Χρησιμοποιώντας συνάλλαγμα χωρίς προμήθεια

Κάθε φορά που οργανώνει κάποιος ένα ταξίδι, ένα από τα πολύ βασικά πράγματα που πρέπει να κοιτάξει είναι το νόμισμα που χρησιμοποιεί μια χώρα. Το συνάλλαγμα, μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετο άγχος σε αρκετούς καθώς μπορεί να είναι κάπως πιο δύσκολο να υπολογίσει κάποιος τι ακριβώς ξοδεύει (ειδικά σε περίεργες ισοτιμίες) ή και να υπάρχει η αμφιβολία για όλες αυτές τις έξτρα, κρυφές πολλές φορές, χρεώσεις των τραπεζών ή και των ανταλλακτηρίων. Με απλά λόγια, τις προμήθειες.

Το πρώτο πράγμα που κάνει συνήθως ένας ταξιδιώτης με το που προσγειωθεί σε μια χώρα με διαφορετικό νόμισμα, είναι να ρίξει μια πρώτη ματιά για τις τιμές συναλλάγματος στα ανταλλακτήρια των αεροδρομίων. Ο κανόνας βέβαια λέει ότι καλό είναι να μην κάνουμε συνάλλαγμα, ή τουλάχιστον να μην ανταλλάζουμε μεγάλα ποσά, σε αεροδρόμια ή ιδιαίτερα τουριστικές περιοχές γιατί η προμήθεια συνήθως ξεφεύγει αρκετά.

Το ίδιο όμως ισχύει και με τις κάρτες. Οι τράπεζες βγάζουν τεράστια κέρδη από προμήθειες όταν χρησιμοποιούμε τις κάρτες μας για αγορές σε άλλο νόμισμα. Η προμήθεια μπορεί να έχει τη μορφή ποσοστού επί του ποσού αγοράς ή προκαθορισμένου ποσού για κάθε αγορά, ανεξάρτητα από το κόστος. Βέβαια, υπάρχει και η χειρότερη περίπτωση μία τράπεζα να χρεώνει ως προμήθεια και ποσοστό επί του ποσού αγοράς αλλά και ένα στάνταρ ποσό σε κάθε κίνηση. Και ειδικά σ’ αυτή την περίπτωση, η χρήση των κανονικών μας, εγχώριων καρτών καθίσταται απαγορευτική.

Ευτυχώς όμως που πλέον υπάρχουν λύσεις και δε χρειάζεται να είμαστε δέσμιοι όλων αυτών των, κατά κάποιον τρόπο ξεπερασμένων, λύσεων. Για την ακρίβεια, υπάρχουν δύο διαφορετικές λύσεις με το αποτέλεσμα όμως να είναι παρόμοιο. Η πρώτη είναι να χρησιμοποιήσουμε κάρτες ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στα οποία όμως μπορούμε να ανοίξουμε εύκολα, άμεσα και νόμιμα λογαριασμό. Ο δεύτερος είναι να χρησιμοποιήσουμε πάλι υπηρεσίες που προσφέρονται από ξένες εταιρείες, οι οποίες και πάλι είναι νόμιμες, ασφαλείς και εύκολες στη χρήση, αλλά αυτή τη φορά για να “καμουφλάρουμε” τις δικές μας κάρτες, κάτι που θα εξηγήσω πιο αναλυτικά στη συνέχεια.

Revolut

revolut
Οι κάρτες της Revolut διατίθενται σε διάφορα σχέδια ανάλογα το πρόγραμμα που θα επιλέξει ο χρήστης.

Η Revolut μπήκε στη ζωή μας από την εποχή των capital controls, όταν ψάχναμε σαν τρελοί τρόπους να μπορούμε να κάνουμε αγορές στο εξωτερικό χωρίς τους περιορισμούς που ίσχυαν εκείνη την περίοδο. Από τότε, οι παρεχόμενες υπηρεσίες έχουν εξελιχθεί και ο κάθε χρήστης έχει πλέον την ευκαιρία να επιλέξει ανάμεσα στη δωρεάν ή τις επί πληρωμή συνδρομές οι οποίες προσφέρουν περισσότερα προνόμια, όπως υψηλότερα όρια για δωρεάν αναλήψεις από όλα τα ΑΤΜ, για αγορές σε ξένο νόμισμα χωρίς προμήθεια αλλά και άλλα καλούδια όπως ταξιδιωτική ασφάλιση, δωρεάν είσοδο σε airport lounges σε περίπτωση καθυστέρησης της πτήσης σας για πάνω από μία ώρα, επιστροφή ενός ποσοστού επί του ποσού κράτησης για ξενοδοχείο κ.α. Επίσης, η Revolut παρέχει ατομικό IBAN σε κάθε χρήστη ώστε να μπορεί να μεταφέρει χρήματα στον καταθετικό λογαριασμό από τον οποίον θα αντλεί η κάρτα το ποσό της κάθε πληρωμής. Το ίδιο πράγμα μπορεί να γίνει και άμεσα με την επιλογή top up του λογαριασμού με χρήση μιας από τις άλλες κάρτες που έχετε στην κατοχή σας. Μπορείτε να συγκρίνετε όλα τα plans που παρέχονται από τη revolut σ’ αυτή τη σελίδα. Για εγγραφή στη revolut πατήστε εδώ.

Curve

curve card
Οι κάρτες της Curve, με διαφορετικά χρώματα και υλικά κατασκευής ανάλογα τη συνδρομή που θα διαλέξει ο κάθε χρήστης.

Η Curve είναι ένα από τα ιδρύματα που ανήκουν στην άλλη λογική, δηλαδή μιας κάρτας-μπροστάρη που ουσιαστικά θα χρησιμοποιείτε όταν κάνετε πληρωμές στα POS, αλλά αντλεί χρήματα όχι από κάποιον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, όπως κάνει η Revolut, αλλά από τις ίδιες τις κάρτες που έχετε συνδέσει στην κάρτα της Curve. Με λίγα λόγια, λειτουργεί όπως το Google Pay ή άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες, με τη διαφορά όμως ότι θα έχετε στην κατοχή σας και μία φυσική Mastercard χρεωστική κάρτα.

Η Curve λοιπόν, σας δίνει τη δυνατότητα να συνδέσετε ένα συγκεκριμένο αριθμό δικών σας καρτών πάνω στην κάρτα που θα σας ταχυδρομηθεί και να επιλέγετε εσείς από ποια κάρτα θα αντληθεί το ποσό κάθε φορά που χρησιμοποιείτε την Curve Mastercard για κάποια πληρωμή. Ο αριθμός των καρτών που μπορείτε να συνδέσετε στο λογαριασμό σας εξαρτάται από τη συνδρομή που θα επιλέξετε. Τα διαθέσιμα προγράμματα μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Επειδή ίσως η λύση της Curve ακούγεται περισσότερο περίπλοκη, πάμε να δούμε ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε τρεις κάρτες από διαφορετικές τράπεζες. Αυτές τις κάρτες, μπορούμε να τις συνδέσουμε πάνω στην curve card, με τη βοήθεια της εφαρμογής για κινητά, και πλέον να κουβαλάμε μόνο την κάρτα της Curve και κάθε φορά που αγοράζουμε κάτι να επιλέγουμε από την εφαργμογή ποια από τις τρεις συμβατικές κάρτες μας θέλουμε να χρεωθεί. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν, όταν είμαστε στο εξωτερικό, και χρειαστεί να πληρώσουμε σε άλλο νόμισμα, π.χ. λίρες αγγλίας, η Curve θα ζητήσει το ποσό από τη συμβατική μας κάρτα σε ευρώ (οπότε αποφεύγουμε την προμήθεια από την ελληνική τράπεζα αφού πληρώνει σε ευρώ) και η curve θα πληρώσει τον έμπορο σε λίρες, έχοντας κάνει τη μετατροπή, χωρίς προμήθεια (μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα για τα πιο φτηνά plans), χρησιμοποιώντας μόνο το επίσημο Mastercard Rate of Exchange.

Το πολύ ευχάριστο και με τις δύο εφαρμογές είναι ότι λαμβάνετε άμεση ειδοποίηση στο κινητό για κάθε κίνηση που πραγματοποιείτε και μάλιστα ενημερώνεστε για το ακριβές ποσό χρέωσης σε ευρώ, ακόμη κι αν κάνατε μια αγορά σε ξένο νόμισμα. Επίσης, έχετε όλες τις αγορές σας συγκεντρωμένες στην εφαρμογή και μ’ αυτό τον τρόπο μπορείτε να υπολογίσετε τα έξοδα μιας συγκεκριμένης περιόδου εύκολα και γρήγορα.

Φυσικά, η curve και η revolut, είναι απλά δύο από τις αρκετές παρόμοιες λύσεις που κυκλοφορούν και αν κάποιος έχει πολύ ιδιαίτερες ανάγκες καλό θα ήταν να κάνει μια σύγκριση μεταξύ των διαθέσιμων λύσεων και συνδρομών για να διαλέξει εκείνη που είναι η πιο συμφέρουσα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η χρήση των εγχώριων καρτών σε χώρες με διαφορετικό νόμισμα είναι κάτι που θα ήταν καλό να αποφευχθεί αν δε θέλουμε να βλέπουμε στο λογαριασμό μας στο τέλος του μήνα περίεργες εκπλήξεις με υπερβολικές χρεώσεις για προμήθειες και μετατροπή συναλλάγματος.

2 Responses

  1. […] όταν σχεδιάζουν ένα ταξίδι στο εξωτερικό, εκτός από το συνάλλαγμα, είναι αν και κατά πόσο θα μπορούν να χρησιμοποιούν το […]

  2. […] πως προσωπικά προτιμώ να κινούμαι με κάρτα για να αποφεύγω υψηλές προμήθειες κατά τη μετατροπή και να ενημερώνομαι για το ακριβές ποσό που ξόδεψα σε […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *