Skiplagging: Τι είναι και γιατί εκνευρίζει τις αεροπορικές; [Poll]

Τα τελευταία χρόνια ο όρος Skiplagging αρχίζει και ακούγεται όλο και περισσότερο από όσους ψάχνουν τρόπους να ταξιδεύουν όσο το δυνατόν πιο οικονομικά γίνεται. Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί όντως να γλιτώσει κάποιους από παραπάνω έξοδα, υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα να τους βάλει σε άλλους μπελάδες καθώς, τα τελευταία χρόνια, οι αεροπορικές ψάχνουν τρόπους να το καταστήσουν παράνομο ώστε να μειώσουν τις οικονομικές απώλειες που προέρχονται από αυτή την τακτική.

Τι ακριβώς είναι το skiplagging;

Η μέθοδος του skiplagging όπως γίνεται εύκολα αντιληπτή μέσα από ένα σχεδιάγραμμα.

Η συγκεκριμένη τακτική έχει γίνει μόδα μέσω των social media με πολλούς travel lovers να την προωθούν ως την τέλεια λύση για να ταξιδεύεις (κυρίως) σε μακρινούς προορισμούς πιο οικονομικά. Τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της συγκεκριμένης ταξιδιωτικής… “μόδας” είναι πως το skiplagging δεν είναι παράνομο. Και όντως δεν υπάρχει κάποια νομοθεσία που να το χαρακτηρίζει παράνομο, σίγουρα όμως δεν είναι αποδεκτή συμπεριφορά και σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους οποίους οι ταξιδιώτες έχουν συμφωνήσει με την αγορά των εισιτηρίων τους.

Το skiplagging είναι ένας τρόπος ταξιδιού κατά τον οποίο κλείνετε ένα εισιτήριο με ενδιάμεσο προορισμό το μέρος που πραγματικά θέλετε να πάτε και κατεβαίνετε εκεί. Με άλλα λόγια, δεν επιβιβάζεστε ποτέ στην τελική πτήση καθώς ο προορισμός που σας ενδιαφέρει είναι η ενδιάμεση στάση.

Η επιτυχία της συγκεκριμένης μεθόδου βασίζεται στο ότι οι αεροπορικές εταιρείες συνήθως χρεώνουν λιγότερο για πτήσεις που δεν είναι απευθείας, με τη λογική ότι οι περισσότεροι επιβάτες δεν επιθυμούν να έχουν το άγχος των ανταποκρίσεων. Μάλιστα, υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια μια μηχανή αναζήτησης πτήσεων που ουσιαστικά αναζητούν επιλογές βασισμένες στη συσκεκριμένη μέθοδο.

Ακόμα και η αναμονή επιβατών από ανταπόκριση που δημιουργεί το skiplagging, μπορεί να επιφέρει μεγάλη αναστάτωση αλλά και οικονομικές ζημίες για τις αεροπορικές.

Γιατί όμως η συγκεκριμένη τακτική έχει γίνει κόκκινο πανί για τις αεροπορικές; Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, το skiplagging οδηγεί στη μείωση των κερδών των εταιρειών. Αν αρχίσει να αποτελεί τη σύνηθη πρακτική των επιβατών τότε θα μιλάμε για τεράστια χαμένα κέρδη για τις αεροπορικές και μάλιστα τρομερή αναστάτωση στα αεροδρόμια καθώς το προσωπικό εδάφους θα ψάχνει μέχρι την τελευταία στιγμή τους επιβάτες που πρέπει να επιβιβαστούν στην επόμενη πτήση, ενώ αυτοί θα έχουν ήδη φύγει από το αεροδρόμιο.

Αυτή η διαδικασία δεν είναι μόνο χρονοβόρα αλλά έχει και μεγάλο κόστος για τις αεροπορικές καθώς λόγω της (αδικαιολόγητης) αναμονής των επιβατών μπορεί να προκληθούν καθυστερήσεις στα δρομολόγια και, όπως είναι γνωστό, στον κλάδο της αεροπλοΐας, κάθε λεπτό κοστίζει. Για το λόγο αυτό, στους όρους χρήσεις πολλών εταιρειών αναγράφεται ότι σε περίπτωση μη παρουσίας του πελάτη στην πύλη υπάρχει η πιθανότητα να του επιβληθεί πρόστιμο.

Πιθανές κυρώσεις

Η επιτηδευμένη μη εμφάνιση σε πτήση ανταπόκρισης μπορεί να επιφέρει στους επιβάτες σημαντικές κυρώσεις.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βέβαια, το πρόστιμο που ίσως επιβληθεί στον επιβάτη φαντάζει ως η μικρότερη συνέπεια, καθώς το Skiplagging έχει αρκετούς άλλους κινδύνους που οι περισσότεροι επιβάτες δε σκέφτονται κατά την οργάνωση του ταξιδιού τους.

Αρχικά θα αναφερθώ στο προφανές. Αν κάποιος επιλέξει τη μέθοδο του skiplagging, τότε δεν μπορεί να έχει checked in αποσκευές, δηλαδή θα αρκεστεί στο να ταξιδέψει μόνο με την αποσκευή που δικαιούται να κουβαλήσει μαζί στην καμπίνα του αεροσκάφους. Αυτό γίνεται καθώς σε περίπτωση ανταπόκρισης οι αποσκευές παραδίδονται στον τελικό προορισμό και όχι σε κάθε ενδιάμεσο σταθμό.

Ένα ακόμη ρίσκο είναι η άρνηση των αεροπορικών να σας δεχτούν στην πτήση επιστροφής. Από τη στιγμή που δεν ολοκληρώθηκαν όλα τα σκέλη του πρώτου ταξιδιού, οι εταιρείες μπορεί να μπλοκάρουν όλα τα σκέλη της επιστροφής καθώς ο επιβάτης θα θεωρηθεί ότι δεν εμφανίστηκε ώστε να ολοκληρώσει το ταξίδι του.

Μια εταιρεία-μέλος κάποιας εκ των τριών μεγάλων αεροπορικών συμμαχιών μπορεί να ενημερώσει τα υπόλοιπα μέλη για τις πρακτικές συγκεκριμένων επιβατών.

Επίσης, κυρώσεις μπορούν να υπάρξουν και στον υπολογισμό των μιλίων σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να πετάξει με αεροπορική στην οποία είναι μέλος και συλλέγει μίλια επιβράβευσης ή αναβάθμισης. Στην καλύτερη ο επιβάτης που κάνει skiplagging δε θα κερδίσει κανένα μίλι επιβράβευσης. Στη χειρότερη περίπτωση όμως η αεροπορική μπορεί να κυνηγήσει ακόμα περισσότερο το θέμα και να τον μηδενίσει όλους τους πόντους που έχει συλλέξει μέχρι εκείνη τη στιγμή ο επιβάτης ή και να τον διαγράψει από το members club.

Πέρα από τα παραπάνω, σύμφωνα με τους ειδικούς του χώρου που αρχίζουν και ασχολούνται όλο και περισσότερο με το συγκεκριμένο φαινόμενο, η αεροπορική μπορεί να διατηρεί το δικαίωμα να μπλοκάρει τη μελλοντική αγορά εισιτηρίων από τα άτομα που έχουν επιλέξει να τη “ξεγελάσουν” στο παρελθόν. Μάλιστα, στην εποχή των μεγάλων αεροπορικών συμμαχιών (Star Alliance, SkyTeam, OneWorld), κάποιοι θεωρούν ότι αυτή η άρνηση εξυπηρέτησης μπορεί να εφαρμοσθεί κι από τις υπόλοιπες αεροπορικές που ανήκουν στην ίδια συμμαχία.

Τέλος, αρκετές αεροπορικές έχουν κυνηγήσει το ζήτημα δικαστικά, διεκδικώντας από αρκετούς επιβάτες που εφάρμοσαν τη συγκεκριμένη μέθοδο χρηματική αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη αλλά και όχι μόνο. Μέχρι στιγμής το όλο ζήτημα είναι αρκετά αμφιλεγόμενο και ακόμη και τα δικαστήρια δεν μπορούν να καταλήξουν σε μια συγκεκριμένη ετυμηγορία σχετικά με το ποια πλευρά έχει το δίκιο με το μέρος της.

Αξίζει τελικά το ρίσκο;

Το skiplagging είναι μια μέθοδος που μπορεί να σας γλιτώσει κάποια χρήματα αλλά να βάλει όλο το ταξίδι σας (και όχι μόνο) σε μπελάδες.

Το skiplagging εφαρμόζεται με σκοπό τη μείωση του κόστους των εισιτηρίων και την εύρεση καλών προσφορών που συνήθως τις πετυχαίνουμε σε πτήσεις με ανταπόκριση. Αν βάλουμε όμως στη ζυγαριά και τους κινδύνους της συγκεκριμένης επιλογής τότε αρχίζει κανείς να αναρωτιέται αν όντως αξίζει το ρίσκο. Και αν μιλάμε για κάποιο άτομο που κάνει συχνά ταξίδια και ενδιαφέρεται να έχει ένα καλό προφίλ ως μέλος μιας αεροπορικής συμμαχίας ώστε να απολαμβάνει τα προνόμιά της, τότε σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να το διακινδυνέψει.

Άλλωστε, το skiplagging δεν υπόσχεται εισιτήρια σε εξευτελιστικές τιμές, αλλά με λίγο μικρότερο κόστος. Αυτό όμως είναι εφικτό και αν η κράτηση γίνει αρκετό καιρό νωρίτερα, πόσο δε μάλλον όταν διάφορες αεροπορικές βγάζουν προσφορές για το δίκτυο εξυπηρέτησής τους. Και ειδικά τα τελευταία χρόνια που αυτές οι προσφορές είναι όλο και πιο συχνές.

Οπότε, από τη δική μας πλευρά, το skiplagging μπορεί όντως να δημιουργήσει εντυπώσεις, ειδικά στα άτομα που δεν έχουν ενημερωθεί για τους επικείμενους κινδύνους του. Οπότε την επόμενη φορά που θα δείτε κάποιον να καυχιέται στα social media για τη συγκεκριμένη μέθοδο, μπορείτε να του παραθέσετε κι εσείς τους κινδύνους και τις κυρώσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ως αποτέλεσμα αυτής της επιλογής.

Η δική σας άποψη

Θα χρησιμοποιούσατε τη μέθοδο του Skiplagging?
×

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *