost airlines – Ευτυχία ή ταλαιπωρία; [Poll]

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από το αν οι low-cost εταιρείες αξίζουν της προτίμησής μας καθώς αμφισβητείται όχι μόνο το χαμηλό τους κόστος, ειδικά αν κάποιος επιβάτης έχει μεγάλο αριθμό αποσκευών, αλλά και η εμπειρία πτήσης που προσφέρεται από τέτοιου είδους εταιρείες. Η αλήθεια κρύβεται κάπου ανάμεσα, καθώς, για μια ακόμη φορά, το τελικό συμπέρασμα βγαίνει ανάλογα με το πόσο συχνά πετάει κάποιος, τους προορισμούς που επιλέγει και -φυσικά- τις απαιτήσεις του καθενός!

low cost companies
Οι low-cost εταιρείες αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι των αεροπορικών εταιρειών.

Η Ryanair και η… παρέα της

Σίγουρα όταν ακούμε για low-cost, το μυαλό μας πάει στην Ryanair, όμως δεν είναι η μοναδική εταιρεία που προσφέρει φτηνά αεροπορικά εισιτήρια. Εξίσου γνωστές είναι και η Wizz Air, Volotea, Vueling, Pegasus και φυσικά η EasyJet. Η αλήθεια είναι πως η κάθε μία από αυτές τις εταιρείες ακολουθεί τη δική της στρατηγική στις παροχές προς τους πελάτες της. Η στρατηγική αυτή μπορεί να διαφέρει από τις αρχικές προσφορές στις τιμές των εισιτηρίων μέχρι και στην πολιτική για τις επιτρεπόμενες αποσκευές, ανάλογα το ναύλο που θα επιλέξουμε κατά την κράτηση του εισιτηρίου.

cabin luggage
Στις περισσότερες low-cost αεροπορικές, ακόμα και η βαλίτσα καμπίνας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Τα πλεονεκτήματα των low-cost πτήσεων

Θα ήταν πολύ άδικο βέβαια αν υποστηρίζαμε ότι το να ταξιδεύει κάποιος με τις εν λόγω εταιρείες έχει μόνο περιορισμούς και μειονεκτήματα. Υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα τα οποία καθιστούν τη συγκεκριμένη επιλογή αρκετά συμφέρουσα. Συγκεκριμένα:

 • οι τιμές των εισιτηρίων είναι ασύγκριτα χαμηλές και οι συμβατικές αεροπορικές εταιρείες σίγουρα δεν μπορούν να τις ανταγωνιστούν.
 • δεν τίθεται θέμα ασφαλείας καθώς όλες οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να τηρούν συγκεκριμένες εργασίες συντήρησης.
 • είναι πολύ συμφέρουσα επιλογή ειδικά για σύντομα ταξίδια, στα οποία δεν είναι τόσο απαραίτητες οι on board παροχές, αλλά και για ταξίδια μικρής διάρκειας, που δεν απαιτούν μεγάλο αριθμό αποσκευών.
Flight Departures Board
Οι καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων είναι πιο συνηθισμένο φαινόμενο στις low-cost εταιρείες.

…και τα μειονεκτήματα

Δυστυχώς, όταν κάποιος διαθέτει ένα τόσο μικρό ποσό για ένα αεροπορικό εισιτήριο, είναι επόμενο να υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα. Αναλυτικότερα:

 • δεν παρέχονται οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι υπόλοιπες αεροπορικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, γεύματα, ποτά, wifi, συστήματα ψυχαγωγίας ή άλλες δωρεάν on board παροχές δεν παρέχονται δωρεάν από τις low-cost εταιρείες.
 • υπάρχουν αρκετά “κρυφά κόστη”, καθώς αρκετές εταιρείες μπορεί να χρεώνουν ακόμη και για το check in και την έκδοση του boarding pass στο αεροδρόμιο, αν δεν έχει προηγηθεί η αντίστοιχη διαδικασία online πριν από την άφιξη των επιβατών στο αεροδρόμιο.
 • στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχουν πολλοί περιορισμοί στις αποσκευές που μπορεί να έχει κάποιος επιβάτης μαζί του. Επίσης, γίνεται πολύ αυστηρότερος έλεγχος στις διαστάσεις αυτών.
 • αρκετές πτήσεις των συγκεκριμένων αεροπορικών γίνονται σε ώρες που δεν είναι τόσο βολικές για την πλειοψηφία των επιβατών.
 • δε δίνεται το δικαίωμα επιλογής θέσης, καθώς αυτές αποδίδονται αυτόματα στους επιβάτες, εκτός κι αν πληρώσουν κάποιο έξτρα ποσό για να έχουν το συγκεκριμένο δικαίωμα.
 • είναι ιδιαίτερα ασύμφορο να κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στα εισιτήρια (ημερομηνία, ώρα ή και ονοματεπώνυμο επιβάτη σε περίπτωση λάθους) καθώς, συνήθως, το κόστος είναι αρκετά μεγάλο.
 • είναι τρομερά δύσκολο να δοθεί αποζημίωση σε επιβάτη λόγω καθυστέρησης ή χαμένης πτήσης (ακόμη κι αν ευθύνεται η εταιρεία).
 • συνήθως επιλέγονται δευτέρευοντα αεροδρόμια για τα δρομολόγιά τους, ώστε να αποφύγουν όσο το δυνατών περισσότερους φόρους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνει τη ζωή των επιβατών πιο δύσκολη αν έχουν ανταπόκριση από άλλο αεροδρόμιο ή ακόμα και στη μετακίνησή τους στο κέντρο, καθώς στα μικρότερα αεροδρόμια η συγκοινωνία δεν είναι συνήθως το ίδιο βολική.
 • δε δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και φροντίδα στους επιβάτες που έχουν ανταπόκριση, ακόμα και με πτήση της ίδιας εταιρείας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά προβλήματα.
 • οι ακυρώσεις πτήσεων είναι συχνό φαινόμενο, καθώς για να είναι βιώσιμες οι συγκεκριμένες εταιρείες πρέπει το μεγαλύτερο ποσοστό των πτήσεων που πραγματοποιούνται να καλύπτει τουλάχιστον τα λειτουργικά έξοδα.
 • δεν παρέχουν ανταποδοτικά προγράμματα πιστότητας πελατών όπως άλλες εταιρείες (βλ. Miles and Bonus, Miles and Smiles κ.α.) με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κι άλλες παροχές που σχετίζονται με αυτά, όπως πχ πρόσβαση σε lounges ή εκπτώσεις σε συνεργαζόμενες εταιρείες με εξαργύρωση πόντων.

Συμφέρουν τελικά οι low-cost αεριπορικές;

Στη συγκεκριμένη ερώτηση δεν μπορεί να υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση καθώς εξαρτάται για ποιο λόγο πετάει κανείς και πώς έχει προγραμματίσει το ταξίδι του. Αν δε σας ενδιαφέρουν οι παροχές που προσφέρουν οι πιο ακριβές αεροπορικές και δεν ανησυχείτε για τη συνέπεια των πτήσεών σας τότε μια low-cost επιλογή μπορεί να θεωρηθεί συμφέρουσα. Από την άλλη, αν χρειάζεται να έχετε αρκετές αποσκευές μαζί σας και παράλληλα θέλετε να απολαύσετε μια καλύτερη εμπειρία πτήσης, τότε μια τέτοια επιλογή δε θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας και ίσως να μην είναι και τόσο συμφέρουσα λόγω του επιπλέον κόστους που θα πρέπει να διαθέσετε για τις επιπλέον παροχές.

Τέλος, μπορείτε να μοιραστείτε κι εσείς την άποψή σας όσον αφορά τις συγκεκριμένες εταιρείες, ψηφίζοντας στην παρακάτω δημοσκόπηση.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις low cost αεροπορικές;
×

You may also like...

3 Responses

 1. August 2022

  […] η αλήθεια είναι πως είναι σπάνιο να βρεθεί κάποια low-cost λύση, αυξάνοντας αρκετά το κόστος των […]

 2. August 2022

  […] του έτους, λόγω των αρκετών προσφορών, κυρίως από τις low-cost αεροπορικές. Προσωπικά, είχα λίγο χρόνο να εξερευνήσω την πόλη, […]

 3. September 2022

  […] του έτους, λόγω των αρκετών προσφορών, κυρίως από τις low-cost αεροπορικές. Προσωπικά, είχα λίγο χρόνο να εξερευνήσω την πόλη, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *