Κωνσταντινούπολη – Εκεί όπου τα συναισθήματα συγκρούονται
Για το συγκεκριμένο προορισμό δε χρειάζονται πολλά λόγια. Η Κωνσταντινούπολη, η Πόλη, ή Istanbul όπως είναι παγκοσμίως γνωστή στις μέρες μας είναι ένας προορισμός με ιδιαίτερη συναισθηματική σημασία για τους Έλληνες επισκέπτες. Την ιστορία τη γνωρίζουμε όλοι, οπότε δε θα χρειαστεί να γίνει αναφορά σε κάτι τέτοιο στη συγκεκριμένη ανάρτηση. Αντιθέτως, θα παρουσιαστούν οι ομορφιές που μπορούν και πρέπει να δουν αλλά και τα κακώς κείμενα που πρέπει να αποφύγουν όλοι όσοι παίρνουν την απόφαση να επισκεφτούν την τόσο ιδιαίτερα όμορφη πόλη.
Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχει η αρκετά οικονομική επιλογή για επίσκεψη οδικώς, κάτι όμως που απαιτεί αρκετές ώρες, αντιθέτως με την αεροπορική λύση. Όσοι επιλέξουν τη δεύτερη εναλλακτική, θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στην Aegean, μέσω Αθηνών, ή της Turkish Airlines που έχει απευθείας σύνδεση κι από Θεσσαλονίκη. Στη δική μας περίπτωση επιλέχθηκε ο πρώτος συνδυασμός, αλλά η επιστροφή έγινε με την απευθείας επιλογή από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη.
Στο υπέροχο και ολοκαίνουριο Istanbul Airport έχει ήδη γίνει αναφορά στην ανάρτηση για την επίσκεψη στην Αττάλεια, οπότε κατευθυνόμαστε απευθείας στην έξοδο του αεροδρομίου και, συγκεκριμένα, στην πιάτσα των ταξί όπου σε περιμένουν τρίβοντας τα χέρια τους. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί πως το ξενοδοχείο μας ήταν στην παλιά πόλη, την περιοχή Fatih και απείχε περίπου πέντε λεπτά με τα πόδια από τα περισσότερα ιστορικά μνημεία της πόλης (Αγία Σοφία, Μπλε Τζαμί, Βασιλική Κινστέρνα κτλ) αλλά περίπου 45 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο.
Εκμεταλλευόμενοι αυτή τη λεπτομέρεια, τα περισσότερα ξενοδοχεία θα προσφέρουν μεταφορά σε “προνομιακή” τιμή που είναι περίπου στα 40 ευρώ ή 70 ευρώ για τη μετ’ επιστροφή διαδρομή. Η απόφαση όμως του να επιλέξουμε ταξί και να πληρώσουμε αυτό που θα γράψει το ταξίμετρο φάνηκε σοφότερη. Συγκεκριμένα, κόστισε περίπου 17 ευρώ μέχρι τον προορισμό μας, συμπεριλαμβανομένης και της προμήθειας που χρεώνουν πολλοί επαγγελματίες στην Τουρκία όταν πληρώνεις με κάρτα, η οποία ανέρχεται περίπου στο 5%, αναλόγως το τελικό ποσό.
Η Κωνσταντινούπολη
Βγαίνοντας από τον αυτοκινητόδρομο και μπαίνοντας στις πρώτες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης παρατηρείς εικόνες αντιφατικές. Από τη μία μεγάλοι δρόμοι και λίγα μέτρα παρακάτω, το ταξί έχει μπει σε φτωχογειτονιές, με στενούς δρόμους, ανθρώπους να περπατάνε στη μέση και να μεταφέρουν κάθε λογής αντικείμενα έχοντας φορτωμένα πάνω τους καρότσια. Και ξαφνικά, ξαναβγαίνεις σε μια μεγάλη λεωφόρο, παράλληλα με το Βόσπορο και αρχίζεις να βλέπεις αυτά που τόσο καιρό θαύμαζες μόνο σε φωτογραφίες.
Ο ανατολίτικος πολιτισμός, με τα ωραία και τα περίεργά του, ακριβώς μπροστά σου. Πανέμορφα κτίσματα να ξεπροβάλλουν από κάθε πλευρά της πόλης, περικυκλωμένα από άλλα πολύ παλιότερα που ήταν σαν να υπάρχουν απλά για να προσδίδουν ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην ομορφιά των πρώτων. Δρόμοι γεμάτοι κίνηση, με αδέξιους οδηγούς, πεζούς που αδιαφορούν για την προσωπική τους ασφάλεια και γενικά ένα ταπεραμέντο που δε σ’ άφηνε στιγμή να ξεχάσεις ότι -γεωγραφικά- μπορεί ακόμη να πατάς σε ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά η κουλτούρα που συναντάς ανήκει καθαρά σε έναν άλλο “κόσμο”, αρκετά διαφορετικό από αυτόν στον οποίο είμαστε συνηθισμένοι.
Το Σεχζάντε τζαμί, ή αλλιώς γνωστό και ως το Τέμενος του Πρίγκιπα, χτισμένο στον τρίτο λόφο της Κωνσταντινούπολης, είναι από τα πρώτα επιβλητικά θρησκευτικά κτίσματα που θα αντικρίσεις πηγαίνοντας προς την περιοχή Φατίχ και την παλιά πόλη. Ο συγκεκριμένος δήμος της Κωνσταντινούπολης είναι ίσως από τους πιο πολυσύχναστους λόγω των πολλών ιστορικών κτιρίων που φιλοξενούνται σ’ αυτόν και χρειάζεται αρκετή υπομονή μέχρι φτάσετε τον προορισμό σας. Λόγω της υπερβολικής κίνησης που υπάρχει κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας μπορεί να είναι δύσκολο να προσεγγίσετε τον προορισμό σας με αυτοκίνητο ή ακόμη και να βρείτε ταξί για να πάτε στο αεροδρόμιο κατά την επιστροφή σας. Όμως, σε περίπτωση που την επιλέξετε για τη διαμονή σας, θα συνειδητοποιήσετε πως αυτή η ταλαιπωρία ξεπληρώνεται στο μέγιστο καθώς για όσες μέρες βρίσκεστε εκεί θα βρίσκεστε πολύ κοντά σε πάρα πολλά σημεία ενδιαφέροντος γλιτώνοντας έτσι χρόνο και χρήμα για τη μεταφορά.
Μουδιασμένοι ακόμη από το ταξίδι και έχοντας αφήσει τα πράγματα στο ξενοδοχείο, ξεκινάμε την εξερεύνησης της πόλης από το όμορφο πάρκο Gülhane, το οποίο βρίσκεται στο έδαφος του παλατιού Τοπ Καπί. Όπως έχει αναφερθεί ξανά σε παλιότερη ανάρτηση, οι Τούρκοι έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη για τα πάρκα, τα οποία προτιμούν για την καθημερινή τους χαλάρωση, αράζοντας στο χορτάρι και απολαμβάνοντας το τσάι ή το ναργιλέ τους.
Περπατώντας κατά μήκος του πάρκου θα βρεθείτε στην ευρύτερη περιοχή του Τοπ Καπί. Ένα ανάκτορο που χτίστηκε τον 15ο αιώνα, λίγα χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης και αποτελούσε επίσημη κατοικία των σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι την κατασκευή του Ντολμά Μπαχτσέ το 1853. Το Τοπ Καπί υπέστη πολυάριθμες τροποποιήσεις ανά τα χρόνια καθώς διάφοροι σουλτάνοι έκαναν καινούριες προσθήκες σ’ αυτό, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Πλέον, λειτουργεί ως μουσείο και τα κύρια τμήματά του είναι η αυτοκρατορική πύλη, τα τέσσερα προαύλια και το χαρέμι.
Στον ευρύτερο χώρο του Τοπ Καπί θα συναντήσετε και την είσοδο της εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης, που βρίσκεται ανάμεσα στο παλάτι και στην Αγία Σοφία. Ήταν ο πρώτος ναός που χτίστηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο και ήταν η έδρα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης μέχρι την κατασκευή της Αγίας Σοφίας το 537 μ.Χ. Πλέον, κι αυτό το κτήριο λειτουργεί ως μουσείο.
Πηγαίνοντας προς την Αγία Σοφία, θα συναντήσετε το λουτρό Χιουρρέμ Σουλτάν, που κατασκευάστηκε κατόπιν… παραγγελίας της Χιουρρέμ που ήταν σύζυγος του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή. Το κτήριο παρέμενε για πολλά χρόνια κλειστό για το κοινό και χρησιμοποιούταν, κατά κύριο λόγο, ως αποθήκη. Το 1957 έγινε ανάπλαση του χώρου και αξιοποιήθηκε ως χώρος έκθεσης χαλιών. Το 2007 αποφασίστηκε η ανακαίνιση και χρήση του κτηρίου για τον αρχικό του σκοπό, ξεκινώντας να παρέχει ξανά τις υπηρεσίες του προς το κοινό το 2011.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η Αγία Σοφία όχι μόνο δε θα μπορούσε να λείπει από τη συγκεκριμένη ανάρτηση, αλλά είναι λογικό και αναμενόμενο ότι θα έχει και πρωταγωνιστικό ρόλο. Αρχικά, να αναφερθεί ότι μετά την -απαράδεκτη- μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί η είσοδος είναι ελεύθερη. Για να μπει κανείς όμως θα πρέπει να περιμένει σε μια ουρά που τη βλέπεις και, πραγματικά, τρομάζεις. Αν πετύχεις και ζεστή μέρα με τον καυτό ήλιο της Κωνσταντινούπολης από πάνω σου, πραγματικά φαντάζει ατελείωτη. Όμως, απλά δε γίνεται να μην κάνεις υπομονή και να δεις από κοντά αυτό το θαύμα, όσα αντιφατικά συναισθήματα κι αν σου δημιουργεί πλέον.
Η είσοδος στην Αγία Σοφία ήταν ίσως από τις πιο δύσκολες στιγμές κατά την επίσκεψή μου στην Κωνσταντινούπολη. Από τη μία θαυμασμός γι’ αυτό το απίστευτο οικοδόμημα, για την αίγλη που εκπέμπει και για το πανέμορφα διακοσμημένο εσωτερικό της, ακόμα και μετά τα αίσχη που έχει υποστεί. Από την άλλη, προσπαθείς να συγκρατήσεις τα νεύρα και τον εκνευρισμό σου ώστε να μην επηρεάσουν τη θετική πλευρά της επίσκεψής σου. Παρόλ’ αυτά, δεν είναι εύκολο, ακόμα κι αν είμαι ένα άτομο που δεν επιτρέπω οποιαδήποτε πολιτική ή θρησκευτική διαφορά να επηρεάσει την άποψή μου για μια χώρα.
Έχοντας επισκεφτεί χώρους λατρείας διάφορων θρησκειών και δείχνοντας τον ίδιο σεβασμό αλλά και ενδιαφέρον για όλους ανεξαιρέτως, οφείλω να παραδεχτώ ότι εδώ είχα να αντιμετωπίσω μια διαφορετική πρόκληση. Μου ήταν πραγματικά τρομερά δύσκολο να σεβαστώ τους κανόνες που ισχύουν σε ένα τζαμί μέσα σε ένα κτήριο το οποίο αρχικά δεν είχε καμία σχέση με το Μουσουλμανισμό. Τόσο δύσκολο, που το κεφάλι μου είχε γεμίσει την ίδια στιγμή με θαυμασμό, συγκίνηση αλλά και με εκνευρισμό για το πόσο προκλητικοί και ασεβείς μπορούν να γίνουν κάποιοι άνθρωποι απλά για να εξυπηρετήσουν τα πολιτικά τους συμφέροντα.
Ακριβώς απέναντι, δυτικά από την Αγία Σοφία, θα δείτε το Μπλε Τζαμί, ή αλλιώς το τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ (Sultanahmet Camii). Το τζαμί έγινε γνωστό ως “Μπλε” λόγω του συγκεκριμένου χρώματος που επικρατεί στη διακόσμησή του. Αυτή την περίοδο όμως γίνονται εργασίες για την αφαίρεση του μπλε χρώματος από το εσωτερικό για να μην υπάρχει αυτή η ταύτιση. Κατά την επίσκεψή μας οι εργασίες αυτές βρίσκονταν σε εξέλιξη με αποτέλεσμα το εσωτερικό να χάνει σε μεγάλο βαθμό την ομορφιά και την αρμονία για την οποία είναι ξακουστό.
Στη γύρω περιοχή υπάρχει και η Βασιλική Κινστέρνα ή αλλιώς “Κινστέρνα του Ίλλου” την οποία αξίζει να επισκεφτείτε. Ένα έργο που αποτελεί τη μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή νερού που κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινούπολη, πιθανώς από τον Μέγα Κωνσταντίνο. Η δεξαμενή όμως καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε περίπου το 542 μ.Χ. από τον Ιουστινιανό Α’, μετά τη στάση του Νίκα για την ύδρευση ολόκληρης της πόλης αλλά και του Μεγάλου Παλατιού για όλη τη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου. Μετά την κατάκτηση της Πόλης από τους Οθωμανούς, φαίνεται πως χάθηκε η γνώση για την ύπαρξη της δεξαμενής και ανακαλύφθηκε ξανά από τον Pierre Gilles στα μέσα του 16ου αιώνα. Κατόπιν, το νερό της δεξαμενής χρησιμοποιήθηκε για την άρδευση των κήπων του Τοπ Καπί. Τέλος, για δύο αιώνες περίπου, από τον 18ο μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα πραγματοποιήθηκαν έργα αναστήλωσης με σκοπό τη διατήρηση της κινστέρνας. Πλέον είναι ανοιχτή προς το κοινό και αποτελεί ένα από τους σπουδαιούτερους και παλαιότερους δημόσιους χώρους, όπου πραγματοποιούνται ακόμα και μουσικά κοντσέρτα, εκμεταλλευόμενοι την εκπληκτική ακουστική του χώρου.
Περνώντας στην απέναντι πλευρά της Κωνσταντινούπολης, παραμένοντας όμως στο ευρωπαϊκό κομμάτι, συναντάμε τον Πύργο Γαλατά. Με ύψος που φτάνει τα 67 μέτρα το συγκεκριμένο αξιοθέατο ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να τον επισκεφτείτε και να ανεβείτε στο σημείο απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε την πανοραμική θέα του Βοσπόρου και του Κεράτιου κόλπου.
Κατεβαίνοντας από το ύψωμα που βρίσκεται ο πύργος Γαλατά, θα βρεθείτε στην πλατεία Ταξίμ, ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της ευρωπαϊκής Κωνσταντινούπολης. Εκεί, εκτός από πολλά εμπορικά καταστήματα, τα οποία εμπορεύονται και (γνήσια) επώνυμα προϊόντα, θα βρείτε και πολυκαταστήματα (malls), αρκετά εστιατόρια αλλά και καφετέριες. Επίσης, σε εκείνη την περιοχή βρίσκεται και το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης σε περίπτωση που προκύψει οποιοδήποτε ζήτημα.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι ακόμη ένα μέρος που προσελκύει τους Ορθόδοξους επισκέπτες της πόλης. Το κτίσμα δε σου κάνει κάποια ιδιαίτερη εντύπωση με μια πρώτη ματιά. Σίγουρα όμως η ατμόσφαιρα που επικρατεί είναι ιδιαίτερα κατανυκτική, ίσως ακόμα και για άτομα που δεν έχουν τόσο στενή σχέση με τη θρησκεία. Ο όποιος “εκνευρισμός” αισθάνεται κάποιος επισκεπτόμενος την Αγία Σοφία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη γαλήνη και το δέος που κυριαρχεί εκεί μέσα.
Ένα αξιοθέατο διαφορετικού τύπου είναι και το Grand Bazaar, το Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης. Το ιστορικής σημασίας μέρος κατασκευάστηκε το 1455, λίγο μόλις καιρό μετά την άλωση, ως ένα σημείο όπου οι έμποροι θα μπορούσαν να εμπορεύονται τα προϊόντα τους. Πλέον, αποτελεί σημείο αναφοράς της Πόλης και μια επίσκεψη πραγματικά θα εντυπωσιάσει με το μέγεθος και τον τεράστιο αριθμό εμπόρων ακόμα και τους πιο συγκρατημένους. Στο Grand Bazaar μπορείτε να βρείτε τεράστια ποικιλία προϊόντων, από βαλίτσες, είδη ρουχισμού και αξεσουάρ μέχρι και είδη σπιτιού. Η αλήθεια είναι πως ακόμα και μια σύντομη βόλτα εκεί μπορεί να σας βάλει σε πολλά περιττά έξοδα, οπότε καλό θα ήταν πριν την επίσκεψή σας να έχετε αποφασίσει τι ακριβώς χρειάζεστε. Επίσης, να γνωρίζετε ότι οι τιμές που σας λένε αρχικά οι πωλητές είναι άκρως διαπραγματεύσιμες με τον αγαπημένο τρόπο Τούρκων αλλά και Ελλήνων, το κλασικό “παζάρεμα”.
Ακόμη ένα σημείο ενδιαφέροντος είναι και το Αιγυπτιακό Παζάρι. Στο συγκεκριμένο μέρος, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί μια μεγάλη ευθεία, μη θυμίζοντας σε τίποτα το μέγεθος και την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε λαβύρινθο του Μεγάλο Παζαριού, μπορείτε να ψωνίσετε κυρίως μπαχαρικά, τσάι και καφέ.
Κατά μήκος του Βοσπόρου, θα συναντήσετε σε πολλά σημεία διάφορα καραβάκια που προσφέρουν “κρουαζιέρες”, προσφέροντας μια διαφορετική άποψη της Κωνσταντινούπολης. Το αντίτιμο είναι πολύ μικρό (περίπου 5 ευρώ) και η διάρκεια του γύρου του Βοσπόρου είναι περίπου 90 λεπτά. Η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο να εντοπίσετε αρκετά σημεία ενδιαφέροντος ώστε να τα προσθέσετε στη λίστα με τα μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε κατά τη διαμονή σας.
Φαγητό
Όταν επισκέπτεσαι την Τουρκία είναι λογικό να έχεις την περιέργεια να δοκιμάσεις τις ωραίες και αρκετά δημοφιλείς γεύσεις των πιάτων τους. Η Κωνσταντινούπολη δε θα απογοητεύσει κανέναν όσον αφορά τις διαθέσιμες επιλογές φαγητού, καθώς υπάρχουν πολλά εστιατόρια σε κάθε σχεδόν περιοχή της πόλης που θα εξυπηρετήσουν σχεδόν κάθε διατροφικό γούστο.
Τα παραδοσιακά κεμπάμ, ντονέρ και λαχματζούν υπάρχουν ως επιλογές σχεδόν σε κάθε πλευρά της πόλης, ειδικά στις τουριστικές περιοχές. Ειδικά στην περιοχή Eminönü θα βρείτε πολλές διαφορετικές επιλογές μαζεμένες για να διαλέξετε αυτήν που ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές σας γεύσεις.
Επηρεασμένοι από την τάση της εποχής, επισκεφτήκαμε και ένα από τα μαγαζιά του Nusret, γνωστό και ως Salt Bae στα Social Media. Τα καταστήματά του θα τα συναντήσετε σε αρκετές περιοχές της πόλης, μεταξύ αυτών το Μεγάλο Παζάρι αλλά και σχεδόν απέναντι από τον Πύργο Γαλατά. Στο μενού του υπάρχουν αρκετές επιλογές, από απλά Burgers μέχρι και πιο ιδιαίτερες κοπές κρεάτων. Η συγκεκριμένη επιλογή σίγουρα κοστίζει περισσότερο από αυτές των κλασικών εστιατορίων στην Τουρκία, όμως για τα ελληνικά δεδομένα δεν κρίνεται απαγορευτικό και αποτελεί μια ωραία εμπειρία, όχι μόνο από άποψη γεύσης αλλά και εξυπηρέτησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πάρα πολλά εστιατόρια δε σερβίρεται αλκοόλ, λόγω θρησκείας. Οι επιλογές όπου μπορείτε να απολαύσετε ακόμα και μια μπύρα είναι σχετικά περιορισμένες, αν και σίγουρα θα βρείτε κάτι που θα καλύψει την επιθυμία σας. Τέλος, όσον αφορά την εστίαση, καλό θα είναι να διαβάζετε τις κριτικές που υπάρχουν διαθέσιμες στο διαδίκτυο πριν επισκεφτείτε κάποιο μέρος ώστε να σιγουρευτείτε για την ποιότητά του φαγητού που σερβίρουν σ’ αυτό και να αποφύγετε διάφορες δυσάρεστες εκπλήξεις που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη διαμονή σας.
Κλείνοντας την ενότητα του φαγητού, δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ στα ξακουστά τούρκικα σιροπιαστά γλυκά και, φυσικά, τα λουκούμια. Ειδικά στις πιο τουριστικές περιοχές έβλεπες μαγαζιά με γλυκά να είναι το ένα δίπλα στο άλλο με τον κόσμο να κάνει ουρές για να διαλέξει τις αγαπημένες του γεύσεις. Και η αλήθεια είναι πως βλέποντας όλα αυτά τα υπέροχα χρώματα στις βιτρίνες των καταστημάτων, δύσκολα μπορείς να αντισταθείς από τον πειρασμό.
Το οικονομικό
Η επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκε τέλη Αυγούστου όταν και η τούρκικη Λίρα συνέχιζε τις χαμηλές πτήσεις σε σύγκριση με το Ευρώ, καθώς η αναλογία ανερχόταν περίπου σε 1:18. Αυτό σίγουρα κάνει πιο εύκολη την επίσκεψη στην Τουρκία για τους Ευρωπαίους, όμως πρέπει να είστε κάπως υποψιασμένοι όταν πρόκειται να προβείτε σε κάποιες πληρωμές.
Οι Τούρκοι γενικά απεχθάνονται τη χρήση καρτών. Άλλωστε κάποιοι κλάδοι, όπως πχ τα ταξί χρεώνουν μια μικρή προμήθεια επί του ποσού, αναλόγως το ύψος του. Παρόλ’ αυτά, η αλήθεια είναι πως προσωπικά προτιμώ να κινούμαι με κάρτα για να αποφεύγω υψηλές προμήθειες κατά τη μετατροπή και να ενημερώνομαι για το ακριβές ποσό που ξόδεψα σε Ευρώ κοιτάζοντας απλά την οθόνη του κινητού μου αμέσως μετά την πραγματοποίηση μιας αγοράς.
Μεγάλη προσοχή θέλει επίσης με τις μεταφορές σας, ειδικά αν προτιμήσετε τη λύση των ταξί. Γενικά, υπάρχει η λύση της Istanbul Card, μίας προπληρωμένης κάρτας απεριορίστων διαδρομών. Κάτι τέτοιο συμφέρει αρκετά αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε αρκετά το λεωφορείο και το τραμ.
Όσον αφορά τα ταξί, υπάρχει η επιλογή του Uber αλλά με έναν ιδιόμορφο -τοπικό- τρόπο χρήσης. Πιο συγκεκριμένα, όταν καλέσεις uber, ειδικά αν βρίσκεσαι ή πηγαίνεις σε περιοχή με αρκετή κίνηση, οι περισσότεροι οδηγοί θα στείλουν μήνυμα και θα ζητήσουν περισσότερα χρήματα. Κάτι τέτοιο προφανώς είναι εκτός των κανόνων λειτουργίας του Uber και δεν προτείνεται να το αποδεχτείτε καθώς δεν είστε καλυμμένοι. Παρόλ’ αυτά υπάρχουν και οι τίμιοι οδηγοί ταξί που αποδέχονται την κλήση, στο Uber θα πληρώσετε αρχικά το μέγιστο ποσό που δίνει ως εκτίμηση η εφαρμογή αλλά στο τέλος της διαδρομής θα σας χρεώσει το τίμημα που φαίνεται στο ταξίμετρο, επίστρέφοντας μάλιστα μέσω uber τη διαφορά αν είχατε πληρώσει παραπάνω κατά την επιβεβαίωση της κλήσης του οδηγού. Τέλος, αν τύχει να σταματήσετε κάποιο ταξί ενώ βρίσκεστε στο δρόμο, να γνωρίζετε ότι το πιθανότερο είναι ο οδηγός να ζητήσει μεγαλύτερο ποσό από το κανονικό. Γενικά να θυμάστε ότι το ταξίμετρο αποτελεί μια πιο ασφαλή επιλογή στην Κωνσταντινούπολη.
Όσον αφορά τις αγορές σας, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα προϊόντα που θα αποφασίσετε να αγοράσετε καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι απομιμήσεις. Σε τουριστικά μαγαζιά και μαγαζιά ενδυμάτων (όχι franchise) μπορείτε πολύ εύκολα να διαπραγματευτείτε το τελικό ποσό. Εξαίρεση αποτελούν τα καταστήματα γνωστών brands τα οποία πουλούν αυθεντικά προϊόντα οι τιμές των οποίων, προφανώς, δεν είναι διαπραγματεύσιμες.
Όσον αφορά το κόστος για την επίσκεψη σε κάποια αξιοθέατα, σε μερικά χρειάζεται να πληρώσετε εισιτήριο ενώ σε κάποια άλλα μπορείτε να εισέλθετε δωρεάν. Για παράδειγμα, στην Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί και γενικά στους τόπους λατρείας η είσοδος είναι ελεύθερη. Για μουσεία και άλλα αξιοθέατα όπως το Τοπ Καπί, τον πύργο Γαλατά, τη Βασιλική κινστέρνα κτλ χρειάζεται να πληρώσετε κάποιο αντίτιμο. Βέβαια, υπάρχουν διαθέσιμες υπηρεσίες τις οποίες μπορεί κάποιος να αγοράσει online και να εξασφαλίσει πρόσβαση σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος αλλά και είσοδο χωρίς να χρειαστεί να περιμένει στην ουρά καθώς και ξενάγηση. Για να δείτε αν συμφέρει η απόκτηση του συγκεκριμένου pass, θα πρέπει πρώτα να σχεδιάσετε το ταξίδι σας ώστε να δείτε ποια από τα αξιοθέατα θα προλάβετε να επισκεφτείτε ώστε να υπολογίσετε αν τελικά το συνολικό κόστος του είναι μικρότερο από τη μεμονωμένη αγορά των εισιτηρίων.
Τέλος, online μπορείτε να κάνετε κράτηση σε προνομιακή τιμή και για άλλα events, όπως μια νυχτερινή κρουαζιέρα στο Βόσπορο που περιλαμβάνει δείπνο αλλά και παραδοσιακούς τουρκικούς χορούς.
Επιστρέφοντας
Περνώντας τις τελευταίες ώρες στην Κωνσταντινούπολη, περιμένοντας την πτήση της επιστροφής με την Turkish Airlines, σκεφτόμουν πόσο διαφορετικά συναισθήματα μπορεί να σου δημιουργήσει η Κωνσταντινούπολη. Θαυμασμό και την ίδια στιγμή μια στεναχώρια για ευνόητους λόγους. Επίσης, επιβεβαίωσα για μια ακόμη φορά πόσα κοινά στοιχεία έχουμε με τους Τούρκους. Τόσα πολλά που πολλές φορές μπορούμε να συνεννοηθούμε ακόμα κι αν δε μιλάμε κάποια κοινή γλώσσα. Αρκεί αυτή του σώματος.
Η Κωνσταντινούπολη είναι σίγουρα μια πόλη ιδιαίτερη. Ένα μέρος που συνδυάζει έναν ανατολίτικο τρόπο ζωής με μια ομορφιά όμως που δεν προέρχεται αποκλειστικά από την ανατολή. Έχει ακόμη έντονο το στίγμα της προ-Οθωμανικής, Βυζαντινής εποχής και η πλειοψηφία των επισκεπτών της πόλης το γνωρίζει καλά. Τόσο καλά που είναι δύσκολο να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουν διάφορα αντιφατικά συναισθήματα που μπορεί να δημιουργηθούν όσο θαυμάζουν κάποια από τα αξιοθέατα της πανέμορφης Κωνσταντινούπολης.
2 Responses
[…] τώρα, για τα ταξίδια στην Αττάλεια και, προφανώς, στην Κωνσταντινούπολη, έχω καταφέρει να δημιουργήσω μια συγκεκριμένη εικόνα […]
[…] περιήγηση στα πιο διάσημα σημεία ενδιαφέροντος της Κωνσταντινούπολης σε περίπτωση που κάποιος επιβάτης έχει πάνω από 20 ώρες […]