Βελιγράδι – Μία κοντινή βόλτα στη γειτονιά

Σκεφτόμουν αρκετά ποιο είναι το πρώτο ταξίδι που θα έπρεπε να δημοσιευτεί στο Flier.gr και πιστεύω πως η επίσκεψη στο Βελιγράδι κερδίζει δικαιωματικά. Και αυτό επειδή μιλάμε για μία περίοδο που, λόγω του covid-19, είχαμε ξεχάσει τι σημαίνει να πετάς με αεροπλάνο, να ταξιδεύεις και να συλλέγεις εμπειρίες και αναμνήσεις. Έτσι λοιπόν, μετά από ενάμιση σχεδόν χρόνο, το Σεπτέμβριο του 2021 είχε έρθει η ώρα να ζήσω ξανά αυτή τη γλυκιά ιεροτελεστία του αεροδρομίου.

Προορισμός η Σερβία και συγκεκριμένα η πρωτεύουσα, η οποία είχε ξεφύγει από τις χώρες που είχα επισκεφτεί μέχρι τότε, παρόλο που η απόσταση δεν είναι απαγορευτική. Τελικά παίζει να ισχύει αυτό που ισχυρίζονται πολλοί, ότι τους κοντινούς προορισμούς τους “παραμελούμε” κατά κάποιον τρόπο γιατί θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε να τους επισκεφτούμε οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον.

Το ταξίδι ξεκίνησε από το ανανεωμένο -επιτέλους- αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης [SKG] στο οποίο η Fraport είχε αναλάβει να κάνει ένα ολικό λίφτινγκ και να το παραδώσει μάλιστα αρκετά σύντομα, αξιοποιώντας το “νεκρό” διάστημα της καραντίνας. Επειδή βέβαια υπάρχουν κι αυτοί που θα φανούν αντίθετοι στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά δεν έχω καμία διάθεση να οδηγηθεί σε αντιπαράθεση το όλο ζήτημα, θα αρκεστώ στο να πω ότι προσωπικά με ευχαρίστησε που είδα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας να έχει ένα αεροδρόμιο πιο λειτουργικό από πριν και μάλιστα στο οποίο οι ταξιδιώτες να έχουν πλέον το δικαίωμα στα πιο βασικά, όπως στο να χρησιμοποιήσουν μια καθαρή τουαλέτα (!). Πιο εμπεριστατωμένη γνώμη για το Διεθνές Αεροδρόμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξει σε μελλοντική ανάρτηση.

Η αεροπορική που επιλέχθηκε για την πτήση προς Βελιγράδι ήταν η απευθείας JU 523 της Air Serbia προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Nikola Tesla [BEG]. Πρώτη φορά που πετούσα με τους Σέρβους, οπότε είχε ακόμη ένα ενδιαφέρον το συγκεκριμένο ταξίδι. Σε γενικές γραμμές η πτήση ήταν καλή, αλλά περισσότερα σχόλια για την εταιρεία θα υπάρξουν σε επόμενη ανάρτηση.

Με το που φτάνεις στο Βελιγράδι, η αλήθεια είναι πως το αεροδρόμιο δε σου κάνει τρομερή εντύπωση. Αυτό που σου κάνει εντύπωση είναι οι πρώτες εικόνες που βλέπεις όσο πλησιάζεις την πόλη με το ταξί. Μία πόλη που, στην πραγματικότητα μοιάζει να είναι δύο διαφορετικές. Από τη μία, ένα Βελιγράδι με βαριά αισθητική, παλιά, άχρωμα κτίρια και από την άλλη μια πόλη μοντέρνα, με ουρανοξύστες και -γενικά- φαντασία στην αρχιτεκτονική. Αυτή η αντίθεση πάντως, προσωπικά, δε μου δημιούργησε κάποιο αρνητικό συναίσθημα. Ίσα ίσα, που αποτελεί από μόνη της μια απόδειξη ότι οι λαοί καταφέρνουν να συνεχίζουν και να εξελίσσονται, παρά τα όσα έχει καταγράψει το παρελθόν τους.

Φτάνοντας με το ταξί σε άλλη μία γκριζαρισμένη γειτονιά της πόλης, όπου βέβαια τη διέσχιζε μία από τις κεντρικές λεωφόρους του Βελιγραδίου (Ruzveltova) εξασφαλίζοντας εύκολη πρόσβαση στα περισσότερα σημαντικά σημεία της πόλης. Γενικά, το Βελιγράδι μου έδωσε την -περίεργη- αίσθηση πως σε όσα σημεία ήθελα να πάω από το ξενοδοχείο η απόσταση ήταν περίπου στα 15 λεπτά περπάτημα.

Αξιοθέατα

Γενικά, υπάρχουν αρκετά πράγματα να επισκεφτείς στο Βελιγράδι. Δυστυχώς, είχα αρκετά πιεσμένο πρόγραμμα κατά την επίσκεψή μου εκεί οπότε ήταν αρκετά δύσκολο να προλάβω τα πάντα. Θεωρώ πάντως πως 3 διανυκτερεύσεις είναι αρκετές για να μείνεις ικανοποιημένος με όσα θα προλάβεις να επισκεφτείς και να μην πιεστείς και ιδιαίτερα ταυτόχρονα.

Belgrade's Botanical Garden and St Marco Church
Ο βοτανικός κήπος με θέα την εκκλησία του Αγίου Μάρκου.

Κατά τη διάρκεια της μέρας, το Βελιγράδι είναι μια αρκετά ευχάριστη πόλη για να περπατήσεις. Μπορείς να επισκεφτείς κάποιο από τα πάρκα τους, τα οποία κρύβουν τις δικές τους ομορφιές. Στο βοτανικό κήπο της πόλης θα έχεις την ευκαιρία να δεις και το Ναό του Αγίου Μάρκου. Αρκετά επιβλητικός στο εξωτερικό, αλλά λιτός στο εσωτερικό, είναι ένα από τα αρκετά κτίσματα που μας υπενθυμίζουν τις κοινές θρησκευτικές ρίζες που έχουμε με τους Σέρβους.

Belgrade Parliament
Το Σερβικό Κοινοβούλιο.

Σχετικά κοντά στον Άγιο Μάρκο, βρίσκεται και το κοινοβούλιο της χώρας. Θα το καταλάβεις καθώς θα πλησιάζεις την πλατεία Nikola Pašić και θα βλέπεις και περισσότερα αστυνομικά οχήματα τριγύρω. Κτίριο που ασπάζεται την Εδουαρδιανή αρχιτεκτονική, κάτι στο οποίο ταιριάζει με αρκετά ακόμη που θα βρεις στο δρόμο σου καθώς συνεχίζεις προς τον πεζόδρομο που βρίσκεται κοντά στο φρούριο, όπου θα βρεις αρκετά καταστήματα κάθε είδους, καφετέριες αλλά και ένα εμπορικό κέντρο. Το κοινοβούλιο αξίζει μια επίσκεψη και το βράδυ, καθώς ο φωτισμός του είναι εντυπωσιακός και μπορείς να βρεις την αντίστοιχη φωτογραφία στο gallery στο τέλος της ανάρτησης.

Η γέφυρα Gazela φωτισμένη με τα χρώματα της Σερβίας.

Μιλώντας για το φρούριο, προσωπική άποψή είναι πώς πρέπει να το επισκεφτείτε το βράδυ. Πάρτε και το αγαπημένο σας ποτό και σνακ και καθίστε σε μια άκρη να απολαύσετε την υπέροχη θέα της φωτισμένης με τα χρώματα της Σερβίας γέφυρας Gazela που περνάει πάνω από τον ποταμό Σάβα (ή Σάβο) και ενώνει το Βελιγράδι με το Νις και το Νόβισαντ. Τριγύρω θα μπορείτε επίσης να διακρίνετε τις γέφυρες Ada και Old Sava. Η θέα είναι μοναδική και σου δίνει την ευκαιρία με μία μόλις ματιά να κατανοήσεις την εξέλιξη της πόλης. Παρόλες τις δυσκολίες του παρελθόντος, το Βελιγράδι κατάφερε και σηκώθηκε ξανά προχωρώντας παρακάτω. Στο φρούριο, στο οποίο έκαναν εργασίες συντήρησης όταν το επισκέφτηκα, θα δείτε και το επιβλητικό άγαλμα του Victor.

Ο επιβλητικός Ναός του Αγίου Σάββα.

Ίσως το must του Βελιγραδίου είναι η εκκλησία του Αγίου Σάββα. Δεν έχει να κάνει με το τι πιστεύεις, αν συμφωνείς ή όχι με όλο αυτό το πράγμα που λέγεται θρησκεία, αυτό το κόσμημα ΠΡΕΠΕΙ να το δεις. Η εκκλησία είναι κτισμένη εκεί που εικάζεται πως βρισκόταν ο τάφος του Αγίου Σάββα, του ιδρυτή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο ναός είναι απλά τεράστιος, καθώς μιλάμε για το μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό των Βαλκανίων και έναν από τους μεγαλύτερους σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο εσωτερικό μπορείτε να θαυμάσετε πανέμορφα ψηφιδωτά, καθώς βρίσκεται και το μεγαλύτερο ψηφιδωτό στον κόσμο, ενώ γίνονται ακόμη έργα για την ανέγερση του ναού.

National Theatre Belgrade
Το εθνικό θέατρο Βελιγραδίου.

Από τα κτήρια που θα σου τραβήξουν την προσοχή και θα σε κάνουν να βγάλεις το κινητό από την τσέπη για να τα φωτογραφίσεις είναι το εθνικό θέατρο Βελιγραδίου αλλά και αυτό του εθνικού μουσείου. Δυστυχώς, δεν προλάβα να επισκεφτώ κάποιο από τα δύο, καθώς η ώρα ήταν ήδη περασμένη.

Nikola Tesla Museum
Το μουσείο του Nikola Tesla.

Στα μουσεία όμως, υπάρχει και αυτό του Nikola Tesla. Γίνονται ξεναγήσεις και στα αγγλικά σε σταθερές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το επισκεφτεί ώστε να δει κάποιες από τις εφευρέσεις του σε λειτουργία (με πραγματικά πειράματα) αλλά και κάποια προσωπικά του αντικείμενα.

Φαγητό

Serbian Food
Οι Σέρβοι δείχνουν μια ιδιαίτερη αγάπη για τα κρεατικά και τα παραδοσιακά τους λουκάνικα.

Η αλήθεια είναι πως για το Βελιγράδι είχα ακούσει αρκετά καλά λόγια για την κουζίνα που προσφέρει στους επισκέπτες του αλλά και για τη σχέση ποιότητα/ποσότητας – τιμής. Η αλήθεια είναι πως σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιώθηκαν οι -καλές- προσδοκίες που είχα, χωρίς όμως να μου δοθεί εκείνη η αφορμή που θα με ενθουσίαζε ιδιαίτερα.

Η κουζίνα τους βασίζεται αρκετά στο κρέας, κάτι που μ’ ευχαριστεί, αλλά υπάρχουν επιλογές για κάθε γούστο, καθώς υπάρχουν και πιάτα που αποτελούνται από σκέτα λαχανικά. Απ’ ότι κατάλαβα έχουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στο λουκάνικο και στα αλλαντικά, ενώ αυτό το υπέροχο “σαν ψωμί” μαζί με τα υπόλοιπα συνοδευτικά που σου έφερναν στην αρχή ήταν πραγματικά πεντανόστιμο.

Όσον αφορά το πού μπορείς να φας, η περιοχή Skadarlija είναι μία από αυτές που λογικά δε γίνεται (και ίσως να μην πρέπει) να αποφύγεις. Γεμάτη με παραδοσιακά εστιατόρια, στα οποία αναγνωρίζεις ξεκάθαρα το βαλκανικό αέρα και ταπεραμέντο και φυσικά ακούς ζωντανή μουσική να παίζει με το που πατάς το πόδι σου στο πρώτο εκατοστό του πλακόστρωτου δρόμου. Εκεί θα ευχαριστηθείς αρκετά μεγάλη ποικιλία πιάτων, παραδοσιακών και μη, αλλά θα μπορέσεις να πιεις και ένα χαλαρό ποτό μετά, για σβήσιμο.

Το οικονομικό

Serbian Dinar
Σερβικά Δηνάρια.

Οι Σέρβοι, όπως ίσως θα γνωρίζεις, δεν είναι ούτε στην ΕΕ ούτε στην ΕΟΚ, οπότε ξεχνάμε το Ευρώ. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι αν θες να χρησιμοποιήσεις το κινητό σου (δεδομένα, κλήσεις, μηνύματα) πρέπει να πληρώσεις έξτρα. Η αλήθεια είναι πως όταν πάω σε χώρες χωρίς ευρώ χρησιμοποιώ κάρτες χωρίς προμήθεια συναλλάγματος για να αποφεύγω τον κάθε κλεφτοκοτά του οποίου τα σάλια τρέχουν με το που μυριστεί Ευρώ. Παρόλ’ αυτά στη Σερβία έκανα λίγο συνάλλαγμα για να μη βρεθώ προ εκπλήξεως, καθώς δε δέχονται παντού κάρτα, αν και συνήθως αυτή είναι η εξαίρεση. Πάντως ήταν από τις χώρες που το exchange rate ήταν αρκετά καλό σε σημείο που μου έκανε εντύπωση. Η αναλογία ευρώ με σερβικού δηναρίου είναι 1:117 περίπου.

Όσον αφορά τις τιμές, κυμαίνονταν σε νορμάλ επίπεδα για τα δικά μας στάνταρ, με μια τάση προς τα κάτω. Το φαγητό ήταν πολύ προσιτό συγκριτικά με τη χώρα μας και γενικά δε συνάντησα κάτι που μου έκανε αρνητική εντύπωση. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως και οι Σέρβοι έχουν την ίδια άποψη οι οποίοι θεωρούν υψηλό το κόστος ζωής συγκριτικά πάντα με το μέσο μηνιαίο εισόδημα.

Τέλος, μπορεί κανείς να βρει αρκετά καλές τιμές και για διαμονή, αναλόγως πάντα το τι απαιτήσεις έχει. Η διαμονή σε τετράστερο μονόκλινο σε αρκετά καλό σημείο της πόλης είχε κόστος λιγότερο από το αναμενόμενο σε μια ανάλογη περίπτωση εντός Ελλάδας και οι παροχές ήταν εξαιρετικές.

Επιστρέφοντας

Κλείνοντας, να επισημάνω πως θέλει λίγη προσοχή με τα ταξί καθώς δε δέχονται όλα κάρτα και μπορεί να βρεθείτε προ εκπλήξεων στο τέλος της διαδρομής σας. Για το λόγο αυτό, να ρωτάτε πάντα εκ των προτέρων. Υπάρχουν διαφορετικά ταξί (μαύρα, ροζ, κ.ο.κ) και απ’ ότι αντιλήφθηκα το κόστος διαφέρει μεταξύ τους.

Όσον αφορά για το κλίμα του Βελιγραδίου, προσωπικά μπορώ να πω ότι δεν είχα κάποιο θέμα. Πηγαίνοντας είχα προετοιμαστεί για πιο κρύες συνθήκες όμως, αντιθέτως, είχε ηλιοφάνεια σχεδόν όλες τις μέρες, με τη θερμοκρασία κοντά στους 20 βαθμούς.

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο για την επιστροφή, αυτή τη φορά με τη δικιά μας Aegean με ανταπόκριση μέσω Αθηνών, επιβεβαίωσα την αρχική μου άποψη ότι το Nikolas Tesla Airport δεν είναι κάτι ιδιαίτερο και σίγουρα όχι το πιο φιλικό αεροδρόμιο προς τους ταξιδιώτες. Το Βελιγράδι όμως είναι μια πόλη που αξίζει να επισκεφθείς. Γιατί θα δεις, θα θυμηθείς, θα μάθεις και σίγουρα θα έχεις την ευκαιρία να περάσεις ευχάριστα αν επιλέξεις σωστά τον τρόπο που θα αξιοποιήσεις το χρόνο σου. Οπότε, αν θες να σταματήσεις αυτή την κακή συνήθεια του να υποτιμούμε τους κοντινούς προορισμούς, μπορείς άνετα να κάνεις την αρχή από την πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι.

Φωτογραφίες

« of 2 »

You may also like...

1 Response

  1. February 2023

    […] επίσκεψη στη βαλκανική γειτονιά και συγκεκριμένα στο Βελιγράδι της Σερβίας, καταλήξαμε στα Σκόπια, την πρωτεύουσα των… […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *