Αττάλεια – Στην πρωτεύουσα του τουρκικού τουρισμού

Η Αττάλεια, ή Antalya όπως θα τη βρείτε γραμμένη στα λατινικά, είναι από τους προορισμούς που πραγματικά αξίζει να επισκεφθείτε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και να εξερευνήσετε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της γειτονικής χώρας. Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα μπορεί μία μερίδα ανθρώπων να μην είναι τόσο “ζεστοί” στη σκέψη του να επισκεφθούν κάποιο μέρος της Τουρκίας, προσωπικά όμως θεωρώ ότι τέτοιου είδους επισκέψεις είναι ο μόνος τρόπος να δεις κάποια πράγματα με τα μάτια σου, να αναθεωρήσεις ή και να επιβεβαιώσεις κάποιες απόψεις που μπορεί να έχεις, αλλά -κυρίως- να γνωρίσεις ακόμα περισσότερα πράγματα για τον κόσμο γύρω σου και για μια κουλτούρα που (αναπόφευκτα) έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη δική μας. Εκτός αυτών όμως, θα δεις και κάποια στοιχεία της Τουρκίας τα οποία μπορεί να μην περνούσαν καν από το μυαλό σου, καθώς δεν αποτελούν μέρος της εικόνας που έχουμε σχηματίσει και είναι βασισμένη κυρίως πάνω σε στερεοτυπικές αντιλήψεις, και θα σε εκπλήξουν ευχάριστα.

Το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης
Η άφιξη στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό.

Για την επίσκεψή μας στην Αττάλεια επιλέχθηκε η πτήση της Turkish Airlines από Θεσσαλονίκη [SKG] προς το καινούριο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης [IST] και από εκεί χρειάστηκε η μεταφορά μας στο Sabiha Gokcen Airport [SAW] για να πάρουμε την πτήση της AnaduluJet (θυγατρική της Turkish Airlines) με τελικό προορισμό το αεροδρόμιο της Αττάλεια [AYT]. Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειώσουμε κάτι που προκαλεί εντύπωση στους περισσότερους ταξιδιώτες που επισκέπτονται για πρώτη φορά την Τουρκία, καθώς πραγματοποιούνται δύο έλεγχοι στα αεροδρόμια. Ο πρώτος μόλις μπαίνει κάποιος στις εγκαταστάσεις και ένας δεύτερος, κλασικά, πριν περάσουμε για τις πύλες επιβίβασης.

Το δεύτερο αεροδρόμιο της Κων/πολης, το Sabiha Gokcen απ’ όπου πήραμε την πτήση-ανταπόκριση για Αττάλεια.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο πόσα χρήματα θα ξοδέψετε για να πάτε από το ένα αεροδρόμιο στο άλλο και γενικά για τις μεταφορές σας σε διάφορους προορισμούς μέσα στη χώρα με ταξί. Με το που φτάσετε στην Κωνσταντινούπολη και απευθυνθείτε στις εταιρείες ταξί που στεγάζονται σε γκισέ μέσα σε αυτό, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ζητήσουν τεράστια ποσά ελπίζοντας να πέσουν σε ταξιδιώτες που δε γνωρίζουν τις τιμές που υπάρχουν στην πιάτσα. Συγκεκριμένα, ο υπάλληλος ζήτησε γύρω στα 150 ευρώ (η τιμή κυμαινόταν ανάλογα αν θα διαλέγαμε το γρήγορο δρόμο ή αυτή με την περισσότερη κίνηση) και μόλις είδε ότι δε μας έπεισε κατευθείαν ακούσαμε το πολύ σύνηθες στην Τουρκία “what’s your offer?”. Έχοντας δει τις τιμές που έδινε το uber από το ένα σημείο στο άλλο, επιλέξαμε να πάρουμε ταξί ακριβώς έξω από το αεροδρόμιο το οποίο κόστισε περίπου 1100 τούρκικες λίρες, το οποίο ισοδυναμεί με 60 ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία 1 προς 18. Επίσης, σε όσους φαίνεται μεγάλο το ποσό, η διαδρομή είναι όντως μακρινή καθώς χρειάστηκε περίπου μια ώρα έχοντας επιλέξει το γρήγορο δρόμο, όπου υπάρχουν και διόδια.

Η Αττάλεια

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Αττάλεια.

Με το που προσγειώνεσαι στο αεροδρόμιο της πόλης και βγαίνεις έξω, το πρώτο πράγμα που βλέπεις είναι ένα περιβάλλον πιο εξωτικό, με φοίνικες, πολύ πράσινο και γενικά μια καλοκαιρινή διάθεση. Η πόλη έχει αρκετά μεγάλο πληθυσμό, που ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο κατοίκους και τα δυόμιση για την ευρύτερη, μητροπολιτική περιοχή. Για την ακρίβεια η Αττάλεια είναι η όγδοη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και προσφέρει στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες της μια ενδιαφέρουσα ποικιλία δραστηριοτήτων για να απολαύσουν παράλληλα με τις στιγμές χαλάρωσης στις υπέροχες θάλασσες.

Αττάλεια
Οι ακτές της Αττάλεια όπως φαίνονται από ψηλά, καθώς σουρουπώνει.

Ένα από τα πράγματα που σίγουρα δε θα σας λείψει στην Αττάλεια είναι η θάλασσα. Με υπέροχες ακτές να περικλείουν την περιοχή, έχεις την αίσθηση πως σε όποιο σημείο κι αν είσαι, κάπου κοντά θα συναντήσεις και μια παραλία. Ακόμα και λίγο πιο κάτω από τις λεωφόρους που διασχίζουν την πόλη, υπάρχουν παραλίες, είτε οργανωμένες είτε όχι, στις οποίες μπορεί κάποιος να δροσιστεί.

Olympos Antalya
Κατά την πεζοπορία στον Όλυμπο, συναντάμε διάφορα αρχαία μνημεία.

Η περιοχή όμως προσφέρεται και για εξερεύνηση καθώς υπάρχουν αρκετά μέρη για πεζοπορία. Ένα από αυτά είναι και η αρχαία πόλη “Όλυμπος” ή αλλιώς γνωστό και ως Tahtalı Dağı, που πλέον σχηματίζει μια πανέμορφη κοιλάδα και συνδυάζει μια όμορφη διαδρομή, μέσα στην οποία θα συναντήσεις όχι μόνο αρχαία μνημεία αλλά και το υγρό στοιχείο σε διάφορες μορφές του: από πηγές όπου μπορείς να απολαύσεις παγωμένο πόσιμο νερό, μια μικρή λίμνη που έχει σχηματιστεί και τη διακοσμούν πανέμορφες πάπιες και κύκνοι αλλά μέχρι και πεντακάθαρη θάλασσα, λίγα μέτρα πιο κάτω.

small lake in Olympos
Ο συνδυασμός χλωρίδας και πανίδας καθιστούν τον Όλυμπο ένα πανέμορφο μέρος που αξίζει να επισκεφτείς.

Οι ομορφιές στην Αττάλεια όμως δε σταματούν εδώ. Πολύ φημισμένο αξιοθέατο είναι και οι καταρράκτες Duden. Για την ακρίβεια, οι καταρράκτες χωρίζονται σε δύο ξεχωριστές τοποθεσίες, τους πάνω και τους κάτω καταρράκτες. Οι άνω καταρράκτες (Upper Duden Waterfalls) είναι μια σειρά από μικρούς καταρράκτες σε ένα ήσυχο δημοτικό πάρκο στο οποίο μπορεί κάποιος να επισκεφτεί με οικογένεια ή φίλους και να οργανώσει ακόμη και πικ-νικ!. Εάν επισκεπτείτε τους άνω καταρράκτες στο συγκεκριμένο πάρκο, μην παραλείψετε να κατεβείτε μια σπειροειδή σκάλα που οδηγεί σε μια σπηλιά πίσω από αυτούς, προσφέροντας μια υπέροχη θέα μέσα από μια κουρτίνα νερού που πέφτει.

Duden Waterfalls Antalya
Οι άνω καταρράκτες Duden σε ένα από τα δημοτικά πάρτα της Αττάλεια.

Όσον αφορά τους κάτω καταρράκτες Duden, είναι αρκετά εύκολο να τους εντοπίσετε ακολουθώντας απλά την ακτογραμμή. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ποτάμι το οποίο περνάει ανάμεσα από πανύψηλα κτήρια για να καταλήξει να πέφτει με τεράστια ορμή ως καταρράκτης στη Μεσόγειο Θάλασσα. Στη γύρω περιοχή υπάρχει ένα πολύ περιποιημένο πάρκο απ’ όπου μπορείτε να νοικιάσετε scooters ή να αγοράσετε εισιτήρια για μια πιο οργανωμένη ξενάγηση στους καταρράκτες, η οποία όμως, σύμφωνα πάντα με τις online κριτικές, δεν αξίζει ιδιαίτερα.

To Yanartas, ένα ιδιαίτερο φυσικό φαινόμενο κοντά στην κοιλάδα του Ολύμπου.

Ένα ιδιαίτερο γεωγραφικό και φυσικό χαρακτηριστικό που μπορεί κανείς να συναντήσει στην ευρύτερη περιοχή της Αττάλεια είναι το Yanartas, που σημαίνει “φλεγόμενη πέτρα” στα τούρκικα. Απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από την Αττάλεια και, ουσιαστικά, πρόκειται για δεκάδες μικρές φωτιές οι οποίες καίνε συνεχώς και φαίνονται μέσα από μικρά “ανοίγματα” που υπάρχουν στα βράχια του βουνού. Για να φτάσεις στο συγκεκριμένο σημείο πρέπει να ανέβεις ένα μονοπάτι (κάπως δύσβατο σε κάποια σημεία) μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου. Οι φλόγες δημιουργούνται λόγω του αερίου που υπάρχει κάτω από τους βράχους και καίνε ασταμάτητα για τουλάχιστον 2500 χρόνια. Στο παρελθόν, οι φωτιές βοηθούσαν τους ναυτικούς να προσανατολιστούν, αλλά στις μέρες μας χρησιμοποιούνται κυρίως για την προετοιμασία τσαγιού!

Η αρχαία πόλη της Πέργης
Η αρχαία πόλη της Πέργης.

Όπως ίσως έχει γίνει ήδη αντιληπτό, η περιοχή “φιλοξενεί” αρκετά αρχαιολογικά μνημεία εκτός από τα φυσικά αξιοθέατα. Ένα από τα σημαντικότερα που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί, είναι η αρχαία ελληνική πόλη της Πέργης που χρονολογείται από το 1000 π.χ. Εκεί κοντά βρισκόταν ο περίφημος ναός της θεάς Αρτέμιδας της Περγαίας που αποτελούσε σπουδαίο ιερό και προς τιμή της οποίας γίνονταν ετήσιες εορτές. Το γεγονός που δημιουργεί αρκετά μεγάλη εντύπωση κατά την επίσκεψη είναι το ότι η πόλη έχει διασωθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό και υπάρχουν πάρα πολλά ευρήματα που έχουν προκύψει από ανασκαφές και βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, αναλογιζόμενοι πάντα και την παλαιότητά τους.

Antalya Park
Ένα από τα όμορφα και πολύ προσέγμενα πάρκα στην Αττάλεια.

Ένα χαρακτηριστικό της Τουρκίας είναι τα πολλά πάρκα που υπάρχουν αλλά και η αγάπη των κατοίκων να περνάνε εκεί αρκετές ώρες με τους οικείους τους. Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο το να συναντάς παρέες ατόμων να κάθονται στα πάρκα, έχοντας φέρει δικό τους εξοπλισμό, ή χρησιμοποιώντας τον ήδη υπάρχον σε αυτά, με σκοπό να οργανώσουν ένα πικ-νικ. Και το καλύτερο στην όλη υπόθεση είναι πως τα πάρκα στα οποία είχα την ευκαιρία να περπατήσω ήταν ιδιαίτερα προσεγμένα και παρέμεναν καθαρά, καθώς οι παρέες που απολάμβαναν τη χαλάρωσή τους εκεί δεν άφηναν ούτε μισό σκουπίδι πίσω τους. Και μιλάμε για άτομα κάθε ηλικίας, από εφήβους μέχρι και ενήλικες μεγάλης ηλικίας. Που έπιναν μπύρες, τσάι (θα αναφερθούμε ξεχωριστά σ’ αυτό πιο κάτω), μπορεί να έψηναν (όπου επιτρεπόταν) ή να χαλάρωναν με ένα ναργιλέ ανάμεσα.

Antalya by night
Το παραλιακό πάρκο της Αττάλεια όπως φαίνεται από ψηλά το βράδυ.

Γενικά, διαβάζοντας την εν λόγω ανάρτηση γίνεται αντίληπτο πως στο συγκεκριμένο ταξίδι προτιμήθηκε να δούμε μέρη ενδιαφέροντος που βρίσκονται όχι τόσο στο κέντρο της Αττάλεια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Παρόλ’ αυτά η πόλη προσφέρει πολλές ακόμη ευκαιρίες εξερεύνησης καθώς μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο ή το ενυδρείο της Αττάλεια αλλά και την αρχαία Τερμησσό. Ό,τι κι αν επιλέξετε το σίγουρο είναι πως χρειάζεται ένας καλός προγραμματισμός για να σιγουρέψετε ότι θα συνδυάσετε τις δραστηριότητές σας κατά τέτοιον τρόπο ώστε να βρίσκονται σχετικά κοντά η μία στην άλλη και να μην ξοδεύετε κάθε μέρα έξτρα χρόνο στις μετακινήσεις σας.

Φαγητό

Turkish Food
Το τούρκικο φαγητό θα ικανοποιήσει κάθε λάτρη του κρέατος.

Η αλήθεια είναι πως η τούρκικη κουζίνα ήταν κάτι που περίμενα να δοκιμάσω με αρκετά μεγάλη ανυπομονησία καθώς είχα πολλές προσδοκίες, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν. Και πώς να μη συμβεί αυτό όταν σου προσφέρονται τόσες πολλές επιλογές για να επιλέξεις. Πολύ νόστιμα κρέατα και υπέροχες sauce που συμπληρώνουν υπέροχα τη γαστρονομική εμπειρία. Φυσικά, κατά την παραμονή μας στην Τουρκία ξεχνάμε εντελώς την επιλογή του χοιρινού, για τους γνωστούς θρησκευτικούς λόγους αλλά πραγματικά δε θεωρώ πως αυτό μπορεί να αποτελέσει μειονέκτημα.

Φαγητό στην Αττάλεια
Piyaz: Ένα από τα τοπικά πιάτα στην Αττάλεια.

Εκτός από την παραδοσιακή και ευρέως γνωστή τούρκικη κουζίνα, υπάρχουν και παραδοσιακά πιάτα που μπορεί να εκπλήξουν ευχάριστα τον ουρανίσκο σας. Το Antalya Piyaz είναι ένα πιάτο από μικρά λευκά φασόλια με άφθονη σάλτσα tarator που χύνεται από πάνω. Η σάλτσα ταρατόρ παρασκευάζεται από ταχίνι-σουσάμι, χυμό λεμονιού, ξύδι, αλάτι, σκόρδο και ελαιόλαδο. Σε άλλες περιοχές, το piyaz τρώγεται ως σαλάτα, αλλά στην Αττάλεια μετράει ως κύριο πιάτο και έχει ταχίνι μέσα. Το πιάτο αυτό περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προϊόντων με γεωγραφική σήμανση και κατοχυρώθηκε από το γραφείο ευρεσιτεχνίας το 2017. Όσον αφορά τη γεύση του, είναι τόσο ιδιαίτερα νόστιμη, κάτι το οποίο δεν περίμενα να παραδεχτώ ποτέ μόλις με ενημέρωσαν για τα συστατικά τα οποία αποτελούν το πιάτο.

Turkish Tea
Το τσάι στην Τουρκία ακολουθεί όλα τα γεύματα και είναι το αγαπημένο ρόφημα των Τούρκων.

Το τσάι είναι ξεκάθαρα το αγαπημένο ρόφημα των Τούρκων. Θα το βρεις παντού, από τα lounges στο αεροδρόμιο μέχρι και στο πιο ξεχασμένο fast food να στο σερβίρουν αμέσως μετά το γεύμα. Οι γείτονες έχουν τέτοια τρέλα με το τσάι που είναι εξοπλισμένοι ακόμα και με φορητούς παρασκευαστές τσαγιού (όχι, δεν αναφέρομαι σε απλά παραδοσιακά θερμός) ώστε να μπορούν να το απολαμβάνουν όταν πηγαίνουν για πικ-νικ στα μέρη που αναφέρθηκαν παραπάνω. Όσον αφορά τα ποτά τους, μεγάλη αγάπη έχουν και για το Αριάνι, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις προσφέρεται ως η δροσιστική εναλλακτική του τσαγιού μετά τα γεύματα.

Turkish cuisine
Σπιτικά εδέσματα που φανερώνουν κοινά χαρακτηριστικά της ελληνικής και τούρκικης κουζίνας.

Επίσης, όσον αφορά το φαγητό, οι Τούρκοι, τουλάχιστον στα εστιατόρια που έτυχε να επισκεφτώ, θέλουν ο πελάτης τους να είναι ευχαριστημένος και είναι αρκετά εξυπηρετικοί. Το ίδιο ίσχυε και με τους ανθρώπους που ήρθαμε σε επαφή εκεί και ετοίμασαν κάποια σπιτικά εδέσματα για εμάς, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες μου σχετικά με την ομοιότητα αρκετών πιάτων μεταξύ της ελληνικής και τούρκικης κουζίνας.

Το οικονομικό

Η ελεύθερη πτώση της τούρκικης λίρας ευνοεί την επίσκεψη τουριστών στην Τουρκία.

Η πρώτη μου επίσκεψη στην Τουρκία συνέπεσε με μια πολύ δύσκολη εποχή για τους κατοίκους της χώρας. Οι Τούρκοι πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα κρεσέντο ανατιμήσεων, έναν ολοένα αυξανόμενο πληθωρισμό και την τρομερή υποτίμηση του εθνικού τους νομίσματος. Για την ακρίβεια, όταν βρέθηκα εκεί η ισοτιμία ευρώ – τούρκικης λίρας ήταν περίπου 1:18. Αυτό συνεπάγεται σε μια αρκετά φτηνή ζωή για τα ευρωπαϊκά πορτοφόλια, αλλά αυτό δεν ισχύει το ίδιο και για τους μόνιμους κατοίκους.

Όσον αφορά το κόστος διαβίωσης, είναι πάρα πολύ προσιτό και οι περιπτώσεις που θα βάλετε πιο βαθιά το χέρια στην τσέπη είναι κυρίως αν επισκεπτείτε πιο “ευρωπαϊκά” ή πολυτελή μέρη. Διαφορετικά, μία βόλτα σε κάποιο supermarket όχι μόνο δε θα σας τρομάξει αλλά θα σας αφήσει θετικά έκπληκτους όταν φτάσετε στο ταμείο.

Αυτό που θα κοστίσει σχετικά ακριβά όμως για να επισκεφτείτε την Αττάλεια είναι τα αεροπορικά εισιτήρια, ειδικά αν η κράτηση δε γίνει αρκετούς μήνες νωρίτερα. Οι κύριες επιλογές είναι κυρίως της Turkish Airlines (για απευθείας από Θεσσαλονίκη) αλλά και της Aegean που έχει κάποια δρομολόγια με ανταπόκριση μέσω Αθηνών για Κωνσταντινούπολη και από εκεί χρειάζεται να πάρετε ακόμα μία πτήση για Αττάλεια. Λόγω του μονοπωλίου της Turkish Airlines στην Τουρκία, η αλήθεια είναι πως είναι σπάνιο να βρεθεί κάποια low-cost λύση, αυξάνοντας αρκετά το κόστος των αεροπορικών.

Επιστρέφοντας

Η πρώτη μου επίσκεψη στην Τουρκία συνοδεύτηκε από πολύ όμορφες εμπειρίες. Επιβεβαίωσα την άποψή μου ότι τους ανθρώπους δεν τους χωρίζει τίποτα άλλο παρά μόνο η πολιτική και η προπαγάνδα που πηγάζει από αυτήν. Αν βάλεις αυτά τα στοιχεία στην άκρη, τότε μπορείς να έχεις μια αντικειμενική εικόνα για να αξιολογήσεις τις εμπειρίες που θα έχεις την ευκαιρία να αποκομίσεις. Και, σίγουρα, στην περίπτωση ενός ταξιδιού στην Τουρκία είναι απαραίτητη η αποστασιοποίηση απ’ όσα ακούγονται καθημερινά, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει για πολλά άτομα. Αν κάποιος θεωρεί ότι αυτό δεν είναι εφικτό, τότε καλύτερα να μην μπει στον κόπο να επισκεφτεί την εν λόγω χώρα γιατί θα κλαίει τα χρήματα και το χρόνο που θα ξοδέψει.

Αντικειμενικά λοιπόν, η Αττάλεια είναι μια ιδανική περιοχή για να περάσει κάποιος τις καλοκαιρινές του διακοπές. Συνδυάζει έναν πολύ μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων και δύσκολα θα απογοητεύσει τους επισκέπτες της. Αν μπορείς να ξεπεράσεις το σοκ του ότι πολύ λίγοι άνθρωποι μιλάνε -κάπως- σωστά αγγλικά για να συνεννοηθείς με σιγουριά αλλά και το γεγονός ότι ξεφεύγεις από τα πολύ ευρωπαϊκά στάνταρ και πρόκειται να γνωρίσεις έναν πιο ανατολίτικο πολιτισμό, τότε μη διστάσεις καθόλου να βάλεις την Αττάλεια στη λίστα με τους επόμενους προορισμούς σου. Και είμαι αρκετά σίγουρος ότι δε θα το μετανιώσεις.

Φωτογραφίες

« of 2 »

You may also like...

2 Responses

  1. October 2022

    […] Istanbul Airport έχει ήδη γίνει αναφορά στην ανάρτηση για την επίσκεψη στην Αττάλεια, οπότε κατευθυνόμαστε απευθείας στην έξοδο του […]

  2. December 2022

    […] εκεί τέσσερις φορές μέχρι τώρα, για τα ταξίδια στην Αττάλεια και, προφανώς, στην Κωνσταντινούπολη, έχω καταφέρει να […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *